Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sektör Profesyonelleri Türk Yapı Sektörünü Değerlendirdi

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'in 22 yıldır aralıksız olarak sektöre sunduğu Türk Yapı Sektörü Raporu'nun 2016 baskısı yayımlandı. Raporun yayımlanmasına katkı sağlayan firma ve STK’lardan birkaçı, Türk yapı sektörünün mevcut durumunu ve 2017 öngörülerini paylaştı.

Sektör Profesyonelleri Türk Yapı Sektörünü Değerlendirdi

“İhracata ağırlık veren firmalar bir adım önde olacak”
Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri Genel Müdürü Serdar Urfalılar Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri’ndeki görevlerim yanında İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği ile Yapı Malzemeleri Komite Başkanlığı görevini yürüttü için sektörle alakalı çok fazla veriye sahip olduğunu söyledi. 2016 yılında yaşanan gelişmelerden Türk yapı sektörünün de etkilenmiş olmakla beraber diğer sektörlerin üzerinde bir performans sergilediğine işaret eden Serdar Urfalılar, inşaat sektörünün yaklaşık olarak yüzde 6 seviyelerinde bir büyüme kaydettiğini belirtti. İnşaatın hala ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olduğuna değinen Urfalılar, milli gelir hesaplamalarında da etkisinin yüzde 8 civarında olduğuna ve ortalama 2 milyon seviyesinde istihdam yarattığına dikkat çekti.



Urfalılar, 2017 senesi için de şunları söyledi: “Hükümetin altyapı yatırımları ve inşaat sektörü üzerinden yatırımlara devam edeceğini açıklamış olması sektör ve sonrasında Türkiye’nin büyüme ve ekonomik aktivitesinin artması anlamında önemli bir karar olarak görüyorum. Ayrıca ülkemizin demografik yapısı, komşularımızdaki karışıklıkların neden olduğu bölgesel göçler gibi nedenlerle gayrimenkul satışlarının özellikle konut bazında artacağını öngörmekteyim. İç piyasa hala ağırlıklı olmakla beraber ihracata ağırlık veren firmaların bir adım öne çıkacağını, özellikle standartlara uygun üretim proseslerini uygulayan, sertifikalarını tamamlamış firmaların yurt dışı satışlarıyla bir fark yaratacağına eminim. Urtim olarak Ar-Ge, inovasyon ve üretim parkımıza yaptığımız yatırımlarla biz açıkçası yurt dışı piyasalarda olma iddiasındayız.”

Yapı Sektörü Raporu 2016’nın yaklaşık 22 yıldır yayımlanan ve Türk yapı sektörü için referans bir kaynak oluşturan neredeyse tek sektörel kaynak olduğuna dikkat çeken Urfalılar, “Sektörümüz için olmazsa olmaz bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Maalesef ülke olarak istatistikler, kurumsal hafıza ve bilginin paylaşılması konusunda sıkıntılarımız var ve bu yayın bu anlamda da yol gösteren bir çalışma ve URTİM olarak bu çalışmanın içinde olmak istedik. Öyle sanıyorum ki uzun soluklu bir işbirliğimiz olacak” dedi.

“2017 yılında konut üretimi ve satışları hızını koruyacak”

Yapı sektörünün 2016 yılını yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen ekonominin ortalama performansının üzerinde  geçirdiğini söyleyen ITE Turkey Yönetim Kurulu Üyesi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, “Yılın ilk yarısında oldukça canlı olan faaliyetler ikinci yarıda önce geriledi, ardından alınan yoğun önlemler ve destekler ile yeniden hareketlendi. Büyük kamu projeleri devam etti. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda inşaat sektörü yüzde 6,0 gibi bir rakamla ekonominin oldukça üzerinde büyüyeceğini göreceğiz” dedi. 2016 yılında konut satışlarının da düzenlenen kampanyalar neticesinde yeni bir rekor kırdığını ve alınan yapı ruhsatları ve yapı izinlerinde artışların devam ettiğini sözlerine ekleyen Burcu Başer, yapı malzemeleri sanayinin de iç pazardaki bu büyümeden etkilendiğini ve malzeme sanayinde alt sektörlerde farklı büyümeler olduğunu belirtti. İhracat tarafında ise 2016 yılı beklentilerin altında bir performans sergilediğini ifade eden Başer, genel olarak değerlendirdiklerinde her şeye rağmen yapı sektörünün 2016 yılını büyüme ile kapattığını vurguladı.        

Yapı sektörünün 2017 yılına en çok desteklenen sektör olarak başladığının altını çizen Başer, hükümetin öncelikle yavaşlayan ekonomiyi, kamu alt yapı yatırımları ile hızlandırmayı hedeflediğini ve buna ilaveten inşaat sektörün büyümesini amaçlayan teşviklerle sektörün desteklendiğini kaydetti. Bu nedenle 2017 yılında da inşaat sektörünün ekonominin üzerinden büyüme göstereceğini ön gördüklerine işaret eden Başer, sözlerini şöyle sürdürdü: “2017 yılında konut üretimi ve satışları hızını koruyacak. Kamu yatırımları da yine sektörü destekleyecek. Bu yıl, iki yıllık gerileme ardından yapı malzemeleri ihracatında artış bekliyoruz. Pazarlarda ekonomiler ve inşaat sektörlerinin toparlanma sürecine girdiğini görüyoruz. Buna bağlı olarak 2017 yılında yapı malzemeleri sanayi iç ve dış talebe dayalı bir büyüme sağlayacak. 2017 yılında piyasadaki güven, ödeme, teminat, kredi gibi sıkıntıların kalıcı olarak çözülmesi de sektörü destekleyici unsurlar olacak.”

Başer, düzenledikleri Yapı Fuarları – Turkeybuild ile gelişmesine katkı sağlamayı amaçladıkları Türk yapı malzemeleri sektörüne ait detaylı bir rapor hazırlanması ve sektörle paylaşılmasını çok faydalı bulduklarını sözlerine ekledi. YEM Fuarcılık olarak fuarları her zaman bir sergileme alanının ötesinde verimli bir ticari platform olarak kurguladıklarına dikkat çeken Başer, bu sebeple sektör paydaşlarının düzenledikleri fuarlardan maksimum faydayı edinebilmesi için her zaman sektör gelişmelerini, gündemi, pazarları takip ve analiz ettiklerini söyledi. Bu bağlamda Türk Yapı Sektörü Raporu’nu kendi çalışmalarında kullandıkları önemli bir kaynak olduğunu kaydeden Başer, YEM Fuarcılık olarak, sektör için önemi büyük olan bu raporu yıllardır desteklediklerini belirtti.

Türk Yapı Sektörü Raporu 2016'yı incelemek için tıklayın.


 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/sektor-profesyonelleri-turk-yapi-sektorunu-degerlendirdi_156786.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!