Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Roma Mezarları Kaderine Terk Edildi!

Bartın'ın Akgöz Köyü'nde koruma altında olan ve daha önce defineciler tarafından tahrip edilen Roma dönemine ait tarihi kaya mezarlarıyla ilgili çalışma yapılmaması köylülerin tepkisini çekti.

yapi.com.tr
Roma Mezarları Kaderine Terk Edildi!

DHA'nın haberine göre, köylüler, harabe haline gelen mezarların kaderine terk edildiğini söyledi.

Akgöz Köyü'nün çevresinde 3 farklı noktada mağara şeklinde oyulan kayaların içinde Roma dönemine ait aile mezarları bulunuyor. Her birinin içinde 13 mezar olan kayalar, 2001'de Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca tescilli kültür varlığı kapsamına alındı. Geçmişte definecilerin kaçak kazı yapması ve köylülerin hayvanlarını bağlaması nedeniyle tahrip olan, kırılan mezarlarla ilgili yıllar içinde çalışma yapılmaması tepki çekti. Köyün girişinde bulunan ve giriş bölümü yosunlarla kaplanan kayanın içine girip kırılan ve tahrip edilen mezarları gösteren köylüler, tepkilerini dile getirdi.

Köy sakinlerinden Birkan Ural, kayanın girişinde kitabe olduğunu, ancak yosunlarla kaplanması nedeniyle okunmadığını söyledi. Ural, şöyle konuştu:

"Burası yıllardır defineciler tarafından kazılarak, mezarlar hep tahrip edildi. Geçmişte insanlar hayvanlarını da bağlamış. Biz definecileri buradan kovmaktan bıktık. Bu mezarların özenli bir şekilde korunması gerekiyor. Herkes elini kolunu sallayarak girebiliyor. İçine yazılar yazıyorlar. Buraya sahip çıkılmasını ve gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz."

Amasra Müze Müdürlüğü yetkilileri ise kaya mezarlarının belli aralıklarla denetiminin yapıldığını, jandarma tarafından da korumasının sağlandığını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/roma-mezarlari-kaderine-terk-edildi_119854.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!