Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Hava Kirliliğini Önlemek için İlk Adım

Paris’ten Sera Gazını Yarıya...

İklim Değişikliği ve Yoksulluğa...

'Sadece Üç Senemiz Kaldı'

Küresel İklim Liderliği Yüz Değiştiriyor

İklim Değişikliği Türkiye'de...

‘Paris Anlaşması’ İklimi Kurtarmıyor

CDP Türkiye 2016 İklim Değişikliği...

Perulu Köylüden RWE'ye 'İklim...

Aşırı İklim Olayları Rekor Kırdı

"Küresel Enerji Tüketimi 2040'a...

John Kerry'den Korkutan 'İklim...

Türkiye için Acil Uyarı

TÜSİAD'dan İklim Değişikliği Açıklaması

Canada

Bakanlık, İklim Değişikliğiyle...

Ormanların Rehabilitasyonuna...

2016 İçin 'Küresel Sıcaklık' Uyarısı

Çin'e Temiz Hava Satıyor

İşte İklim Ödevimiz

"Siz Kirleterek Zenginleştiniz...

Türkiye’deki Enerji Politikalarını...

'İklim Değişikliğine Karşı...

'İklim Değişikliği Milyonlarca...

"İklim Değişikliğinde Türkiye'nin...

Lagarde'den İklim Değişikliği...

"Küresel İklim Değişikliği...

İngiltere Merkez Bankası'ndan...

Obama'dan İklim Değişikliğiyle...

"İklim Değişikliği Tahribat...

'İklim Değişikliğiyle Mücadele...

“İklim Değişikliği Hepimizin...

İklim Değişikliğini Gözlem...

Kribati

İklim Değişikliği Adaları...

İklim Değişikliği ile Mücadele...

İklim Değişikliği Kadar Artan...

BM'den İklim Değişikliği Uyarısı

İklim Değişikliğine Karşı Büyük Yürüyüş

Dünya İklim Değişikliği için Yürüyecek

İklim Değişikliği Yeni Hastalıklara...

"Türkiye İklim Değişikliğini...

İklim Değişikliğine Karşı Paris Anlaşması için Kim, Ne Dedi?

Paris'te iklim değişikliği ile mücadele konusunda tüm dünyanın beraber harekete geçeceği bir anlaşma metni imzalandı. Uzmanlar bu anlaşmaya ne dedi?

yapi.com.tr
İklim Değişikliğine Karşı Paris Anlaşması için Kim, Ne Dedi?

İki haftadır süren Paris İklim Zirvesi olrak bilinen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) iklim değişikliği ile mücadele konusunda tüm dünyanın beraber harekete geçeceği bir anlaşma metni imzalandı.

Konferans başkanlığını yürüten Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, düzenlenen oylamanın ardından Paris Anlaşması'nın 195 ülkenin delegesinin desteği ile oy birliği ile kabul edildiğini bildirdi. 

Anlaşma’da, yoksul ve az gelişmiş ülkelerin, iklim değişikliğini 1.5 derecede sınırlandırma talepleri, uzun vadede ekonomileri karbonsuzlaştırma ve yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçiş hedefi, ülkelerin farklılıklarına saygı duyan esneklik mekanizmaları gibi önemli maddeler bulunuyor.

2020’de yürürlüğe girecek metnin son hali üzerinde varılan anlaşma sonrasında imza töreninin 2016 yılı başında BM Genel Sekreterliği'nde yapılması bekleniyor.

Fosil yakıtlar için sonun başlangıcı

Bianet'in haberine göre, anlaşmayla ilgili bilim insanları ve aktivistler şu yorumları yaptı

Mahir Ilgaz (Hibeler ve Araştırmalar Koordinatörü – 350.org): “Paris’te tüm dünya çok açık bir mesaj gönderdi. Dünya artık kömür başta olmak üzere fosil yakıtları terk etme yoluna girdi. 12 Aralık 2015 fosil yakıtlar için sonun başlangıcı. Paris’te 200’e yakın ülkenin devlet liderleri, sivil toplum temsilcileri ve iş dünyası kömüre artık hiçbir şekilde yer olmadığını net bir biçimde ortaya koydular. Türkiye’nin de artık Paris’te kabul ettiği anlaşmaya sadık kalarak iklim değişikliği ile mücadele konusunda samimiyetini göstermesi gerekiyor. Var olan kömüre dayalı enerji planlarını değiştirerek ve yurttaşlarına sürdürülebilir karbondan arındırılmış bir gelecek sunacak adımları atması gerekiyor.”

