Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

‘Konutta Balon Şişiyor’ Dedirten TÜİK Verisi!

Türkiye’de satışların düşmesine rağmen konut fiyatlarının yükselmesi balon riskini artırıyor.

yapi.com.tr
‘Konutta Balon Şişiyor’ Dedirten TÜİK Verisi!

Türkiye’de bu sene konut fiyatları yüzde 20 arttı. Satışların yüzde 10’un üzerinde düşmesine karşın fiyatların hâlâ artıyor olması, tüketicilerde şaşkınlığa sebep olurken, sektördeki balon oluşma ihtimaline inananların sayısı da giderek artıyor. Zaman Gazetesi'nden Arif Bayraktar'ın haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün yayınladığı mayıs ayı konut satış rakamları sosyal medyada balon tartışmalarına sebep oldu. Verilere göre bu sene mayısta 90 bin konut satılırken, geçen sene mayısa kıyasla satışlar yüzde 13 düştü. Ayrıca mayısta satılan 90 binin konutun sadece 41 bini ilk kez satılan dairelerden oluştu. 2013 ilk 5 ayda 472 bin 561 konut satışı gerçekleşmişti. Bu rakam bu sene ilk 5 ayda 431 bin 840 olurken, el değiştiren konut sayısı 48 bini aştı. İlk 5 aylık konut satışında hem yüzde 9 civarında bir azalma yaşanması hem de satılan konutların daha çok ipotekli veya ikinci el olması sektörde endişeye yol açtı. Çünkü banka kredisiyle yapılan konut satışlarındaki düşüş de yüzde 33’ü aştı.

Selimoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hızır Selimoğlu, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede konut kredi faizlerinin yüksek olduğuna vurgu yaparak tekrar yüzde 0,65 seviyelerine çekilmesini isterken, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, düşük gelirlilere hitap edecek konutların üretimi kıt olduğu için balonun patlama olasılığının arttığını söyledi. Sıfırdan konut alım talebi mayıs ayında yüzde 10, ikinci el satınalma talebi yüzde 15 düştü. Mayıs 2014’te satılan 90 bin 377 konutun yaklaşık 30 bininin ipotekli konut satışından oluşması ise balon söylentilerini güçlendiriyor. Çünkü Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 32,9’u bulmuş durumda. İpotekli satışlarda İstanbul 7 bin 52 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 23,7) sahip oldu. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 42,5 ile Amasya oldu. Türkiye’deki önemli konut projelerinin satışını üstlenen Kronos Kurucu Ortağı Samim Hatipoğlu, şu anda bir sene öncesine göre sektör için en büyük değişikliğin mevduat faiz oranları olduğunu belirterek, “Öyle olduğu için ciddi bir yatırımcı kesim, mevduata yöneldi. Gayrimenkul projelerinde yüzde 20 getiri sağlamayı planlayan bu kesim bir yılda mevduattan yüzde 12’lere kadar getiri sağlayabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü de bu sene ilk 5 ayda toplam 515 bin 151 konutun el değiştirdiğini açıkladı. Bu rakam, TÜİK’in ilk 5 aylık toplam satışlarından da fazla. Bunda TÜİK’in Emlak Konut satışlarını, para kasaya girdikten sonra değerlendirmesinin de payı bulunduğu ifade ediliyor. Bakanlığın verilerine göre ikinci elde zirveyi 108 bin 889 konut satışı ile İstanbul egale ederken, Ardahan’da ise 150 konut el değiştirdi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yılın ilk 5 ayında 3 milyon 103 bin işlem gerçekleştirildiğini açıkladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konutta-balon-sisiyor-dedirten-tuik-verisi_121876.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!