Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Hanlar Bölgesinin Boş Arsa Gibi Değerlendirilmesi Kabul Edilemez"

Mimarlar Odası: Tarihi bir kent parçasının, hanlar bölgesinin boş arsa gibi değerlendirilmesi kabul edilemez. Tarihi mekânlar, 560 yıldır aynı yerde sürmekte olan sosyal ve ticari yaşam yok sayılarak, hiçbir bilimsel ve hukuki dayanağı olmayan kararlarla projelendirilemez.

yapi.com.tr
"Hanlar Bölgesinin Boş Arsa Gibi Değerlendirilmesi Kabul Edilemez"

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in Eminönü'nün bin 734 hanını otele çevirme projesini "katmerli rant hesapları güdülerek tezgâhlanmak istenen bir soylulaştırma projesi" olarak değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, "Tarihi bir kent parçasının, hanlar bölgesinin boş arsa gibi değerlendirilmesi kabul edilemez" dedi. Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Tarihi mekânlar, 560 yıldır aynı yerde sürmekte olan sosyal ve ticari yaşam yok sayılarak, hiçbir bilimsel ve hukuki dayanağı olmayan kararlarla projelendirilemez" denildi.

Hiçbir bilimsel ve hukuki planlama kararı olmadan bir oldu bitti ile dünya mirası tarihi yarımadada bin 734 hanın otel yapılacağının açıklanmasının bir aymazlık olarak nitelendirildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Belediye başkanının otele dönüştürüleceğini açıkladığı hanlar arasında Yeni Han (Kapalıçarşı), Rubiye Han (Kapalıçarşı), Kızlarağası Han (Kapalıçarşı), Bodrum Han (Kapalıçarşı), Ali Paşa Hanı (Kapalıçarşı), Yarım Taş Han (Kapalıçarşı yanı), Güllekeş Han ve çevresi (Kapalıçarşı), Sarnıçlı Han (Kapalıçarşı), Astarcı Han (Kapalıçarşı), Safran Han (Kapalıçarşı), Cebeci Han (Kapalıçarşı), İç Cebeci Han (Kapalıçarşı), Çukur Han (Kapalıçarşı), Ambar Han (Beyazıt), Camili Han ve çevresi (Beyazıt), Lütfullah Han ve çevresi (Beyazıt) bulunmaktadır.

Fatih Belediye Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ‘5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun’ kapsamında restorasyon yapılacağını iddia etmekte iseler de, ortada herhangi bir restorasyon projesi, kurul kararı, restorasyona esas herhangi bir tespit raporu veya güçlendirme raporu bulunmadığı gibi herhangi bir plan da yoktur.

Tarihi yarımadanın tamamı, 8 bin 500 yıllık bilinen geçmişi, üç imparatorluğa başkentlik yapmış tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerin oluşturduğu siluet ve kesintisiz yaşamın izlerini taşıyan sosyal ve ticari yaşamı nedeniyle İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 12.07.1995 ve 6848 sayılı kararı ile 'kentsel ve tarihi sit', 'kentsel ve arkeolojik sit' ve '1. derece arkeolojik sit' alanı olarak ilan edilmiştir. Yapılacak her türlü planlamada bu değerlerin korunarak geliştirilmesi gerekir.

Dünyanın en büyük yaşayan sit alanlarından biri olan sur içi, İstanbul’a kendine özgü karakterini veren tarihi dokunun bütünlüğünün bozularak, Bizans döneminden bu yana limanla bütünleşmiş bu ticaret merkezindeki tarihi hanların kimlik ve kültürlerine aykırı bir 'yenileme' mantığı ile otele dönüştürülmesi ne akla, ne de kamu yararına uygundur. Proje, sadece katmerli rant hesapları güdülerek tezgâhlanmak istenen bir soylulaştırma projesidir. Bu proje Eminönü hanlar bölgesinin sosyal ve ticari yapısının kökten değişmesine; bölgenin kaldıramayacağı kadar ağır bir nüfus, alt yapı ve trafik baskısına maruz kalmasına neden olacak; rant değerinin artması ile bu eşsiz tarihi alan geri dönüşü olmayacak şekilde tahrip olacaktır".

http://www.yapi.com.tr/haberler/hanlar-bolgesinin-bos-arsa-gibi-degerlendirilmesi-kabul-edilemez_130601.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!