Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sektör Profesyonelleri Türk Yapı Sektörünü Değerlendirdi

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'in 22 yıldır aralıksız olarak sektöre sunduğu Türk Yapı Sektörü Raporu'nun 2016 baskısı yayımlandı. Raporun yayımlanmasına katkı sağlayan firma ve STK’lardan birkaçı, Türk yapı sektörünün mevcut durumunu ve 2017 öngörülerini paylaştı.

Sektör Profesyonelleri Türk Yapı Sektörünü Değerlendirdi


İnşaat malzemesi sanayicileri 2017 yılından umutlu
2016 yılında, Türkiye ekonomisine sağlıklı ve kaliteli katkı sunmak üzere yoğun çaba gösterdiklerini söyleyen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, son dönemde gerek dünya genelinde ve yakın bölgede, gerekse Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle inşaat malzemesi sektöründe de beklenen olumlu gelişmelerin yaşanmadığına dikkat çekti. 2016 yılında menfur darbe girişiminin yanı sıra üzücü terör olaylarının yaşandığını sözlerine ekleyen Ferdi Erdoğan, tüm bu olumsuz gelişmelerin sanayicilerin üretme arzusunu yitirmesine neden olmadığını belirtti. İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, 2017 yılına ve geleceğe umutla baktıklarını kaydeden Erdoğan; üretime, yatırımlara ve katma değer yaratmaya devam edeceklerini vurguladı.



2014 yılında 21 milyar doların üzerinde olan inşaat malzemesi sektörü ihracatının 2015’te 17 milyar dolara gerilediğine dikkat çeken Erdoğan, 2016 yılında ise yüzde 10,2 düşüşle 15,24 milyar dolara olarak gerçekleştiğini söyledi. Erdoğan, ihracattaki gerilemede bölgesel gelişmelerin yanı sıra hedef pazarlardaki ekonomik durağanlık ve gerilemelerin etkili olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye’nin sanayicileri olarak, yarattıkları her birim katma değer ile ulusal büyümede büyük bir rol oynadıklarına işaret eden Erdoğan, bölgesel gelişmelerin yanı sıra hedef pazarlardaki ekonomik durağanlıklar ya da gerilemelerin sektörü oldukça etkilediğini vurguladı.

İnşaatın Türkiye’nin temel ve lokomotif sektörü olduğunu, ekonomiyi ayakta tuttuğunu ve tutmaya da devam edeceğini ifade eden Erdoğan, perakendeden hizmet sektörüne kadar zincirleme olarak birçok sektöre doğrudan etki ettiğini belirtti. İnşaat malzemelerinin Türkiye’nin en güçlü sanayi kollarından biri olduğunu kaydeden Erdoğan, “Son dönemde yaşanan gerilemelere karşın, hala Türkiye’nin en yüksek ihracat yapan ve ülke ekonomisine en çok katma değer sağlayan sektörü. İnşaat sektörü büyüdükçe beraberinde ekonomiyi de büyütecek. Biz, inşaat malzemesi sanayicileri olarak, 2017 yılından umutluyuz. İç pazarda, 20 yıl vade ve düşük faiz kampanyalarının yıl içinde devam etmesi konut sektörünü canlı tutacak, yeni projelerin de başlaması için gayrimenkul yatırımcılarını teşvik edecek. Yine ekonomiyi canlandırmak için hükümetin açıkladığı KDV indirimi ve evini yenilemek isteyenlere yönelik kredi olanakları gibi çalışmaların da 2017 yılında inşaat sektörünün dinamizmini artırmasına etki edecek. İhracatımızı tekrar hedeflenen düzeye çıkarmak için sektör olarak biz gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Özellikle mevcut ve hedef pazarlarda etkinliğimizi artırmak istiyoruz. Afrika, Arap Devletleri ve Yakın Doğu Asya’nın yanı sıra ABD’de sektörümüz için son yıllarda önemli pazarlardan biri konumuna geldi. Avrupa ülkeleri zaten her zaman önemli pazarlarımız arasındaydı. Rusya ve İsrail ile ilişkilerin düzelmesinin genel itibariyle ihracatına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” dedi.



Yapı Sektörü Raporu’nun inşaat ve inşaat malzemeleri sektörü için çok önemli verileri içinde barındıran, oldukça faydalı bir çalışma olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Raporu hazırlayan Dr. Can Fuat Gürlesel aynı zamanda Türkiye İMSAD’ın da ekonomi danışmanlarımızdan… Yani sektörü bilen, tanıyan bir uzman tarafından hazırlanıyor olması da önemli. Raporda dünyadan ve Türkiye’den inşaat ve inşaat malzeme sektörlerine ilişkin birçok veri yer alıyor. Özellikle inşaat malzemeleri alt sektörlerine ait birçok veriye raporda ulaşılabiliyorsunuz. Bunlar oldukça değerli ve faydalı veriler. Biz de Türkiye İMSAD olarak, Yapı Raporu’nu destekliyor, böyle önemli bir raporu yayınlayan Yapı ve Endüstri Merkezi’ni tebrik ediyoruz.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/sektor-profesyonelleri-turk-yapi-sektorunu-degerlendirdi_156786.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!