Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Meralar Kentsel Dönüşüme Açılıyor

Torba yasayla artık meralar da kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kullanılabilecek. ZMO İstanbul Şube Başkanı Atalık, "Zaten meralarda sınırdayız. Bunları da kaybedersek, et fiyatları daha da artar" dedi.

yapi.com.tr
Meralar Kentsel Dönüşüme Açılıyor

Cumhurbaşkanı'nın dün onayladığı torba yasada Mera Kanunu'na eklenen bir madde ile artık meralar da kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kullanılabilecek.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, torba yasada 4342 sayılı Mera Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasına şu bentin eklenmesine karar verildi.

"(ı) İlgili belediye sınırları içerisinde alternatif alan bulunmaması şartıyla Bakanlar Kurulunca kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanı olarak ilan edilen"

Gerekçe olarak ise mevzuata uyum sağlamak gösterildi.

Et fiyatları daha da yükselir

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, zaten 14,6 milyon hektar mera kaldığını belirterek Türkiye'nin hayvancılığı geliştirmeye çalışırken meraları daraltmasının zaten oldukça yüksek olan kırmızı et fiyatlarını daha da yükselteceğini belirtti.

"Türkiye hayvancılığını geliştirmeye çalışıyor. Gerek küçükbaş gerek büyükbaş sayısını hızla arttırma uğraşı veriyor. Bu noktada tüketicinin ucuz ete ulaşabilmesi kapsamında hayvancılık işletmelerinin bedava yem kaynağı olan meralara çok büyük ihtiyacı var.

"Herkesin kırmızı ete ulaşımını hedefleyen bir tarım politikası meraları kentsel dönüşüme açıp daraltmanı değil onu arttırmanın politikalarını üretmeli.

"Eskiden nüfus azdı, tarım arazileri yetiyordu. Ancak nüfus artınca meralar tarım arazileri olarak kullanılmaya başlandı. İstisnai maddelerle de meralar işgale uğradı. Üstüne buralardaki kaçak yapılaşmaya da aflar getirildi.

"Yani şu anda Türkiye'deki meralar sınırlarının sonuna dayanmış vaziyette. Eldeki mevcutları korumamız gerekiyor. Çünkü nüfus artmaya devam ediyor. Başka mera ve tarım arazisi yok artık. Her yere konut yaparak ekonomiyi inşaat sektörüne dayandırırsanız doğal varlıklar kalmaz. Bu da yaşam alanlarımızın tükenmesi anlamına geliyor."

Hem üretici hem tüketici sıkıntıda

Atalık, enflasyon yüzde 9,3 olmasına rağmen yem ve gübre fiyatlarının bunun üstüne çıktığını belirterek üreticinin iflas eşiğine geldiğini belirtti.

"Besi yemi fiyatı, saman ve yemlik buğdaya yüzde 11, mısıra yüzde 32, gübreye yüzde 24 zam geldi. Üreticinin bunu karşılayarak hayvancılığa devam etmesi mümkün değil. Aradaki aracı ve marketleri hesaba katmıyorum bile. Bu düzenek iflas eder. Her sene çiftçinin alım gücü düşüyor. Tüketici ise oldukça yüksel bedellerle ete ulaşamıyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/meralar-kentsel-donusume-aciliyor_124710.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!