Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"İnsanları Dönüştürmek Kentsel Dönüşümden Daha Önemli"

T.C Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İktisadi Araştırmalar Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Kentsel Dönüşümde Sürdürülebilir Yaşam Kalitesi İçin Farkındalık Araştırma Raporu' konulu seminer, İstanbul Point Otel’de gerçekleştirildi.

yapi.com.tr
"İnsanları Dönüştürmek Kentsel Dönüşümden Daha Önemli"

“Milyonlarca yapı hakkında ciddi sorunlar oluşabilir”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Cengiz Makas ise, 'Kentsel Dönüşüm Yasası ve Finansman Boyutu' konulu sunumunda mevcut yapı stokundaki riskli yapıların tespit edilmesinden yeniden inşa edilişine kadar geçen süreçte olması gerekenleri konuklarla paylaşırken, devletin kamulaştırma yetkisi konusunda da açıklamalarda bulundu. Devletin  kentsel alanların dönüştürülmesinde 6306 sayılı kanundan yararlanıldığını ve kentle ilişkisi kalmayan alanların kente kazandırıldığını söyledi. Bu kanunun daha çok afet odaklı olduğunu söyleyen Makas, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi için bu araştırma projesinin önemli olduğunu belirtti.

Ülkenin büyük bir kısmının deprem riski altında bulunduğunu belirten Makas, "Türkiye'de 19 milyon yapı var. Bunun 5 milyonu 1999 depreminden sonra yapılmış binalardır. Bunların mevzuata uygun olduğunu varsayarsak, geriye kalan 14 milyon yapı hakkında ciddi sorunlar oluşabilir. Bunların depreme dayanıklılık testinin yapılması gerekiyor" diye konuştu.

1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminde 60 saniye içinde 33.000 can kaybının yaşandığının bilgisini de veren Makas, 1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremlerinde Milli gelirin %10-15’inin birkaç dakika içinde kaybolduğuna dikkat çekti.

Öte yandan ‘‘Kentsel Dönüşümde Sürdürülebilir Yaşam Kalitesi İçin Farkındalık Araştırma Raporu’’ konulu seminer çerçevesinde, Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Enver Ülger’in moderatörlüğünde, TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, Kentsel Dönüşüm Destek Platformu’ndan Faruk Göksu ve GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya’nın katıldığı “Sürdürülebilir Kentsel Dönüşümde Yeni Yaşam Alanları ve İnsan, Yeni Fırsatlar, Çözümler” konulu bir panel de düzenlendi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/insanlari-donusturmek-kentsel-donusumden-daha-onemli_102267.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!