Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul sen bizim her şeyimizsin!




Küçük gemicikleri geçirecekler

Mecit Bulunmaz / Eskişehir

Harcamalarımızdan nerelere para kesiliyor bilmiyorum tam olarak. Şimdi de başımıza “çılgın” İstanbul projesi çıktı. İmkânım olsa ben de Karadeniz’den Akdeniz’e kadar bir tünel kazsam! Akılları sıra, küçük gemicikleri geçirerek kanalın kendini finanse etmesini sağlayacaklar. Bu sırada ne kadar ormanlık alanın yok olacağını da bizim yerimize hesaplamışlardır. Eskişehir’imizin Porsuk’uyla ilgili de bir proje olsa!

Kanal İstanbul’un masrafları da bizim faturalarımıza, harcamalarımıza yansırsa ödemem. Ne yazık ki, millet olarak bir alışkanlığımız var. “Ben 12 TL’lik harcamışım, niye 22 TL ödeyeceğim” diye sormak yerine, fatura geldiğinde bir rakama bakıyoruz; son ödeme tarihi. Ancak artık soracağız. Projeyi nasıl yapıyorlarsa ödeme yolunu da bulsunlar.

Dava açmak lazım

Av. Şükran Eroğlu / Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı

Ülkemizde hükümetlerin hazine açığını kapatmak için buldukları tek yol, vergi salmak veya vergi oranlarını artırmak. Geçici olarak salınan vergiler kaldırılmıyor. Örneğin, 1999 depreminde salınan Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) o tarihten beri giderek artırılarak bizlerden alınmaya devam ediliyor, üstelik birçok malda malın asıl fiyatının üzerine ÖTV’si eklendikten sonra KDV tahsil ediliyor, otomotivde olduğu gibi. Yani verginin üzerinden vergi alınıyor. Kısacası devlet ve hükümetler halkını soymaya devam ediyor. Birçok faturaya ne olduğunu bilmediğimiz, anlamadığımız ücretler ilave ediliyor. Son zamanlarda tüketicilerden, elektrik faturalarına kaçak elektrik bedelinin yansıtıldığı yönünde pek çok şikayet alıyoruz. Bunun için AYEDAŞ ve BEDAŞ‘tan dilekçeyle bilgi istedik. Bekliyoruz. Sokak lambalarının parasını bile bizim faturalarımıza yüklediler. Üstelik bizden alınan bedellerin, nerede toplandığı, nasıl harcandığı hiçbir zaman açıklanmıyor. Oysa tüketicilerin Evrensel Tüketici Hakları arasında yer alan Bilgilendirme Hakkı‘na göre hükümetler her konuda kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek zorunda. Tüketicilerimiz, kamusal ayıplı hizmetlerle ilgili her konuda kaymakamlıklarda bulunan hakem heyetlerine şikayet edebilir, tüketici mahkemelerine gidebilirler. Mesela, tüketiciden habersiz değiştirilen su ve elektrik sayaçları için alınan paralarla ilgili bir dava var şu anda. Tüketici Dernekleri Federasyonu ÖTV ile ilgili bir dava açmıştı, ancak aleyhte sonuçlandı, şimdi AİHM’e taşıyacaklar mevzuyu. Biz de vergilerin azaltılması için Kadıköy Kent Konseyi’yle birlikte bir imza kampanyası başlattık, TBMM başkanına ve sanayi bakanına yollayacağız imzaları.

Başbakan açıkladığı projede ne yapılacağını, ne kadar orman arazisinin yok edileceğini, Türk halkının cebinden ne kadar para çıkacağını anlatmıyor. Başbakanın hayallerini yerine getirmek halkımızın görevi değil. Öncelikle işsizliğe, yoksulluğa, eğitimsizliğe çözümler üretilmeli, istihdam yaratılmalı, sosyal güvence sağlanmalı. Bu sorunlar çözümlenmeden birtakım ütopyaları öne çıkarmak gündemi saptırmaktan başka bir şey değil.

İstanbul’dan bize ne?

Ertan Yıldırım / Bursa

- Faturalarımızdan, harcamalarımızdan yapılan kesintiler hakkında pek bilgim yok. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçildiğince masraflarını çıkarmak için benzinden kesinti yapılması, benim de bunu ödemek zorunda kalmak hiç hoş bir şey değildi. Çünkü bana kimse bu organizasyonu istiyor musun, diye sormadı. Hani ülkemiz çok zengin olur, borcumuz olmaz da böyle şeyler yapılır, tamam, ama borç içinde yüzerken böyle şeylerle uğraşılmasını anlamıyorum. Kanal İstanbul projesi de tam bir çılgınlık! Öncelikle STK’lere sorulmalıydı. Proje bölgedeki ormanlık alanların çoğunu tahrip edecek ve İstanbul’un akciğerleri yok olacak. Eğer bu proje için de benden para almaya çalışırlarsa mahkemeye giderim. Bir de seçimlerde oy vermeyerek tepkimi gösteririm. Bireysel olarak yapabileceğim bunlarla sınırlı ama STK’lar konuyla ilgili bir miting düzenlerse ona da katılırım.

Bizim cebimizden çıkacak

Nesrin Yıldız / İzmir

İstanbul’un bölünmesi beni rahatsız ediyor. Bu İstanbul’u ve Türkiye’yi nasıl etkileyecek, onu bile bilemiyoruz. Bu uzun vadeli bir yatırım ve açıkçası sonuçlanacağını bile düşünmüyorum. İstemiyorum da yapılmasını. Bu kadar işsizlik, sınav skandalları varken neden bunların üzeri kapatılarak başka projeler açıklanıyor. ÖSYM Başkanı Ali Demir hâlâ koltuğunda oturuyor, bu beni rahatsız ediyor. Ayrıca biliyorum ki yapılacak bu projeler bir şekilde bizim cebimizden çıkacak. İstemediğimiz projeler için gereken bedelleri biz ödüyoruz. Biz nasıl ki, paramız olmadığında bir şey almaya kalkışmıyorsak, onlar da bu projeleri yapmaya soyunmasınlar paraları yokken.

Amerika’yı yeniden keşfediyorlar!

Cenap Kutlu / Adana

Bu projeyle sanki Amerika’yı yeniden keşfediyorlar. Tam da seçimlerin yaklaştığı dönemde bu projeyle çıkmaları tesadüf değil. Ben Adana’da yaşıyorum ve bu proje beni çok da ilgilendirmiyor. Olumlu yanları olabilir, ama şu an İstanbul’un da, Türkiye’nin de çok başka sorunları var. Ben bir eğitimci olarak özelikle eğitim sorununu önemsiyorum; işsizlik, sağlık sorunları da cabası. İnsanlar geçim derdinde. Çeşitli projeler için bizden kesinti yapıldığını bilmiyordum, bu proje için de yapacaklarını sanıyorlarsa, ödemeyeceğim.

Haber: Cumhuriyet Dergi (15 Mayıs) / Esra AÇIKGÖZ


TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-sen-bizim-her-seyimizsin_96664.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!