Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Sektörel İstikrar için daha Yoğun Mesai Harcamalıyız"

EPDK Başkanı Yılmaz, "EPDK olarak sektörel istikrarın güçlendirilmesi için düzenleme ve denetleme süreçlerinde daha yoğun mesai harcamak zorundayız" dedi. MÜSİAD Genel Başkanı Olpak ise "Birilerinin geçen yıl maniple etmeye çalıştığı gibi yüzde 2'ler civarında bir büyüme tabloları filan öngörmüyoruz" şeklinde konuştu.

yapi.com.tr / AA
"Sektörel İstikrar için daha Yoğun Mesai Harcamalıyız"

"Enerjiyi cari açığın günah keçisi olmaktan çıkarmalıyız"

Olpak, cari açık sorununa ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ne hikmetse, her cari açık söyleminin hemen yanına 'enerji açığına bağlı cari açığımız" benzeri bir ifade geliveriyor ve konu neredeyse, 'şu enerji talebi de artmasa, cari açık da olmasa noktasına gelecek. Bu iki kavramın bu kadar birlikte kullanılmasını engellemeliyiz. Cari açığımız, bilmediğimiz bir rezerv aniden ortaya çıkmayacaksa, enerji ihtiyacını kısarak çözülemeyeceğine ve tek sebebi de enerji ithalatı olmadığına göre, bu toplantının ana konusu olmasa da enerjiyi cari açığın günah keçisi olmaktan çıkarmalıyız".

Cari açık verilen diğer sektörlere de dikkati çeken Olpak, "Cari açığa en fazla katkı yapacak, ama bugünkü yapısı ile rekabetçi olmayan tarım ve gıda sektörü neden daha etkin hale getirilemez" dedi.

Olpak, KOBİ'lerin ihracatın yüzde 63'ünü, ithalatın yüzde 38,5'ini gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Yani KOBİ'ler cari açığı kapatıcı rol oynamışlar. Neden KOBİ'lere çok daha fazla destek vererek çözümü orada aramıyoruz" diye konuştu.

Enerji piyasasına bakıldığında Türkiye'de özel sektöre güven arttığını, Batılı ülkeler başta olmak üzere yabancıların da Türkiye'de enerji sektörüne yatırım yaptığını belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Kamu, elektrik dağıtım sektöründen çıkmış ve 10 milyar doları aşkın bir gelir elde edilmiştir. Elektrik üretimindeki özelleştirmeler istenen hızda gitmese de son yıllardaki devirlerle bu alanda da önemli başarılar elde edilmiştir. Doğal gaz piyasası tarafında dağıtım şirketlerinin sayısı 5'ten 70'e çıkarak, vatandaşların çoğu, kamu harcaması olmadan şebekeye erişebilir hale gelmiştir. İstanbul hariç, tüm dağıtım, özel sektörün kontrolü altındadır. Ancak, ithalatta serbestleşme, kanunun öngördüğü hızda ilerlememiş, özel sektör payı yüzde 20'yi geçememiştir.

Yatırımcılar açısından beklentilerimize gelince serbest piyasa vizyonundan kopmadan, piyasaların yakından izlenmesi, EPDK gibi özerk kurumların piyasa yapıcı, denetleyici özelliklerinin güçlendirilerek devam ettirilmesi önemlidir. Yatırımlarda kullanılan yerli katkı oranı tatminkar değildir, yarısı ithal girdilerden oluşmaktadır. Cari açığı olumsuz etkileyen bu durumu düzeltmek için yenilenebilir enerji üretim tesislerinin dışındaki tesisler için de yeni teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir. Bu kapsamda, enerji sektöründe Ar-Ge'ye ek teşvikler verilmeli, yerli üretim ve tasarımlar teşvik edilmelidir."


"Tüm tüketicilerin piyasaya aktif katılımını sağlamalıyız"

Olpak, çok başarılı yerli ve yabancı ortaklıkların bulunduğunu, bu ortaklıkların yurt dışında da yatırım yapmalarının önünün açılması gerektiğini ifade ederek, "Ayrıca, başta serbest tüketiciler olmak üzere tüm tüketicilerin de piyasaya aktif katılımını sağlamalıyız. Talep tarafının, özellikle büyük serbest tüketicilerden başlayarak, enerji borsalarında yer almasını bekliyoruz. Tüketici, kesintisiz, kaliteli ve ekonomik olarak hizmeti satın alabilmelidir" dedi.

Bürokrasinin azaltılması ve sadeleştirilmesinin devletle işi olan herkesin, hatta siyasetçilerin de genel şikayet konusu olduğunu vurgulayan Olpak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Siyaset, bürokrasi, teftiş grubu ve sivil girişim bir araya gelip çözüm bulamaz mı?Teftiş grubunu niçin eklediğimi düşenebilirsiniz? Kamu tarafına sorduğumuzda, abartılı teftişin kendilerini olumsuz etkilediğini söylüyorlar. İş yapan, yaptığı işin hesabını vermek zorunda, iş yapmayının sorunu da yok. Sektörde yatırıma başlamak için diğer kurumlardan alınması gerekli izinlerle, başvurudan inşaat aşamasına kadar 3 yıl geçiyor, yapım süresini de ekleyince, işletmeye alma 7-8 yılı buluyor."

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/sektorel-istikrar-icin-daha-yogun-mesai-harcamaliyiz_119710.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!