Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Kentsel Siti 'Riskli Alan' İlan Eden Kararın Kendisi Riskli”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kızılay'daki lojmanların da bulunduğu Saraçoğlu Mahallesi’nin Bakanlar Kurulu kararıyla 'riskli alan' ilan edilmesine tepki gösterdi. Kararın kent için riskli olduğunu açıklayan Oda yöneticileri, "Saraçoğlu yıkılamaz" dedi.

yapi.com.tr
“Kentsel Siti 'Riskli Alan' İlan Eden Kararın Kendisi Riskli”

p>Oda merkezinde Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Karakuş Candan ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında karara duydukları tepkiyi dile getiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Saraçoğlu Mahallesi'nin Odanın çok yakından izlediği bir alan olduğunu anımsattı ve bölgenin önemini şöyle açıkladı:

"Saraçoğlu Mahallesi, Ankara’nın, hatta Türkiye’nin en önemli kentsel mekânlarından bir tanesi. Cumhuriyet döneminde, Türkiye’nin ilk lojmanlarının oluştuğu bir modeldir.  1940’lı yıllarda Emlak Bankası aracılığıyla yapılaşmaya açılmış, yüksek dereceli bürokratların kullanımına tahsis edilmiş olan bölge, tescilli bir alandır. Buna rağmen riskli alan ilanının bir anlamı yok”.

Hakkan, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) yakın zamanda kendilerini ziyaret ederek, Saraçoğlu Mahallesi’ni dönüştürmek üzere proje getirdiklerini ve görüşlerini istediklerini de ifade ederek, şunları kaydetti.

“ATO, Maliye Bakanlığı’ndan bu alanın kendilerine tahsis edilmesini istediklerine dair düşüncelerini bizimle paylaştılar. Sadece kendi mimarlarının değil, Mimarlar Odası’nın da görüşünü almak istemeleri bizim için önemliydi; kendilerine teşekkür ettik. Biz, koruma amaçlı imar planı çerçevesinde bölgenin analizlerinin yapılıp, doğru bir şekilde kullanıma açılmasının doğru olabileceğini söyledik. Çekincelerimizi dile getirerek, buranın birincil olarak ticarileşmesinin önündeki kaygılarımızı söyledik. Kültür sanat mekânlarının, sosyal paylaşım alanlarının artırılabileceğini; içindeki kütüphanenin mutlaka yaşaması, okul yapısının mutlaka devam etmesi gerektiğini; binaların özgün kimliğinin de korunarak Ankara’nın ihtiyaçları doğrultusunda bir projenin olabileceğini belirttik. Proje elde etme sürecinde ise, asli unsur olan yarışma yöntemiyle elde edilmesinin önemli olduğunun altını çizdik. Bizi destekleyen ya da karşı çıkan bir şey söylemediler. Bugün de aynı şeyleri düşünüyoruz. Bu riskli bina tanımına dikkat çekmek gerekir; son deprem yönetmeliğini sağlamayan yapılar, ancak riskli alan tanımı yapıp bir anda o binaları yıkmak gibi bir şey karşımıza gelebilir. Bu kabul edilemez. Süreci çok yakından izleyeceğiz".

Hukuki girişimlerde bulunabileceklerini, ancak Afet Yasası'nın ellerini ayaklarını bağladığını anlatan Hakkan, "Anayasa'ya aykırı olarak yürütmeyi durdurma kararı alamıyoruz. Bunlar da bizi endişeye sevk ediyor. Bu binaların, Paul Bonatz’ın mimarlarla birlikte ortak bir fikir yürüterek yapılmış olması önemli. Avrupa kentleri, yapıları 150–200 seneliktir; o yapıların da o günün teknolojisi ile yapıldığı için bugün riskli alan tanımı içinde olması lazım. Ama bunları koruyup dönüştürüp yaşatıyorlar. Merkezi idareciler ve yerel yöneticiler, eminim ki, gidip geziyorlar buraları; buralardan dersler çıkartılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Kızılay sıkışmış durumda”

Söz konusu alanda bir dönüşüm yaşandığından da bahseden Hakkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu alanda Türkiye Petrol Ofisi’nin binası yıkıldı; Eski Emekli Sandığı’nın olduğu binada dönüşüm yaşanıyor. Bunun bir proje bütünü olarak ele alınması doğru olur.  Melih Gökçek’in Kızılay’daki kamu yapılarından başlayarak, cephelerin değiştirilmesine yönelik çabalarını da değerlendirerek, Yönetim Kurulu olarak bir çalışma başlattık. 'Vekâletler Caddesi' dediğimiz, tüm Kızılay’ın ve Bakanlıkların da yer aldığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Güvenpark ve Saraçoğlu Mahallesi’nin de yer aldığı alanı hedefleyen bir proje yarışmasının şartnamesini hazırladık. Jüri belirleme aşamasındayız. Mimarlar Odası’nın birikimiyle yapılacak dönüşümlerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Kızılay kent merkezini masaya yatırmak önemli bir proje olabilir diye düşündük ve Mimarlar Odası’nın buradaki görevi de bu süreçte ön açıcı olmak. Sadece proje üretmek yeterli değil; daha kentsel ölçekte değerlendirmek önemli. Kızılay sıkışmış durumda, Güvenpark sit alanıdır, otobüs ve dolmuş duraklarının kullanımına açılmış inanılmaz bir trafik yoğunluğu, keşmekeş ve kaos var orada”.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-siti-riskli-alan-ilan-eden-kararin-kendisi-riskli_104471.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!