Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Taksim Projesi İhaleye Çıkıyor; Protesto Sürüyor!

"Taksim Dayanışması", Taksim trafiğinin yer altına alınarak Topçu Kışlası'nın yeniden yapılmasını öngören ve bugün ihalesi yapılacak Taksim Projesi'nin durdurulması için eylem yaptı.

yapi.com.tr
Taksim Projesi İhaleye Çıkıyor; Protesto Sürüyor!

"Taksim Dayanışması", Taksim trafiğinin yer altına alınarak Topçu Kışlası'nın yeniden yapılmasını öngören ve bugün ihalesi yapılacak Taksim Projesi'nin durdurulması için eylem yaptı. Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre; Taksim Meydanı'nda dün saat 19:00'da bir araya gelen grup, "Betonlaştırma, insansızlaştırma, kimliksizleştirme projesine karşı, meydanımız, parkımız, kültür merkezimiz için" yazan pankart taşıdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Haziran seçimlerinden önce duyurduğu proje, kamuoyunun tepkisine rağmen 12 Şubat'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce onaylandı.

TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Peyzaj Mimarları Odası, projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Ancak devam eden yasal sürece rağmen bugün Taksim Meydanı Düzenleme İnşaatı'nın (1. Etap) ihale edileceği, ilk etap kapsamında altyapı ve tünel yollarının yapımına başlanacağı ve çalışmaların 240 günlük bir sürede tamamlanacağı kamuoyuna ilan edildi.

"Kültür varlığımız ve kamusal alanımız yok edilmek isteniyor"

Basın açıklamasını okuyan ŞPO Sekreteri Akif Burak Atlar, Cumhuriyet, Demokrasi ve Emek tarihinin en önemli kentsel, kamusal ve toplumsal simge alanlarından olan Taksim Maydanı ve Gezi Parkı'nın yok edilmek istendiğini söyledi.

"Plan değişikliği, çağdaş meydan düzenlemesi, ulaşım planlaması ilkelerinden bilim ve teknikten uzak, koruma ve hukuk kuralları ihlal edilerek ilan edidi".

"Araç, yaya ve çevre güvenliğini tehdit altına alan bu plan değişikliği ile; battı çıktılar ve istinat duvarlarıyla, yaya erişimi engellenecek ve meydana ulaşan tarihi caddelerin görsel ve yaşamsal bütünlüğü yok edilerek taksim meydanı neredeyse bir otogarın teras katına dönüşecek".

"Plan değişikliğine usulsüz bir şekilde eklemlenerek, kamuoyuna Topçu Kışlası ihyası adı altında yeni inşaatlar dayatılıyor. Şehrimizin merkezindeki yegâne park alanı, depremde sığındığımız Gezi Parkı elimizden alınmakta, ağaçlar, yürüme, buluşma ve dinlenme alanları yine betonlaşmaya kurban edilmeye çalışılmakta."

"Taksim Meydanı ve Gezi Parkı, bir bütün olarak koruma altına alınmış kültür varlığımız ve kentin en önemli kamusal alanı. Proje ve uygulamanın acil olarak durdurulmalı. Taksim, sahip olduğu sosyal, tarihi, toplumsal, kültürel ve ekolojik değerler göz önünde bulundurularak, evrensel kurallara uygun, şeffaf ve demokratik yöntemlerle düzenlenmeli."



ETİKETLER: kurum proje kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/taksim-projesi-ihaleye-cikiyor-protesto-suruyor_100643.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!