Ethemcan Turhan (Araştırmacı, İstanbul Politikalar Merkezi): “Anlaşma metni beklediğimiz ve talep ettiğimiz kadar güçlü olmasa da Dünya liderleri de artık fosil yakıtlara, kömüre bağlı ekonominin sürdürülemez olduğunu kabul ediyorlar. Türkiye de bilimin ortaya koyduğu gerçekleri görmezden gelmeyi bırakmalı. Kömürsüz bir geleceğe doğru yelken açacak enerji politikaları geliştirerek, sera gazı emisyonlarını talip olduğu 2020 İklim Zirvesinden önce dizginleyip düşürmeye başlamalı.”

Cem Gündoğan (Aktivist, Ekoloji Kolektifi): “Doğruyu söylemek gerekirse Paris’ten çıkan metin yeterince güçlü değil. Ancak, tüm Dünya’nın iklim değişikliği konusunda daha agresif adımlar atılması gerektiği konusunda hem fikir olmasını önemsiyoruz. İklimi 1.5C de sınırlandırmanın hedefler arasına girmesi ve uzun vadede fosil yakıtların terk edilmesini gerektiğine dair net bir mesaj verilmiş olması da bir o kadar önemli. Yine de bu yetmez. Dünya’nın her köşesine halklar fosil uygarlığını bitirmek için mücadele veriyor. Türkiye’deki iklim adaleti ve ekoloji hareketleri olarak bizler de en kirli yakıt olan kömür santralleri ile mücadeleye devam edeceğiz."

Kirli kömür sektörü için kötü haber

Michael Brune (Genel Direktör Sierra Club): "Paris Anlaşması, Dünya Liderlerinin, hep beraber, kirli fosil yakıtlarından, temiz enerji ekonomisine dönüşümü sağlamak için harekete geçmemiz gerektiği gerçekliliğini kabul ettikleri anlamına geliyor. Bu kirli kömür sektörü için çok kötü bir haber. Son yıllardaki tüm sinyaller kömürün zaten geleceği olmadığını bize gösteriyordu: pazar değerleri düşüyor, yurttaşlar kendi sağlıklarını ve iklimlerini korumak için kömüre karşı mücadele veriyor ve hükümetler de emisyonlarını düşürmeye çalışıyor. Paris’te vardığımız anlaşma kömürün miladının dolduğuna ve artık temiz enerjinin zamanı olduğuna dair çok net ve kararlı bir sinyal veriyor.”

Jennifer Morgan (World Resource Institute (Dünya Kaynaklar Enstitüsü): “Bu anlaşma iklim değişikliğini mücadele için gerçek bir dönüm noktası. Metin hem mücadele için gerekli olan yüksek iddiayı ortaya koyuyor hem de iklim değişikliğinden en çok zarar görenlerin seslerini içeriyor. Halihazırda var olan enerji dönüşümünü hızlandırıyor ve daha güvenli ve güçlü bir geleceğe işaret veriyor.”

Yenilenebilir enerjiye gidiş hızlanacak

Anthony Hobley (The Carbon Tracker Initiative (Karbon Takip Girişimi): “1.5 derecelik Karbon Bütçesi fosil yakıt çağının gerçekten bittiğini gösteriyor. Hata yapma şansımız yok. Fosil yakıt şirketleri bu gerçeği kabul edip, artık hızlıca bir şekilde iş planlarını gözden geçirmeliler. Yeni enerji teknolojileri son yıllarda çok ucuzladı. Paris’te yaratılan momentum yenilebilir enerjiye dönüşün giderek daha hızlı bir biçimde artacağını gösteriyor. Finansal pazarların temiz enerjiye dönüşümü kaynak sağlamak için harekete geçmesi gerekiyor.”

Dr. Diarmid Campbell-Lendrum (Dünya Sağlık Örgütü İklim Değişikliği Bölümü Lideri): “Atmosfere saldığımız her karbon dünyanın sıcaklığını ve sağlık risklerini arttırıyor. İklim değişikliğini dizginlemek için atacağımız her adım aynı zamanda suyumuzun ve havamızın temizlenmesini sağlayacak, hayatlar kurtaracak. Tıbbi bir analoji yaparsak şöyle yorumlayabiliriz. İklim değişikliğini tedavi edecek yöntemlerimiz hali hazırda var ama tedaviye başlamak için geç kaldık.Paris anlaşması ilerlememizi sağlayacak, ki bu da iklimimizi ve sağlığımızı korumak için gerekli olan kritik adım.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/iklim-degisikligine-karsi-paris-anlasmasi-icin-kim-ne-dedi_139765.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!