Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İstanbul'un Tarihi Binası Otel Oluyor

İstanbul Beyazıt’daki eski Yolgeçen Han, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda tescilden çıkarıldı. 56 metrekarelik alanda yer alan Yolgeçen Han’ı otel olacak.

yapi.com.tr
İstanbul'un Tarihi Binası Otel Oluyor

Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre, İstanbul’da tescilli iki yol geçen hanından biri olan Beyazıt’daki eski Yolgeçen Han, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla alınan kararla tescilden çıkarıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda tescilden çıkarılan 56 metrekarelik alanda yer alan eski Yolgeçen Hanı’nın otel olacağını söyledi.

27 nisan kararı

İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 27 Nisan 2014 tarihinde aldığı kararla, 2’nci Derece Ticaret alanı olarak görülen hanın, ticaret alanı fonksiyonunu koruyup, tescil taramasını kaldırdı. Yüksekliğini de 6.5 metre, yani 2 kat olarak belirledi. Kurul, gerekçesini, “Eski Yolgeçen Hanı, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu’nun 6. Madde’sinde belirtilen özellikleri taşımaması nedeniyle, taşınmazın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine gerek olmadığına karar verildi” diye açıkladı.

Fatih Belediye Başkanlığı, söz konusu kurul kararı doğrultusunda hazırladığı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği teklifini 4 Kasım 2015 tarihinde oy çokluğu ile ilçe meclisinden geçirip, İBB’ye sundu. Eski Yol Geçen Han, 26 Kasım 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen, Kapalı Çarşı ve Çevresi (Beyazıt-Molla Fenari-Taya Hatun Mahallesi) Kentsel Yenileme Alanında kalıyor. Dosyasında başka kurum görüşü bulunmayan ve CHP’li komisyon üyelerinin katılmadığı teklif, İBB Meclisi’nde muhalefetin ret oyuna karşılık Ak Partili Meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi.

Kaçak kat yıkılacak

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda tescilden çıkarılan 56 metrekarelik alanda yer alan eski Yolgeçen Hanı’nın otel olacağını söyledi. Mustafa Demir, İstanbul’da ‘Yolgeçen han’ olarak bilinen ‘Küçük Yolgeçen Hanı’nın Koruma Kurulu tarafından rölöve ve restitüsyon projesinin onaylandığını söyledi. Demir, geleneksel ticaret alanı içinde kaldığını belirttiği eski Yolgeçen Hanı ile ilgili de, “Mülk sahibi otel yapacak. Otel olabilmesi için de projeyle müracaat etmesi gerekiyor. Binanın mevcut hali beş katlı ve üstte kaçağı var. Önce bu kaçağın temizlenmesi lazım. Kendisi tarihi eser değil. Ama komşusu tarihi eser olduğu için, ancak Kurul onaylarsa otel yapabilecek” açıklamasında bulundu.

Yasal düzenleme gerekiyor

İstanbul’un tarihi hanlarının kurtulması için yasal düzenleme gerektiğini söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Her yeri yenileme alanı ilan edemeyeceğimize göre, Türkiye’nin neresinde olursa olsun, bu hanların ihtiyaçlarının karşılanması ve geleceğe taşınması için kanun değişikliği gerekiyor. Bunun için çalışmalarımız var” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-tarihi-binasi-otel-oluyor_144389.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!