Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

KKTC Su Temin Projesi'nde Temel Atıldı

Türkiye'den KKTC'ye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesi'nin Anamur ilçesindeki su geçişi ve kara yapılarının temeli, düzenlenen törenle atıldı.

yapi.com.tr / AA
KKTC Su Temin Projesi'nde Temel Atıldı

'Asrın Proesi' olarak nitelendirilen projenin 7 Mart 2011'de Alaköprü Barajı'nın temelinin atılmasıyla başladığını hatırlatan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, 7 Mart 2014'te projeyi bitireceklerini vurguladı. Eroğlu, ''Alaköprü Barajı'nın temeli atıldı; burada 130 milyon metrekup su biriktireceğiz. Buranın tam karşısında Geçitköy Barajı'nın temelini attık; buradan 75 milyon metreküp suyu karşıdaki Geçitköy Barajı'na aktaracağız. Suyu askıda gidecek borularla aktaracağız. Zeminden gitmeyecek, çünkü Türkiye ile Kıbrıs arasında bin 450 metre derinlikte çukur var. Dünyada ilk defa 250 metre derinlikte askıda borularla Kıbrıs'a su götüreceğiz. Kıbrıs'a, yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla, 80 kilometresi deniz altından olmak üzere, su götüreceğiz'' dedi.

KKTC Su Temin Projesi
    
Proje, 7 Mart 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Alaköprü Barajı'nın temelinin atılmasıyla başladı. Projede, barajda su tutulmasını sağlayacak inşaat aşamasına geçildi. Projenin ikici ayağında ise Akdeniz'in içerisinden suyu taşıyacak olan boru hattı döşenmeye başlanacak. Projenin başta KKTC olmak üzere, tüm Akdeniz çanağı için denizin 250 metre altından borularla su taşınacak olması bakımından önem taşıdığı belirtilirken, böyle bir yöntemin dünyada ilk kez uygulanacağı ve dünyaya örnek olabileceği vurgulanıyor.
     
Anavatandan yılda ortalama 75 milyon metreküp suyun KKTC'ye ulaştırılmasını hedefleyen proje sonucunda, 35 milyon metreküp suyun içme suyu olarak kullanılması geriye kalan suyun ise tarımda kullanılması planlanıyor. 2014 yılı Mart ayında tamamlanması hedeflenen proje ile deniz yüzeyinin 250 metre altından 80 kilometre uzunluğunda su hattı yapılacak. Proje kapsamında, su hattının Türkiye tarafı kara yapıları için 45,6 milyon lira, KKTC tarafı kara yapıları için 26,9 milyon lira, deniz geçişi isale hattı için 630 milyon lira ve barajlarla birlikte toplam 782 milyon 504 bin liralık yatırım öngörülüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kktc-su-temin-projesinde-temel-atildi_102464.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!