Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Kentsel Dönüşüm Akıllı Şehirler Kurmak için Bir Fırsat"

ICSG 4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'nın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşümün akıllı şehirler oluşturmak için önemli bir fırsat sunduğunu söyledi.

yapı.com.tr
"Kentsel Dönüşüm Akıllı Şehirler Kurmak için Bir Fırsat"

ICSG 4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı, dünyanın akıllı şebeke ve şehir gelişiminin nabzını tutmak için, sektör liderlerini, karar alıcılarını, uzmanlarını, özel sektör temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirdi. Haliç Kongre merkezinde gerçekleşecek olan 2 günlük program başladı. Açılış konuşmalarını; Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, Avusturya Viyana Şehircilik Bakanı Dr.Michael Ludwig, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve UGETAM Başkanı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç gerçekleştirdi.

Kongrenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı; teknolojinin bu denli hızlı ilerlemesinde en büyük faktörün şehirler olduğunu belirtti. İnsanların şehirlerde buluşmasıyla teknolojik gelişmelere olan talebin arttığını ifade eden Sarı, "Bu anlamda şehirler hem sorunların hem de çözümlerin merkezi haline geldi. İnsan ve teknoloji arasında sıkışan ise maalesef doğa oldu. İnsan hayatını kolaylaştıran ve çevreyi verimli kullanan hem de sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen projeler birer birer hayata geçirilmeye çalışılıyor" dedi.

Ayrıca kentsel dönüşümün de akıllı şehirler kurmak için önemli bir fırsat sunduğunu ifade eden Sarı, şunları söyledi: "Akıllı binalar, akıllı şebekeler, akıllı şehirler de bu planın farklı birer parçası. Bu nedenle iş gücünün daha verimli kullanıldığı, doğanın maksimum da korunduğu, çöpün dönüştürüldüğü elektriğin doğal kaynaklarla üretilip yeniden kullanıldığı sistemler için hızla çalışıyoruz. Akıllı şehirlerin Türkiye’de uygulanabilmesi için tüm mevzuat alt yapısı tamamlanmıştır."



"Enerjide en büyük sorun depolayamamak"

Kongre açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun ise; “Akıllı trafikten bahsediyoruz, insansız araçlardan, kendi başına giden kendi başına park edebilen teknolojilerden bahsediyoruz. Dolayısıyla akıllı enerji akıllı yönetim bir gerekliliktir. Hayatımızın her alanına girdi. Yenilenebilir enerji ile kastettiğimiz parayı, zamanı, mekanı, sistemi çok iyi yönetmek. Skala sistemi ile biz nereden, ne zaman ve ne kadar enerji ihtiyacımız olduğunu ortaya koyabilirsek doğru zamanda doğru enerjiyi verimli şekilde kullanabiliriz. Enerjide en büyük sorunumuz depolayamamak. Suyu, gıdayı depolayabiliyoruz ama enerjiyi depolayamıyoruz. Enerjiyi ürettiğimiz an ya anında tüketeceğiz ya toprağa vereceğiz ya da üretimden vazgeçeceğiz.

"2050’de 7 milyar insan şehirlerde yaşayacak "

"Bugün şehirler birer inovasyon merkezleri" diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da; "Şehirlerde sürücüsüz metrolar var, hızlı trenleri çok daha hızlı hale getirecek çalışmalar yapılıyor. Tabi bunu yaparken de çevre etkilerini de düşünmek zorunda olduğumuzu unutmamalıyız" dedi. Topbaş; şöyle konuştu: "Dünya nüfusunun 7 milyar olduğu ve 2050 yılında bunun 9 milyara ulaşacağı öngörüldüğünde 2010'de bu nüfusun %70’i şehirlerde yaşayacak. Bu nedenle çok daha aktif çalışmalar yapmalıyız. Özellikle kentlerde yoğunluğun yaşandığı alanlarda yaşam standardını yükseltmek adına teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya, alt yapı sistemlerini kurmaya çalışmalıyız. İstanbul’da yakın gelecekte şehrin nüfusunun 3 katına yani 45- 50 milyona çıkmasını öngörüyoruz. Biz bunun önüne geçmek, bu sistemleri kurgulamak, bu ihtiyaçları karşılamak zorundayız."

"Karbon emisyonunu azaltmanın yollarını bulabiliriz"

İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan da, şunları söyledi: "Hep birlikte akıllı şebekelerin yenilenebilir enerji sistemleriyle daha iyi entegre olmasının ve karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını bulabiliriz. Dünyanın fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçtiği bu dönemde, inovasyon, teknoloji ve iklim değişikliği ile mücadele büyük önem arz ediyor. Türk enerji sektörü de teknolojiyle birlikte gelişiyor ve Türkiye-İsveç ilişkisinin kültürel bağları geçmişe dayanıyor. Ekonomisi giderek gelişen Türkiye'de İsveçli şirketler iş yapmaktan büyük memnuniyet duyuyor. Enerji sektörünün dönüşümü bizim daha da geliştirmemiz ve gelişimini sürdürmemiz gereken bir konu. Bu noktada da akıllı şebekeler büyük önem arz ediyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusum-akilli-sehirler-kurmak-icin-bir-firsat_144305.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!