Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Karşıyaka’daki Spor Alanı, ‘Özel’ Eğitim Alanı Olarak Değiştirildi

İzmir Karşıyaka'da bulunan Atakent Mahallesi’nde ‘Spor Tesisi Alanı’ olarak görünen alanın ‘Özel Eğitim Tesisi Alanı’na çevrilmesine tepki gösteren Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu ve kararın bir an önce iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

yapi.com.tr
Karşıyaka’daki Spor Alanı, ‘Özel’ Eğitim Alanı Olarak Değiştirildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka ilçesinde bulunan Ata Mahallesi’nde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında ‘spor alanı’ olarak belirlenen araziyi ‘özel eğitim alanı’ olarak değiştirdi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bu değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu ifade ederek kararın iptalini istedi.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; yapılan açıklamada, “Bir plan değişikliği mülkiyeti belirler, mülkiyet de o sınırlar içerisine kimin girip giremeyeceğine karar verir. Kamusal bir alan, herkesin kullanımına açık olur. Ama imar planında kullanım kararının başına bir sıfat koyup, ‘özel’ yazarsanız, işte orada işler değişir. Parası olanı içeri sokar, başka kimlerin içeri girebileceğine parası olanın karar vermesine olanak sağlarsınız. Eşitliği bozarsınız.” denildi.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda olduğu belirtilen açıklamada, “Anayasal güvence altına alınmış eşitlik ilkesini çiğneyebilir mi? Çiğnememesi gerekir. Çiğniyorsa, kamusal bir alanı, ‘özel’ mülkiyete dönüştürerek, mülk sahibine imtiyaz tanınmış olmaz mı? Tanınmış olur. Bu durumda, eşitlik ilkesine aykırı davranılmış olmaz mı? Davranılmış olur." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca şunlara yer verildi: "Karşıyaka, Atakent Mahallesi, 9846 ada 1 parsel sayılı taşınmazda yaşananların özeti budur. Geçmişte Emlak GYO mülkiyetinde olan ve ‘Spor Tesis Alanı’nda kalan taşınmazın, kullanım kararına rağmen TOKİ tarafından satılması, mülkiyet değişikliğinin ardından mülkiyetin plan kararını ‘Özel Eğitim Tesisi Alanı’ olarak belirlemesi, baştan sona Anayasaya aykırıdır. Anayasaya aykırı bir başlığın, İmar Kanunu, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği açısından değerlendirilmesi ise basit bir ayrıntıdır ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, plan değişikliği kararını iptal etmediği takdirde açılacak olan davada bu ayrıntılara yer verilecektir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/karsiyakadaki-spor-alani-ozel-egitim-alani-olarak-degistirildi_182227.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!