Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mobilyakent Üretim için Gün Sayıyor

Kayseri Ev-Ofis ve Dekorasyon Merkezi Mobilyakent’te sona yaklaşıldı. 743 mikro KOBİ, 3 ana bölümden oluşan merkezde kendileri için yaptırılan yeni işyerlerine taşındı. Bu firmaların büyük bölümünün üretime başladığı bildirildi.

yapi.com.tr
Mobilyakent Üretim için Gün Sayıyor

Dünya Gazetesi'nden Mahmut Sabah'ın haberine göre, kentte, atölye düzeninde mobilya üreten küçük işletmeleri, modern teknolojiyle donatılmış ‘ortak kullanımlı’ işyerlerinde bir araya getiren Mobilyakent projesi tamamlanmak üzere. 743 mikro KOBİ’nin büyük bölümü üretime başladı. Projenin ikinci ve üçüncü etablarını oluşturan uluslararası standartlardaki fuar ile, ‘ortak kullanıma açık’ teknoloji donanımlı Mobitek’te yapım çalışmaları devam ediyor.

Kayseri Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Çevrim, ‘Türkiye’de bir ilk olma’ özelliği taşıyan projede sona yaklaşıldığını belirterek “Mobilya sergilenmesi gereken bir ürün.Toptan satışlarda kar marjları düşük. Bu nedenle Mobilyakent bünyesinde uluslararası standartlarda bir fuar inşa ediyoruz. Amacımız hem yurtiçi, hem de yurtdışına toptan satış yapabilmek. İç pazarda ise perakendede daha yüksek karlılığa ulaşmak istiyoruz. Fuarımız 330 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Burada sadece mobilya ürünleri değil; halı, perde, ev tekstili, beyaz eşya ve aydınlanma gibi dekorayonu tamamlayıcı yan ürünler de sergilenecek ve satışa sunulacak. Fuar inşaatı, projede üçüncü ana bölümü oluşturan ‘ortak kullanıma açık’ teknoloji donanımlı Mobitek’le eşzamanlı olarak yürüyor”dedi.

Çevrim, projeyi sektörün üretim pazarlama ve satış sorunlarına çözüm üretmek ve global pazardaki paylarını artırmak amacıyla başlattıklarını vurgulayarak, “Projede üç temel unsurdan biri olan fuar gelecek baharda ‘Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı’ adıyla açılacak. Kentteki KOBİ ölçekli mobilya üreticileri, bugüne kadar fuar ve tanıtım gibi dış ticareti artıracak aktivitelerden yoksundu. Bu eksikliği artık Mobilyakent’in bünyesinde uluslararası standartlarda dizayn edilecek satış reyonları ile fuar giderecek. Fuarda stant ve reyonlar, fuara ayrılan 300 bin metrekarelik alanın 120 bin metrekaresinde iki katlı olarak inşa edildi.Teşhir alanlarında mobilyanın yanı sıra ev ve iç mekan dekorayon ürünleri de sergilenecek” diye konuştu.

Mobilya ve dekorayon ürünlerinin sergilenip pazarlanacağı bu bölümün iç açıcı oteli, parkı ve farklı sosyal alanları ile nobilya sektörünün Türkiye’deki en büyük AVM’si olacağını belirten Çevrim, “Fuar, Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı (KUMS) adıyla açılışa hazırlanacak. Teşhir ve satış bölümünde 250 ünite burada üretim yapan firmalara ayrıldı. Arta kalanlar, dışardan gelecek talepler için değerlendirilecek.

Etap etap üretime hazırlanan merkez sayesinde, hem dağınık haldeki işletmeler bir araya getirilerek dayanışma modelli üretimin önü açılmış, hem de OSB’lere gidemeyen küçük işletmelerin kiracılık yükünden kurtarılmaları sağlanmış oldu. Tabii, merkezin sağlayacağı imkanlar sayesinde, ürünlerin iç ve dış pazarlarda tanıtımını yapmak, Ar-Ge ve tasarım merkeziyle işletmelere inovatif hizmet ortamı sağlamak, ortak teknoloji parkıyla yetersiz teknoloji ve sermaye israfına son vermek, firmaların satandartlaşma ve kalite sorunlarına çözüm üretmek de mümkün olacak” açıklamasını yaptı.

Üretim üssünün temel direği Mobitek

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan mobilya üretim üssünün temel direğini ‘ortak kullanıma açık’ teknoloji donanımlı Mobitek oluşturuyor. Mobitek üssün ‘beyni’ olarak tanımlanıyor. AB Hibe Fonu’ndan 8.6 milyon euro finans sağlandı.İhalesi geçen yıl Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapıldı. 8 bin 500 metrekarelik alan üzerinde inşa edilen Mobitek’te, makine ve ekipmanların bir bölümü İngiliz firmasına ihale edildi. Kalan makine ve techizatın ihalesi ise önümüzdeki günlerde yapılacak.Mobilyada yeni modeller Mobitek’in Ar-Ge ve tasarım merkezinde hazırlanacak. İleri teknolojili makinelerde şekillenecek; sonra tüketiciye iletilecek. Mobitek aynı zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet gesterecek ve çatısı altında üretim yapan KOBİ çalışanlarının düzenli şekilde tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama konularında eğitilmelerini sağlayacak.

İşyerleri TOKİ tarafından inşa edildi

Kayseri Mobilyacılar Odası’nın, Orta Anadolu Kalkınma Birliği ve Kocasinan Belediyesi’nin de desteğini alarak 2012 yılında temellerini attığı Mobilyakent’te büyüklükleri 200 ile bin metrekare arasında değişen 743 işyeri var. Kredisi kullandırılarak TOKİ tarafından ‘Mobilya Altyapısını Güçlendirme Projesi’ kapsamında inşa edilen işyerleri, 1 milyon 400 bin metrekarelik toplam alanının 800 bin metrekarelik bölümünde yer alıyor. İki yıl önce 460 bin metrekare alan üzerinde temeli atılan teşhir ve satış reyonları ile çağdaş standartlardaki mobilya fuarında ise yapım çalışmaları yıl sonunda bitecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mobilyakent-uretim-icin-gun-sayiyor_158981.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!