Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Modüler Yapılar Zamandan Kazandırıyor

Prefabrik teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yüzde 95'i fabrikada biten hastane, okul ve otel gibi binaların yapımıyla modüler üniteler hayatın her alanına girmeye başladı.

yapi.com.tr / AA
Modüler Yapılar Zamandan Kazandırıyor

Prekons İcra Kurulu Üyesi Ekin Çakılcı, duvardaki aynaya kadar hazır prefabrik yapılar ürettiklerini belirterek, modüler ünitelerin avantajlarını şöyle sıraladı:
    
''Bu binalar normale göre üçte bir zamanda tamamlanıyor. Binalar tamamen taşınabilir, taşıyıcısı çelik olduğu için tamamen geri dönüşebilir, şantiyesi olmadığı için etrafta yaşayanlar rahatsız olmaz ve şantiye kazaları oluşmaz. Bina küçük parçalar halinde üretildiği için ufak parçalara tek tek konsantre olup üretime alınır, bu da yüksek kalite ve sıfır hatalı inşaat demektir. İklimsel olarak inşaat yapılması mümkün olmayan, ham madde ve kalifiye işçi bulunmayan ülkelerde avantajlıdır.''
   
Yıllık 20 milyon avroluk ihracat
   
Çakılcı, modüler sistemin İngiltere, Almanya ve Fransa başta olmak üzere AB ülkelerinde çok rağbet gördüğünün altını çizerek, özellikle sağlık sektöründeki her devlet ihalesinin modüler sistem olarak açıldığını bildirdi. Yıllık 20 milyon avro modüler ünite ihraç ettiklerini belirten Çakılcı, sadece Rusya'da 2007 yılından beri 9 hastaneyi hayata geçirdiklerini, bu hastanelerin toplam alanının 135 bin metrekare olduğunu söyledi. Ürünlerinin metrekaresinin ortalama 1.000 avrodan başladığını ifade eden Çakılcı, istenilen özelliklere göre bu ürünün metrekare fiyatının 2 bin avroya kadar çıkabildiğine dikkat çekti.
   
''Modüler binalarla 9,5 ayda tam teşekküllü hastane''
   
Dünya haritasında Almanya'nın sağında kalan ülkeler arasında bu üretimi gerçekleştirebilen tek firma olduklarına işaret eden Çakılcı, modül sistemiyle binaları küçük kutucuklara böldüklerini, kutucukları burada imal ettikten sonra bu modülleri monte ettikten sonra binanın tamamının oluştuğunu bildirdi. Çakılcı, betonarme olarak yapılsa 3,5 yıl sürecek bir binayı bu yöntemle 9,5 ayda anahtar teslim hale getirdiklerini vurguladı. Rusya gibi olumsuz hava şartlarına sahip ülkelerde bu yöntemin yoğun bir şekilde kullanıldığını belirten Çakılcı, ''Bizim ilk hastanemizi yaptığımız Rusya'da betonarme yollarla hastane yapmak 3,5 yıl sürüyordu, biz bu sistemle 9,5 ayda hastaneyi hazır hale getirdik, ünite ünite çalışmalarımızı yürüttüğümüz için sıfır hatalı ürünler üretiyoruz'' dedi. Çakılcı, ürünlerine betonarme binalarla aynı yaşam ömrünü biçtiklerini, bu sistemi kalite olarak betonarme bir sistemden ayırmanın mümkün olmadığını ifade etti.
   
Van'a modüler hastane
   
Çakılcı, Türkiye'de de Van depreminin ardından o bölgedeki hastanelerin büyük çoğunluğunda sıkıntı yaşandığını ve bu bölgedeki hastaneleri bir an önce faaliyete geçirmeye yönelik Sağlık Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini kaydetti. Bakanlığın taşıyıcı sistemi çelik, normal bina gibi yapı istediğini belirten Çakılcı, ''Bakanlık ile müzakerelerimiz sürüyor, eğer anlaşabilirsek Türkiye'nin ilk modüler binası Van'da olacak'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/moduler-yapilar-zamandan-kazandiriyor_101248.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!