Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Metrekare Başına Konut Satış Fiyatları En Çok Adana'da Arttı

Reidin-GYODER 2015 Nisan raporuna göre Mart ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının en fazla arttığı il Adana oldu.

yapi.com.tr
Metrekare Başına Konut Satış Fiyatları En Çok Adana'da Arttı

Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Nisan raporu yayınlandı. İkinci el konutlara yönelik endeks verileri, 30 büyükşehrin tamamını da kapsayacak şekilde toplamda 62 şehir için genişletildi. Reidin–GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi kapsamındaki yeni konut fiyatlarında; bir önceki aya oranla yüzde 1,23, geçen yılın aynı dönemine göre ise yıllık bazda yüzde 7,05 yükselme meydana geldi.

Raporda yer alan ve 30 büyükşehri kapsayan Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde, bir önceki aya göre yüzde 0,91; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10,79 oranında artış gerçekleşti. Buna göre Adana, metrekare başına yüzde 2,81 değer artışıyla Mart 2015’te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği; Nevşehir yüzde 1,32 düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.

Mart ayında benzer nitelikte hazırlanan Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde ise bir önceki aya göre yüzde 0,40; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,37 oranında artış gerçekleşti. Bir önceki aya göre bakıldığında, Hatay, metrekare başına yüzde 2 değer artışıyla kiraların en çok yükseldiği; Denizli yüzde 2 düşüşle konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu.

Geçtiğimiz ay, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde yüzde 1,12, 2+1 dairelerde yüzde 1,39, 3+1 dairelerde yüzde 1,23 ve 4+1 dairelerde ise yüzde 0,14 oranında arttı. Mart ayında endeks bir önceki aya göre 51-75 m2 konutlarda yüzde 1,15, 76-100 m2 konutlarda yüzde 1,13, 101-125 m2 konutlarda yüzde 1,38, 126-150 m2 konutlarda yüzde 1,22, 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,21 oranında arttı.

"Çalışmanın kapsamı genişletildi"

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, “REIDIN, Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle hazırladığı ‘EmlakEndeks’ raporuna dahil ettiği il sayısını, 30 büyükşehrin tamamını kapsayacak şekilde 62’ye çıkararak, çalışmanın kapsamını genişletti. Reidin; Türkiye’deki konut satış ve kira bedellleri, getiri oranları, amortisman süreleri, sosyoekonomik derecelendirme gibi konularda piyasaya şeffaf bilgiler sunuyor. Yeni haliyle, daha geniş boyutlu ve sağlıklı analizler içeren ‘REIDIN EmlakEndeks’in, 2015 yılına son derece hızlı bir başlangıç yapan konut ve mortgage sektörlerindeki oyunculara yol gösterici olmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2015 Mart ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Aziz Torun; “Özellikle son dönemde küresel ekonomideki hızlı değişim sonucunda, doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanması, ülkemiz ekonomisindeki dengeleri ister istemez etkilemektedir. Bu açıdan bakıldığında, konut fiyatlarındaki değişimler için özellikle önümüzdeki seçim döneminde yurtiçi ve yurtdışında oluşacak gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz Mart ayına baktığımızda, endeks aylık yüzde 1,23 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre %7,05 oranında artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Geçen aydaki yüzde 1,23'lük fiyat artış oranının, yüzde 1,19 olarak gerçekleşen TÜFE'nin üzerinde olması enflasyondan ve üstlenilen vadelerin finansman maliyetlerinin yansımaları vb. nedenlerden kaynaklanan maliyetlerdeki artışın, konut fiyatlarına yansıdığını göstermektedir” şeklinde görüş belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/metrekare-basina-konut-satis-fiyatlari-en-cok-adanada-artti_130310.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!