Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Milli Botanik Parkı İçinden Geçecek Yola Yargı Yolu

Mimarlar Odası, Milli Botanik Parkı alanından geçirilmesi planlanan ‘tünel yol’ projesini yargıya taşıyor. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Botanik bahçesi içerisinden tünel yol geçmez” dedi.

yapi.com.tr
Milli Botanik Parkı İçinden Geçecek Yola Yargı Yolu

Tarım Bakanlığı’nın Eskişehir Yolu üzerinde yapımını sürdürdüğü Milli Botanik Parkı’nın içerisinden geçmesi planlanan tünel yol, Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınıyor.

Yolun güzergahının yanlış olduğunu belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Parkta planlanan tünel yol, bölgedeki yapılaşma baskılarını artıracak. Tünelde park alanına giriş-çıkış için yapılacak olan yollar, ana ulaşım akslarının temel ilkelerine aykırı. Tünelin, ODTÜ tünel yoluna bağlanacağı aşikar. Ulaşım ana planı çıkmadan, parçacıl şekilde ele alınan bu değişikliği kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı. Tünel yolun botanik park alanına zarar vereceğini söyleyen Candan, şöyle devam etti:

Tarihi ve doğal SİT alanı

“Tünel yolun kazı ve dolgu yükseklikleri gereğinden fazla. Bu nedenle alan tahrip olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 06.03.2015 tarih ve 2182 sayılı kararında Türkiye Milli Botanik Bahçesi’nin birinci derece tarihi ve doğal sit alanı olduğu ve yine alanda 1. derece arkeolojik sit alanı olduğu anlaşılmaktadır. Sit alanında tünel yol planlanması sit alanı amacı ve tanımına aykırıdır. Arkeolojik sit alanında tünel yol planlanması koruma mevzuatına aykırıdır. Tünel yolun şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırılığı tartışmasızdır. Bu nedenle iptali için dava açıyoruz.”

Ankapark'ta kritik karar

Ankapark’ın yenileme alanı ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali için açılan davada Danıştay 14. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararına, Başbakanlık, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan itirazlar reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği kararın ardından basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankapark’ın Atatürk Orman Çiftliği’nde yasadışı olarak, hukuk çiğnenerek yapıldığını belirtti. Candan, “Karara, tüm kentliler adına sevindik. Ankapark’ın yasadışılığı bir kez daha kanıtlanmıştır. AOÇ talanı ile yapılan Ankapark ya duracak ya da hukuk durduracak. Gökçek, AOÇ’de ya hukuku dinleyecek ya da hukuku dinleyecek” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/milli-botanik-parki-icinden-gececek-yola-yargi-yolu_129963.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!