Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Soma'daki Yeni Tartışma; Gerçek Yırcalı, Sahte Yırcalı

Yırcalı olduklarını söyleyen bir grup, termik santral yapımına destek istemek için Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret etti. Buna tepki gösteren Yırca Muhtarı Mustafa Akın, "O kişiler şirketten aldıkları para, faiziyle geri istendiği için böyle davranıyorlar. Ayrıca onların arasında gerçek Yırcalı yok" dedi.

yapi.com.tr
Soma'daki Yeni Tartışma; Gerçek Yırcalı, Sahte Yırcalı

DHA'nın haberine göre, Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'acele kamulaştırma' kararı Danıştay tarafından, esastan iptal edilmesine rağmen tartışmalar bitmedi. Son olarak Yırcalı olduklarını söyleyen bir grup, termik santral yapımına destek istemek için Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret etti. Buna tepki gösteren Yırca Muhtarı Mustafa Akın, "O kişiler şirketten aldıkları para, faiziyle geri istendiği için böyle davranıyorlar. Ayrıca onların arasında gerçek Yırcalı yok. Biz buradayız imza topluyoruz ve açıkca Enerji Bakanımızdan randevu istiyoruz. Bir de bizi dinlesin" dedi.

Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüsle özel güvenlik görevlisi ile iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede kesim yapılmaması için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, kesildi. Bu zeytin ağaçları da, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi. Bu gelişmelerin yanı sıra, ilk olarak 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6'ncı Dairesi, ardından da, Bakanlar Kurulu'nun bu kararını, esastan iptal etti. Bunun yanı sıra, ÇED Olumlu Kararı'na karşı da, Manisa İdare Mahkemesi'nde dava açıldığına iptal kararı verdi. Hukuk zaferini kazandıktan sonra büyük mutluluk yaşayan Yırcalılar, kesilen ağaçları için bir yandan hukuk mücadelesi vermeye, bir yandan da onların yerine yeni fidanlar yetiştirmek üzere, hazırlıklara başladı. Bu sırada, Kolin firmasınını da Yırca'ya yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta başka bir köydeki vatandaşların arazilerini satın almaya başladı ve termik santrali buraya kurmayı planladığı öğrenildi.

Termik santral için bakanı ziyaret ettiler

Halen temyiz aşaması Danıştay'da süren Yırca davasıyla ilgili tartışmalar da bitmedi. Son olarak kendilerini Yırcalı olarak tanıtan bir grup, geçen hafta Ankara'ya gitti. Burada termik santrale destek istemek için de, Enerji Bakanı Taner Yıldız'la biraraya geldi. Termik santral için adımların bir an önce atılmasını beklediklerini söyledi. Yaşanan bu gelişme Soma Yırca'da da büyük tepkiye neden oldu. Giden gruba karşı imza kampanyası başlatan köylüler adına açıklama yapan Yırca Muhtarı Mustafa Akın, bakanı ziyaret edenlerin gerçek Yırcalı olmadıklarını söyledi. Oraya giden insanların da bir şekilde buna mecbur bırakıldığını anlatan Akın, "Bunun çeşitli nedenleri var. Birincisi devlet burayı kamulaştırdıktan sonra insanların hesaplarına belli paralar yatırdı. Firmada bu bedellerini üzerine yüzde 60 oranında daha fazla paralar vereceğini söyleyip insanlarla protokollen imzaladı. Birçok kişi de elde ettikleri bu paraları harcadı. Şimdi firma bu kişilerden paraları faiziyle geri istiyor. Bu da onlar için bir tehdit durumunda bu zorluğu yaşamamak için de firmanın yanında yer alıyorlar. Bunun yanında bir de kişisel sorunları olanların yanı sıra yine firmadan iş sözü alanların da verdiği bir destek söz konusu. Ama bizler bu tür menfaatlerimiz için çalışmıyoruz. Geleceğimiz ve çevre için mücadele ediyoruz. Biz bu santrale karşıyız ve köyün de yüzde 85 - 90'ına yakını aynı fikirde. Bakanın yanına gidenlerin önemli bir bölümü Yırca'ya gelmemişler bile. Birçok kişi de, gitmediği halde gitti gibi yazdırıldı. Şimdi biz de burada imza topluyoruz. Enerji Bakanımız Taner Yıldız ile Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker'den buradan kamuoyu önünde açıkça randevu istiyoruz. Bir de bizi dinlesinler bakalım kime hak verecekler? Bizler Yırcalı olarak toprağımız için mücadele ediyoruz. Danıştay'daki dava sürdüğü sırada, Yırcalılar destek istedi gibi, yargıyı etkileyecek haberlerin çıkması hoş değil. Yani 'Yırcalılar direndi ama artık santrali istiyorlar' gibi bir hava yaratılmak isteniyor. Ama bunun gerçekle ilgisi yok" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/somadaki-yeni-tartisma-gercek-yircali-sahte-yircali_129658.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!