Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Binlerce Kişi Çalışıyor, Bir...

Foto: Hürriyet

O Madenin İçi İçler Acısı

Rödovans Sisteminde Hesap Şaştı

Meclis Maden Patronlarını Üzemedi

Faciadan Bir Ay Önce Teftiş Geçirmiş

Soma'da 'Defteri' Kitabına Uydurmuşlar

Spine Tower’a Olumsuz ÇED Raporu!

Soma Kömür’den İlginç Savunma

301 Hayatı Sıfırladılar

Üreticilikten Madenciliğe...

Soma'da İşçi Cinayetlerine 'Dur' Dediler

Soma Hala Yanıyor!

Soma Faciası 5 Ay Boyunca...

Maden Ocağında Göçük: 1 Ölü

Soma'da Madenciler İsyanda

Mühendis ve Mimarlar Soma'da Yürüdü

Yıldız: "Soma'daki Madenden...

Foto: DHA

Soma’da Madencilerin Sessiz Yürüyüşü

Madencilik Sektörüne Kötü Haber!

İşte Madencilere Verilecek Yeni Haklar!

Atabacası'ndan Sonra Işıklar...

Soma'da Can Yakan Belge!

Soma'dan Daha Kötü 400 Ocak

Soma'da Tüm Madenler Denetlenecek

Madenci Aileleri için Konut...

Soma Kömürleri'nin İşlettiği...

Tutuklamalar Ön Rapora Göre Yapıldı

TMMOB Yargıya Gidiyor!

İşte Facia Böyle Gelmiş!

Mimarlar Odası 60. Yılında

"Taşeronluk Emeğin Sömürüldüğü...

Soma için Gelen ILO Heyeti...

Manisa Barosu'ndan Soma için...

İşte Bin Odalı Yeni Başbakanlık...

Enerji Bakanı: Siyasal Sorumluluğu...

Yeni Çeltek, Yeni Risk

Madencilere 1993 Yapımı Çin...

Orhan Pamuk'tan Soma Yorumu

Taşeron İşçi Son 10 Yılda...

Yaşam Odasına Talep Patladı

Felaketlerin Nedeni Bilgisizlik,...

Kurşunlu Köyünü Sevindiren Karar

Ürkütücü Uyarı: 450 Soma Daha Var!

Sinop'a 3. Nükleer Santral mi Geliyor?

Hukukçular Uyardı: Önlemin...

Soma'dan Daha Kötü Madenler Var!

Soma'daki çalışma şartlarının ne kadar kötü olduğunu oraya gidince öğrendiklerini söyleyen Türk-İş Başkanı Atalay, "Bu madenden daha tehlikeli madenlerin olduğunu 3 gündür yaptığımız çalışmalardan biliyoruz" dedi.

yapi.com.tr/AA
Soma'dan Daha Kötü Madenler Var!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Soma faciasının üzerinden 10 gün geçtikten sonra ilk kez açıklamalarda bulundu.

Atalay, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Soma'daki maden faciasını "iş cinayeti" olarak nitelendirerek, faciada ölen 301 işçinin 17 farklı şehirde defnedildiğini söyledi. İşçilerin hepsinin ekmeğinin derdinde olduğunu belirten Atalay, 432 çocuğun yetim kaldığını, anne babaların evlat acısı yaşadığını ifade etti. 

Atalay, "Devleti yönetenler diyor ki 'Bu ocaktan yılda 1,5 milyon ton, en fazla 2 milyon ton kömür çıkar' diyor. Bunu TKİ yetkilileri söylüyor. Bu ocaktan 3,5 milyon ton kömür çıkıyor. Bu, ne demek? Bu işçi sağlığını, iş güvenliğini hiçe saymak demek, bu havalandırmayı hiçe saymak demek, bu 1,5 milyon tonda 400 kişi çalışırken 3,5 milyon tonda 700-800 kişi çalışır demek. Böyle bir olayda insanların kaçamaması demek, insanların tahliye edilememesi demek" dedi. 

Türk-İş olarak, madenlerle ilgili sorunları, son 10 senedir değişik platformlarda dile getirmeye gayret ettiklerini ama sorunları ülke gündemine getirmekte zorlandıklarını anlatan Atalay, son 1 senede taşeron, özelleştirme ve maden konularında çeşitli eylemler yaptıklarına işaret etti. Madenlerle ilgili sendikaların, TBMM'nin ve Devlet Denetleme Kurulu'nun hazırladığı raporların ülke gündemine gelmediğini aktaran Atalay, Sayıştay raporu ile madenler konusunda bazı bilgilerin de ortaya döküldüğünü bildirdi.

