Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Taksim’in Üstü Altında

Taksim Yayalaştırma Projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin finanse ettiği ve Kalyon İnşaat tarafından inşa edilen bir proje. Mayıs ayı itibariyle, 8 ayda tamamlanması öngörülen projede 6 ay geride kaldı. İnşaatın devam eden süreci, Mayıs ayı itibariyle geldiği son aşama fotoğraf galerisinden takip edilebilir.

  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında
  • Taksim’in Üstü Altında



Taksim ‘Yavaşlaştırma’ Projesi kronolojisi

Eylül 2011: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Taksim Meydanı’nın tamamının yayalaştırılmasını kabul etti.

Haziran 2012: İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili ön yeterlilik ihalesinin tamamlandığını açıkladı.

Ağustos 2012: İhaleye 11 firma katıldı. Projenin ihalesini Kalyon İnşaat 51 milyon 555 bin 370 TL bedel ile kazandı.

Ekim 2012: Koruma Kurulu Taksim yayalaştırma projesi için onay verdi.

Ekim 2012: Taksim'i yayalaştırma projesinin ilk etabı 31 Ekim 2012 tarihinde başladı. İlk çalışmalar için Zambak Sokak, Cumhuriyet Caddesi ve Divan Oteli'nin bulunduğu bölge trafiğe ve çoğunlukla yaya ulaşımına kapatıldı.

Kasım 2012: Taksim projesi kapsamında yapılan çalışmalardan dolayı, metrodan meydana erişim sağlayan engelli asansörü süresiz olarak kullanıma kapatıldı.

Ocak 2013: 2 aydır devam eden Taksim Yayalaştırma Projesi, esnafın işlerinde gerilemeye sebep oldu. İstiklal Caddesi'nin ziyaretçi sayısı hafta içi yüzde 50 azaldı.

Ocak 2013: İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Taksim Gezi Parkı'nda yapılmak istenen Topçu Kışlası Projesi'ni uygun bulmadı ve oybirliği ile reddetti.

Şubat 2013: Recep Tayip Erdoğan; "Topçu Kışlası'nı yapacağız. Üst kurul reddetmiş. Biz de reddi reddedeceğiz... İstiklal Caddesi'nin devamı niteliğinde alışveriş merkezi. Üstü rezidans ve otel." dedi.

Şubat 2013: Kadir Topbaş; “AVM yok. AKM’yi yıkalım yeniden yapalım derken de bize cami mi otel mi AVM mi yapacaklar diye söylediler. Herkes kendi endişelerini veya hayallerini dile getirerek konuşuyor. Kendilerince gündeme onu koyuyor ve gündem tutuyorlar. Asla böyle bir şey yok. Net olarak söylüyorum AVM yok.” dedi.

Şubat 2013: Tarlabaşı - Harbiye tüneli kazı çalışmaları sırasında, tarihi su kanalı bulundu. Tarihi kalıntı için İstanbul Arkeoloji Müzesi inceleme başlattı.

Şubat 2013: Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmasına ilişkin proje Koruma Yüksek Kurulu’nda onaylandı.

Nisan 2013: Proje kapsamında yapılması gereken işlerin yüzde 50’si tamamlandı.

Nisan 2013: Recep Tayip Erdoğan; Taksim’de yeniden inşa edilecek Topçu Kışlası için  “Yahu çanak çömleği koruyorsun da oradaki tarihî kışlayı neden korumuyorsun? Bu tabii kışla olmayacak. AVM, belki rezidans olarak hizmet görecek. Divan Oteli tarafında da bir şehir müzesi yapmak üzere adım atacağız. Trafiği alta alıyoruz meydan yayalara kalacak.” dedi.

Bu proje için birçok sivil toplum kuruluşu, meslek odası, akademisyen olumsuz eleştirilerde bulundular. En önemli eleştiri, bu projenin bir yayalaştırma projesi değil de bir kimliksizleştirme projesi olduğu yönünde idi.

Meydana yaya olarak erişimin zorlaşacağı, Gezi Parkı’nın alışveriş merkezine dönüştürüleceği haklı gerekçeleri ile Şehir Plancıları Odası’nın, Mimarlar Odası’nın ve Peyzaj Mimarları Odası’nın, birçok semt sakini ve derneğin projenin durdurulması yönünde açtığı davalar devam ediyor.


TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/taksimin-ustu-altinda-_108753.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!