Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TEMA'dan 'Eko-Siyaset' bildirgesi




''Bildirge içinde Kyoto da var, Ekvator da''
   
Türk bankalarının Ekvator Prensiplerine yaklaşımına ilişkin sorular üzerine ise Özince, şöyle konuştu:
   
''Siz sınırlı seviyede hazırlanmış bir ÇED raporunu devlet olarak kabul ederseniz, bir bankanın bunu finanse etmemesi olsa olsa o bankayı alıkoyar. Ancak başka bir banka, kurallara uygun olduğu için finansman sağlayabilir. Ben tabii ki daha iyi bir çevre standardının belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Hiçbir banka bu konuda başını derde sokmak, itibarı konusunda bir erozyona uğramak istemez. TEMA Vakfı Eko-Siyaset Bildirgesi, bir yerel standart... Bu yerel standartların uygulanması halinde ciddi anlamda ilerleme kaydedileceğine inanıyorum. Birçok niyete imza atabilirsiniz ama, yasa ve uygulama önemli. Bankacılık mevzuat işidir. İmzalayın veya imzalamayın. Bankacılar de yerel ve uluslararası iyi kurallar ister. Eko-Siyaset Bildirgesi içinde Kyoto da var, Ekvator da var. Bu, bence yeterli.''
   
''6 milyon ton buğdaya ihtiyaç var, ama arazi yok''
   
TEMA Vakfı Tarım Danışmanı Mahir Gürbüz de, Türkiye'de şu anda üretilen buğdayın yaklaşık 20 milyon ton civarında olduğunu, bunun 15 milyon tonunun toplumun beslenmesi için harcandığını, dolayısıyla ülkenin buğdayda ancak kendine yetebilir noktada olduğunu anlattı. Şu andaki artış hızıyla Türkiye'nin nüfusunun 2030 yılında 100 milyon olmasının öngörüldüğünü belirten Gürbüz, şöyle devam etti:
   
''Artı 30 milyon... Bir kişi yılda 200 kilogram buğday tüketiyorsa, 6 milyon ton daha ek buğdaya ihtiyaç var. Nerede üreteceksiniz? Yeni tarım arazisi yok. Verimi artıracaksınız. Öncelikle tarım arazisini altın gibi korumak zorundasınız. 6 milyon ton demek, 2,5 milyon hektar yeni arazi demek. Şu anda buğday için kullandığımız arazi 8 milyon hektar. Bunun yüzde 30'u kadar daha araziye ihtiyaç var. Oysa Türkiye'nin bir santimetre daha yeni arazi şansı sıfır. Dolayısıyla sadece ekmek yememiz için verim artışı zorunlu.''
   
TEMA'nın hazırladığı Toprak Yasası'nın sadece tarım arazilerinin amaç dışı kullanım kurallarını belirleyen maddesi olan 13. maddesinin uygulandığını ifade eden Gürbüz, ''Bunun uygulanma sebebi de toprağı korumak değil. Tarım arazisinde tarım dışı yatırım yapmak isteyenlerin talepleri... Bu, toprağı korumacı bir uygulama değil'' diye konuştu.
   
''Kanal İstanbul projesi olumsuz etkiler''
   
TEMA Vakfı Hukuk Danışmanı avukat Ömer Aykul ise TEMA Vakfı'nın Kanal İstanbul projesinin olduğu coğrafyada halen devam eden 2 davasının bulunduğunu, bu davalar nedeniyle birtakım bilgilerin ellerinde olduğunu belirterek, ''Projenin yapılması halinde o bölgenin orman, su toplama havzaları ile güneye doğru indikçe mera ve tarım alanlarının olumsuz etkileneceği konusunda endişemiz üst düzeydedir'' dedi. Aykul, bir soru üzerine de, 2B'de satışa yönelik bir çözümün TEMA'nın çözümü arasında yer almadığını ifade etti.
   
TEMA Yönetim Kurulu Üyesi Yeşne Karaca İren de, Kanal İstanbul projesine ilişkin, ''Mevcut ekosistemi her şeyiyle bozarak ondan sonra ağaçlandırma yapmak doğru değil. Mevcut bir doğal varlığın yok edilerek, daha sonra telafi edilmesi çok cazip değil. Daha fazla ağaç dikimi yapılabilir. Ancak daha fazla ağaç dikilecek konusunu, ekosistemi bozuyor mu, bozmuyor mu noktasından değerlendirmek lazım'' diye konuştu.


TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/temadan-eko-siyaset-bildirgesi_96668.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!