Facianın ardından hemen Soma'ya hareket ettiğini dile getiren Atalay, son işçinin cenazesi madenden çıkarılana kadar, yaklaşık 100 saat boyunca orada olduğunu vurguladı. Atalay, şöyle devam etti:

"Maalesef ceset çıkardık, ölü çıkardık, onlara refakat ettik. 'Keşke' hiç iyi bir laf değil. Bu olaylar olmadan bu ülkeyi yönetenler bunları görebilseydi. Özellikle madenler ile ilgili gelinen durumda, o bölgedeki çalışma şartlarının ne kadar kötü olduğunu, ne kadar ilkel olduğunu oraya gittiğimiz zaman öğrendik. Oraya gidene kadar, ülkenin bakanından kamu kuruluşlarının genel müdürlerine tüm yetkililer, bazı gazetelerin köşe yazarları, bizim bazı arkadaşlarımız olmak üzere bu madenin iyi bir maden olduğunu, patronun iyi patron olduğunu, kamuoyunda herkes dillendirdi. Maalesef oraya gittiğimiz zaman işin hiç öyle olmadığını gördük. Bizim, şimdi önümüzde bu işin kim sorumlusu? Enerji Bakanlığı, TKİ, Çalışma Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı müfettişleri, patron... Son günlerde öyle bir noktaya geldik ki sanki ocağı çalıştıran biziz, ihaleye veren biziz, kamyonla oradan para kazanan biziz.

Özellikle oradaki sendikalarımız, şubelerimiz gündeme geldi. Sendikalarımız, şubemiz ile ilgili noksanlığımız, hatamız nedir ne değildir? Son 3-4 gündür arkadaşlarımız, madenin disiplin kurulu, Türk-İş'in denetim kurulu, yoğun bir çalışma yapıyor. Buradan herkes ders çıkartmak mecburiyetinde. Biz sendikalar, nasıl bir ders çıkartacağız? Özellikle ülkeyi yönetenler, Meclis, bundan ders çıkarmalı. Maalesef ülkeyi yönetenler, son yarım asırdır, Meclis, bizim lehimize, bir-iki karar dışında, hiçbir karar çıkarmadı. Meclis, patron ağırlıklı, sermaye ağırlıklı bir Meclis. Bu Meclis'te işçilerin lehine bir karar çıkması, dün de beklenmedi, bugün de beklenmez."

'İşçi sağlığını, iş güvenliğini hiç hesaba katmadılar'

Ücretin dışında işçi sağlığı ve güvenliğinin de sendikaların önceliği olması gerektiğine dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti: "Devleti yönetenler diyor ki 'Bu ocaktan yılda 1,5 milyon ton, en fazla 2 milyon ton kömür çıkar' diyor. Bunu TKİ yetkilileri söylüyor. Bu ocaktan 3,5 milyon ton kömür çıkıyor. Bu, ne demek? Bu işçi sağlığını, iş güvenliğini hiçe saymak demek, bu havalandırmayı hiçe saymak demek, bu 1,5 milyon tonda 400 kişi çalışırken 3,5 milyon tonda 700-800 kişi çalışır demek. Böyle bir olayda insanların kaçamaması demek, insanların tahliye edilememesi demek. Bunu devlet de biliyor, patron da biliyor. Bu ülkede para kazanma hırsı gözünü bürümüş olan patronlar, 'Daha çok nasıl kar ederim, daha çok nasıl kazanırım, bunu kazanırken işçi güvenliğinden işçi sağlığından nasıl fedakarlık yaparım, koruyucu malzemelerden -bunlar ücretli- nasıl fedakarlık yaparım', bunun hesaplarını yaptılar. İşçi sağlığını, iş güvenliğini hiç hesaba katmadılar."

'Daha tehlikelileri var'

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 4 sene bekledikten sonra yürürlüğe girdiğini hatırlatan Atalay, bazı patronların ülkeyi idare edenlere işçilerden daha tesirli olduğunu öne sürdü. Taşeronlaşma konusunun bir an evvel ülke gündeminden düşmesi gerektiğini savunan Atalay, "Bir an evvel ülkeyi yönetenler ülke gündeminde olan Yatağan özelleştirmesini durdurmalı. Bir an evvel DDK raporunu, sendikaların taslaklarını gündemlerine almalı, bunlarla ilgili kanunlar çıkarmalı" dedi. 

Soma'daki facianın sorumlularının bir an evvel en ağır cezayı alması gerektiğini belirten Atalay, şunları kaydetti: "Bunlara 'insan öldürdü, katil' muamelesi yapılması lazım. Normal yasalara göre bunların en fazla alacağı ceza 15 sene. 301 canın, 432 yetimin olduğu bir ortamda 15 sene ceza, doğru bir ceza değil. Bu ceza ile ilgili kanun mu çıkaracak Meclis, yasa düzenlemesi mi yapacak, bir an evvel bunu gündemlerine almalı. Bu yasa ile ilgili düzenleme yapılmalı. Bu işin sorumluları kimse ihaleyi veren mi, denetlemeyen mi, patron mu, kimse bir an evvel en ağır cezayı almalı, bununla ilgili kamuoyu rahatlamalı. Sonrasında bu madenden daha tehlikeli madenlerin olduğunu 3 gündür yaptığımız çalışmalardan biliyoruz. Bir an evvel, bu madenlerin çalışmaları durdurulmalı, devletin bütün kurumları buraları denetlemeli. Bu süre zarfında çalışan arkadaşların ücretleri devlet tarafından ödenmeli. Madenler güvenli hale gelince ocaklar çalışmaya başlamalı. Bu sendikaların, Türk-İş'in talebi."

http://www.yapi.com.tr/haberler/somadan-daha-kotu-madenler-var_120439.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!