Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Otel Yolu için Kıyım!

Antalya'nın Demre İlçesi'ndeki turizm alanı ilan edilen Sülüklü Bölgesi'nde, yapımına başlanan oteller için yol yapımına başlandı.

yapi.com.tr
Otel Yolu için Kıyım!

DHA'nın haberine göre, yol yapımı sırasında yüzlerce ağacın kesilmeye başlanması vatandaşların tepkisine neden oldu. Sülüklü, Taşdibi ve Kömürlük plajlarının bulunduğu bölgede, rüzgar erozyonunun önlenmesi için 1950'li yıllarda ağaçlandırma çalışması yapıldı. İlerleyen süreçte, bölgede yaklaşık 100 hektarlık bir alanda devlet eliyle fıstık çamı ormanı oluşturuldu. Bölgede birçoğu yaklaşık 60 yaşında binlerce fıstık çamı ağacının yanı sıra dördü endemik olmak üzere 100'e yakın bitki türü bulunuyor.

484 ağaç kesilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen bölge, turizm alanı ilan edildi. 200 dekar alan bakanlığı tarafından 49 yıllığına özel sektöre tahsis edildi. Tahsisi alan firma, bölgede 5 yıldızlı otel yapımına başlandı. Bitme aşamasına gelen otel için plajların kuzeyinde bulunan fıstık çamı ormanın tam ortasından yol yapımına başlandı. Yol için bölgede 110 metre küp yani 484 fıstık çamı ağacı kesilecek. Bir yandan yol çalışmaları devam ederken, bölgeden çıkarılması yasak olan kum da kamyonlarla buradan taşınıyor.

Çevre sakinleri tepki gösterdi

Olaya tepki gösteren bölge sakinleri, sahil yolu bulunmasına rağmen orman içinden ikinci bir yolun açılmasına anlam veremediklerini söyledi. Sahil yolunun kapatılmasının gündeme geldiğini anlatan vatandaşlar, yeni yolun ormanın başlangıç noktasında yapılmasının uygun olacağını, böylelikle ağaç kesiminin daha az olacağını savundu. Bölgeden binlerce kamyon kum da taşındığını kaydeden bölge sakinleri, "Kim ne yapıyor belli değil. Ayrıca sahilde dünyada sadece Patara ve Demre sahillerinde bulunan kum zambakları da yok edildi. Bu zambaklar başka noktalara taşınabilirdi. Ama kimsenin umurunda değil, herkes seyrediyor. Ayrıca bu ormanlar, binlerce dönüm serayı koruyor. Yetkililer, 'Bu bölgede otel yapılırken, hiç ağaç kesilmeyecek' demişlerdi" dedi.

Planlamayı bakanlık yaptı

Demre Belediyesi yetkileri ise bölgede plan yapma yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olduğunu açıkladı. Planlamanın bakanlık tarafından yapıldığına değinen yetkililer, "Biz sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne başvurarak planın uygulanacağını belirttik. Bölge Müdürlüğü, yolun geçeceği bölgedeki ağaçları tespit etti. Bir firmaya ihale etti. İhaleyi alan firma tarafından ağaçlar kesiliyor. Bölgeden alınan kumun ise belli noktalarda depolanıyor" diye açıklama yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/otel-yolu-icin-kiyim_118536.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!