Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sayıştay’a Göre, Orman Yangınlarında İhmal Var

Sayıştay, 2020 yılına kadar ülke genelinde çıkan orman yangınlarında Orman Genel Müdürlüğü’nün ihmallerinin söz konusu olduğunu açıkladı.

yapi.com.tr
Sayıştay’a Göre, Orman Yangınlarında İhmal Var

Orman Genel Müdürlüğü'nü denetleyen Sayıştay, 2020 yılına kadar ülke genelinde çıkan orman yangınlarında, yangın eylem planlarının her yerleşim yeri için hazırlanmadığını ve rehabilitasyon çalışmalarının eksik olduğunu açıkladı.

Sözcü’den Mustafa Sarıipek’in haberine göre; Sayıştay Başkanlığı’nın 2020 yılının denetim raporunda, ormanları korumakla görevli olan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğüne (OGM) yönelik açıklamaları gündeme oturdu.

Türkiye ormanlarının yangın riski altında olduğu ve geçen yıl yangın miktarlarında artış olduğunu belirten Sayıştay, OGM'nin yangın eylem planlarını her yerleşim yeri için hazırlamadığını, yanan alanları Coğrafi Bilgi Sisteminde takip etmediğini açıkladı.

Maden izin sahalarında etkin denetim yapılmamış
OGM'nin ormanlık alanlardaki maden izin sahalarında etkin denetim yapmadığı, izinsiz yapılaşma ve izin amacı dışında kullanımların tespitlerine yönelik herhangi bir işlem yapmadığını belirten Sayıştay, maden sahalarının rehabilitasyon çalışmalarının tam ve zamanında yapılmadığını açıkladı.

OGM'nin 2020'de 3 milyar 772 milyon 331 bin 470 TL net gelir elde ettiği belirtilen raporda, OGM Döner Sermaye İşletmesinin de aynı dönemde bir milyar 26 milyon 465 bin 786 TL kar yaptığı anlatıldı.

Ortada açık ihmal var
Sayıştay Raporu’nun Muğla'da yaşanan orman yangınlarındaki ihmalleri açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyen CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Gerek yangın sürecinde gerekse yangın sonrasında gerekli tedbirlerin alınmadığını ve ihmallerin olduğunu birçok kez dile getirmiştik. Bu iddialarımızın doğruluğu Sayıştay raporuyla kanıtlandı.” dedi.

Muğla'nın 2021 yılında büyük bir felaket yaşadığını ve 15 gün boyunca devam eden orman yangınlarında yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alanın yok olduğunu hatırlatan CHP'li vekil, “Yaşanan ihmalleri bölge vekili olarak yerinde tespit etmiş ve defalarca dile getirmiştik. TBMM'ye bu konuyla ilgili araştırma ve soru önergesi verdim. Ayrıca sorumluların ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulunduk. Sayıştay raporu, tedbir almayan sorumluları ortaya çıkardı. Şimdi hesap verme zamanı.” şeklinde konuştu.

Sayıştay raporunda sorumluların kim olduğunun net bir şekilde belirtildiğini hatırlatan Erbay, “Her alanda olduğu gibi ormanlarımız için de yönetememe söz konusu. Orman yangınları bir daha yaşanmasın diye hem Meclis'te hem de yargıda bu sürecin takipçisi olacağız. Çünkü ormanlar bizim geleceğimiz. Çocuklarımızın geleceğinin yok olmaması için bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sayistaya-gore-orman-yanginlarinda-ihmal-var_187360.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!