Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Polonyalılar ve Türkiyeliler için Karşılıklı Yatırım Zamanı

Polonya inşaat sektörü, potansiyeli ve işbirliği olanakları, bu yıl 36.'sı gerçekleştirilen ve 24 Nisan Çarşamba günü kapılarını açan Yapı Fuarı - TURKEYBUILD İstanbul'da düzenlenen konferansla masaya yatırıldı.

Polonyalılar ve Türkiyeliler için Karşılıklı Yatırım Zamanı

Ev sahipliğini Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Geliştirme Bölümü'nün yaptığı toplantıda, Polonya ve Türkiye ekonomik ilişkilerinin mevcut durumu değerlendirilirken, ileriye dönük yatırım olanakları ve inşaat sektörünün sunduğu fırsatlar ele alındı.

OlgaOlga RatusinskaToplantının açılış konuşmasını yapan Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Başkatipi Olga Ratusinska, 2014'te Türkiye ve Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 600 yılının kutlanacağına dikkat çekerek, bunu iki ülke arasındaki mesafeleri kısaltmak ve yeni olanaklar yaratmak için bir fırsat olarak gördüklerini kaydetti. Türkiye'nin Polonya'nın ileriye dönük stratejileri arasında öncelikli öneme sahip 5 ülkeden biri olduğunu vurgulayan Ratusinska, iki ülke arasındaki iş hacminin 5 milyon dolar civarında olduğunu ve Türkiye'nin Polonya'nın en çok ihracat ve ithalat yaptığı ülkeler arasında 20. sırada yer aldığını açıkladı. Türkiye'de inşaat malzemesi üretimi yapan birkaç Polonya firması olmasına ve Varşova Metrosu ikinci fazının inşaatının Gülermak'ın da içinde olduğu konsorsiyum tarafından yüklenilmesine rağmen inşaat sektöründe çok ciddi bir işbirliği olmamasını 'ilginç' olarak yorumlayan Ratusinska, Yapı Fuarı - TURKEYBUILD İstanbul kapsamında gerçekleştirilen toplantının bu durgunluğu kırmak, işbirliği yapılacak alanları genişletmek için atılan adımlarından biri olarak değerlendirilebileceğini bildirdi. Ratusinska, Türkiye'nin gündeminde büyük ölçekli altyapı ve ulaşım projeleri olduğunu anımsatarak, Polonyalı firmaların bu projelerde alt yüklenici ya da tedarikçi olarak yer alabileceklerine; ayrıca enerji sektöründe verimliliğin artırılması, tesislerin modernizasyonu konularında tecrübelerini paylaşabileceklerine dikkat çekti ve Polonya'da da özellikle ulaşım alanında önemli fırsatlar olduğunu sözlerine ekledi.

AdamAdam Malecki2013'de Polonya inşaat sektörü 38 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak

Polonya genel ekonomik yapısı ve inşaat sektörü hakkında açıklamalarda bulunan Polonya Enformasyon ve Dış Yatırımlar Ajansı'ndan Adam Malecki ise, yüzde 1,8 ile 2013'te diğer AB ülkelerinden daha iyi bir büyüme performansı göstermesi beklendiğini, inşaat sektörünün de 38 milyar dolarlık bir iş hacmi yakalamasının öngörüldüğünü kaydetti. Özellikle otoyol ve demiryolu altyapısının modernizasyonu için AB'den ciddi bir fon akışı olacağını bildiren Malecki, bunun 73 milyar euroluk dev bir bütçe anlamına geldiğini aktardı. Hükümet tarafından doğrudan yabancı yatırımları için önemli kolaylıklar sunulduğunu belirten Malecki, özel ekonomik bölgelerin vergiden muaf yapılarıyla girişimciler için ideal yatırım ortamları sunduklarını ifade etti. Malecki, iş gücü maliyeti açısından da Polonya'nın diğer AB ülkelerine göre avantajlı bir pozisyonda olduğuna dikkat çekti.

JaroslawJaroslaw JarosiewiczKamu - özel sektör ortaklıkları

Polonya Ekonomi Bakanlığı Destek Araçlar Bölümü'nden Jaroslaw Jarosiewicz de, 'olası problemleri' aşmada önemli bir araç olarak nitelendirdiği 'kamu - özel sektör ortaklıkları'nın (PPP) bir iş modeli olarak Polonya'daki durumu hakkında bilgi verdi. 2008 yılında yürülüğe giren yasa ile kamu - özel sektör işbirliği için daha esnek bir yapı oluşturulmasının hedeflendiğini, sonrasında farklı zamanlarda yapılan revizyonlarla bu esnekliğin geliştirilmesinin amaçlandığını anlatan Jarosiewicz, ancak PPP formülasyonun daha da iyileştirilmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını söyledi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/polonyalilar-ve-turkiyeliler-icin-karsilikli-yatirim-zamani_107897.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!