Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Konuttaki Gelişmeler Kaygı Verici'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, önümüzdeki dönemde hükümetin uygulayacağı makroekonomik politikalardaki belirsizlikler, uygulamaya giren tüketici kanunu ve Başbakan’ın Merkez Bankası ile girdiği kavganın konut sektörüne yönelik endişeleri artırdığını söyledi.

yapı.com.tr
'Konuttaki Gelişmeler Kaygı Verici'

Dünya Gazetesi'nden Canan Sakarya'nın haberine göre, konut sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Emin Haluk Ayhan, mayısta toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5, ipotek kredili konut satışlarının yüzde 34, üç büyük ilde ipotek kredili satışların ise yüzde 36 azaldığını kaydetti. Ayhan, Türkiye’deki toplam konut satışlarının yaklaşık 15 bin 510 adet azıldığını, ipotekli konut kredisiyle yapılan satışların ise 45 bin 270’den, 29 bin 760’a düştüğünü belirterek, satılan her 100 konuttan 44’ünün üç büyük ilde olduğunu bildirdi. Denizli Milletvekili Ayhan, “Satılan her 100 konuttan 13’ü Ankara’da, 7’si İzmir’de, 24’ü İstanbul’da. Diğer bir ifadeyle yaklaşık her dört konuttan ikisi üç büyük ilde, her dört konuttan biri de İstanbul’da satılmış. Ülkemizde Mayıs 2013’te her 100 konuttan 43’ü bu yıl ise 33’ü ipotek kredisiyle satılmış. İpotek kredili satışlar mayısta sırasıyla Ankara’da yüzde 36, İstanbul’da yüzde 35 oranında azalmış. İzmir’de ise yüzde 39 azalma görünüyor” dedi.

Yapı kullanım izin sayısı düşük

2003-2013 arasına inşaat ruhsatı alan yaklaşık 6 milyon 383 bin 767 dairenin 2 milyon 362 bin 615’inin de üç büyük ilde olduğunu kaydeden Ayhan, “Üç büyük ilde inşaat ruhsatı alan her yüz dairenin 56’sı İstanbul’da. 2003-2013 arasında inşaat ruhsatı alan 6.4 milyon konutun 2 milyonunun yapı kullanım izni yok. Yapı kullanım izni alan her 100 daireden 32’si üç büyük ilde. Yapı kullanım izinlerinde ise problem devam ediyor. Yıllara göre değişmekle beraber 2003-2013 arasında inşaat ruhsatı alan her 100 dairenin 67’si yapı kullanım izni almış. Üç büyük ilde ise inşaat ruhsatı olan 100 dairenin 57’si yapı kullanım izni almış. Bu değer Ankara’da 77, İzmir’de 99. Ancak, İstanbul’da 39’a düşüyor” dedi. Ayhan, İstanbul’daki satışlarda yapı kullanım izninin inşaat ruhsatının epey gerisinde kaldığına dikkat çekerek, “Sektörde problemin arttığı gözüküyor. Bu olay bitirilememiş konutlar ile ilgili” diye konuştu.

Artış, resmi beyanın çok üstünde

Ayhan sözlerini şöyle noktaladı: “Yapı inşaat ruhsatı alan dairelerin ortalama metrekare beyan değeri 2002’de 246 TL iken, 2013’te 728 TL’ye ulaşmış. Yapı kullanım izninde ise aynı dönemde metrekare değeri 240 TL/m2’ye yükselmiş. Bu değerler bize yaklaşık resmi beyan değerlerine göre fiyat artışlarının yüzde 200’e yaklaştığını gösteriyor. Ancak, piyasadaki fiyat artışlarının çok daha yüksek olduğu bilinen bir gerçek. Son dönemdeki büyük ölçüde konut satış ilanları dikkate alındığında, basındaki değerlendirmeler ve önümüzdeki dönemde hükümetin uygulayacağı makroekonomik politikalardaki belirsizlikler, tüketici kanununun yürürlüğe girmesi, Başbakan’ın Merkez Bankası Başkanı ile itekleşmeye girmesi gibi olaylar sektördeki endişeleri artırmaktadır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/konuttaki-gelismeler-kaygi-verici_122030.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!