Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yırca Muhtarından Fidan Ricası

Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, iş makinelerinin, termik santral yapımı için 6 bin zeytin ağacını sökmesine rağmen köylüler, verdikleri çevre mücadelesiyle kamuoyunda adlarını duyurdu.

yapi.com.tr
Yırca Muhtarından Fidan Ricası

Tüm illerden çevrecilerin akın ettiği Yırcalılar'a, birçok sivil toplum örgütü, siyasi parti ve dernekten de zeytin fidanı yardımı sözleri geldi. DHA'nın haberine göre, şu ana kadar 10 binden fazla fidan sözü aldıklarını söyleyen Yırca Muhtarı Mustafa Akın, fidanları kapalı ortamda muhafaza etmeleri gerektiğini, ancak ellerinde böyle bir imkanın bulunmadığını; bu nedenle ekim zamanı olan Mart ayında kendilerine ulaştırılmasını istedi.

Kolin Grubu, ilçedeki ikinci termik santrali, Yırcalı köylülerinin zeytin yetiştirdikleri arazilerine yapmak isteyince, çevre mücadeleleri de başlamış oldu. Firma, Bakanlar Kurulu'nun verdiği 'Acele kamulaştırma kararına' dayanarak 390 dönüm arazideki zeytinleri kesmek istedi. Ancak her seferinde köylülerin ve çevrecilerin müdahaleleriyle, buna engel olundu. Fakat geçen perşembe günü saat 20.00 sıralarında, santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, firma bu kez, ağaç kesimi yapmak üzere iş makinelerini, iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisiyle gönderdi. İş makineleri, kısa sürede 6 bin zeytin ağacını köklerinden söktü. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişinden de sonuç alınamadı.

Tüm Türkiye'den destek geldi

Köylülerin verdiği bu mücadeleye Türkiye'nin her bölgesinden destek geldi. Danıştay 6'ncı Dairesi'nin de, 'yürütmeyi durdurma' kararı vermesinin ardından, özellikle çevreciler ile yakın şehirlerde oturan vatandaşlar, Yırca'ya gidip köylülerle dayanışma içerisine girdi. Tel örgülerin sökülmesinin ardından girdikleri arazilerde, direnişlerinin sembolü olarak yeni zeytin fidanları dikti. Bunun yanı sıra, sökülen zeytin ağaçlarının yerine de, çeşitli sivil toplum örgütlerinden, siyasi partilere, derneklere kadar fidan sözü verildi. Bazı kentlerde de kampanyalar düzenlendi.

Şu ana kadar söz verilen zeytin fidanı sayısının 10 bini geçmesi üzerine, Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın'dan bir istek geldi. Kendilerine verilen destekle direnişlerine mücadelelerine yılmadan devam ettiklerini söyleyen Akın, zeytin fidanları için de, vaatte bulunanlardan yardım istedi. Zeytin fidanlarının ancak Mart ayında dikiminin yapılabileceğini söyleyen Mustafa Akın, "Bu fidanlar, şubat ayının sonunda ve mart ayında dikildiği zaman büyürler. Bu zamanda dikilenlerin yaşama şansı çok az. Bizlere bu fidanlar geldiği zaman da onları kapalı bir ortamda saklamamız ve muhafaza etmemiz lazım. Ancak bizim böyle bir imkanımız yok. O fidanlar da maalesef kurur. Bu nedenle de, fidanların mart ayında bizlere ulaştırılmasını talep ediyoruz. Eğer bu fidanların temin edildiği yerlerde böyle bir düzenleme yapılırsa bizlere daha büyük katkı sağlanmış olmuş olur" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yirca-muhtarindan-fidan-ricasi_126298.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!