Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

SİT Alanındaki Kaçak Kazıyı Durdurdu, Hedef Gösterildi!

Hatay Su ve Kanalizasyon idaresi tarafından sit alanında yapılan kaçak kazıyı durduran Müze Arkeoloğu Demet K., Hatay Belediyesi'nin internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarında 'arkeolog halkı susuz bıraktı' iddiasıyla hedef gösterildi.

yapi.com.tr
SİT Alanındaki Kaçak Kazıyı Durdurdu, Hedef Gösterildi!

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde 1. Derece Arkeolojik Sit alanında, Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Eylül ayında Koruma Bölge Kurulu'ndan izinsiz altyapı çalışmalarına başladı. Bölgenin su sorununu çözmek için arkeolojik alana boru döşeyen HATSU’nun Arkeoloji Müzesi’nden gerekli izinleri almadığının tespit edilmesi üzerine, müze tarafından görevlendirilen arkeolog Demet K. kaçak kazıyı durdurdu.

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, bunun üzerine Hatay Büyükşehir Belediyesi sitesinde, ‘HATSU’nun içme suyu boru hattına müze engeli’ başlıklı bir duyuru yayınlayarak arkeolog Demet Kara’yı hedef gösterdi. Duyuruda, ‘’Hatay Müze Müdürlüğü Arkeologlarından Demet K.’nın polis çağırarak durduğu ekipler, bugün son boru bağlantısını da yaparak Küçükdalyan’dan kent şebekesine içme suyu verecekti. Ekiplerimizin engellenmesi nedeniyle içme suyu boru hattı bağlantısı yapılamamıştır” ifadesi kullanıldı.

‘Müze görevlileri nöbet tutuyor’

HATSU’nun Facebook sayfasından da arkeoloğu hedef gösteren ve “Vatandaşın içme suyu sorununun çözülmesine Müze Arkeoloğu Demet K. Engel oluyor” başlıklı bir yazı paylaşıldı. Bu yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“HATSU Genel müdürlüğümüzün Küçükdalyan’da kazdığı içme suyu kuyularından kent şebekesine su taşıyacak olan boruların döşenmesine Müze Müdürlüğü arkeoloğu Demet K. yine engel çıkardı. İçme suyu borusu döşeyen ekiplerimiz, Müze Müdürlüğünde görevli Arkeolog Demet K. tarafından bir kez daha engellendi. Şu anda Küçükdalyan’da HATSU ekipleri çalıştırılmıyor. Müze görevlileri çalışmanın sürdüğü bölgede HATSU işçileri çalışmasın diye nöbet tutuyor. Memleketin faydasına iş yapan insanlar, amacı belli olmayan kişiler tarafından işte böyle engelleniyor. Bu kadar engele rağmen HATSU Hatay için çalışacak.”

Arkeologlar Derneği'nden kınama

Kaçak kazıyı durduran Demet K.’yı hedef gösteren paylaşımlardan dolayı Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni kınayan bir duyuru yayınladı. Duyuruda şu ifadeler kullanıldı: ‘’bilindiği üzere arkeolojik alanlarda ilgili kurulların izni ve müze denetimi dışında kazı yapmak 2863 sayılı yasa kapsamında suçtur. Hatay Müze Müdürlüğü'nde görevli meslektaşımız Demet K. da bu bağlamda görevini yerine getirmiş ve HATSU'nun alt yapı güçlendirme çalışmaları kapsamında yaptığı kaçak kazıyı durdurmuştur. Ancak bu müdahalesinin ardından HATSU resmi sosyal medya hesabı üzerinden meslektaşımız hakkında, ‘vatandaşın içme suyu sorununun çözülmesine Müze Arkeologu Demet K. engel oluyor’ başlığıyla bir paylaşımda bulunulmuş ve kendisi Hatay’ın su sorununun sorumlusu ilan edilmiştir. HATSU'nun arkeolojik alandaki izinsiz alt yapı çalışmalarının yanı sıra, sosyal medya üzerinden meslektaşımız hakkında başlattığı karalama kampanyasının etik ve hukukun sınırlarını zorladığı açıktır. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi olarak meslektaşımız Demet K.'nın yanında, sürecin takipçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz. Ayrıca Hatay gibi arkeolojik olarak çok katmanlı kentlerde yapılacak alt yapı çalışmalarında yasaların ve arkeoloji biliminin gerekliliklerinin göz ardı edilmemesini temenni ederiz.”

Öte yandan konunun yargıya taşındığını belirten Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sit-alanindaki-kacak-kaziyi-durdurdu-hedef-gosterildi_126072.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!