Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ İsyanı: Tapu Sevinci Hüsrana Döndü!

Muğla’nın Milas İlçesi'nde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) yaptığı konutlara geçen yıl yerleştirilen dar gelirli ailelerin ev sevinci hüsrana döndü. Ayda 130 lira taksit, 50 TL de aidat ödeyen aileler, şimdi de istinat duvarı ve balkon için ek ödeme istenince düzenli gelirleri olmadığıni söyleyip isyan etti.

yapi.com.tr
TOKİ İsyanı: Tapu Sevinci Hüsrana Döndü!

DHA'nın haberine göre, TOKİ tarafından Milas - Selimiye Karayolu üzerinde 2011 yılı içinde temelleri atılan ve 2012 yılı içinde tamamlanan 300 evin büyük bir bölümü geçtiğimiz yıl Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen şartlara göre sahiplerine teslim edildi. Anahtarlarını teslim alan dar gelirli vatandaşlar evlerine yerleştikten sonra, 130 TL taksit, 50 TL de aidat ödedi. Site yönetimi iddiaya göre istinat duvarı, çevre duvarı ve balkon için de yeni aidatlar isteyince sıkıntı yaşandı.

Geçen yıl Temmuz ayında gerçekleşen kura çekimiyle evlerin kendilerine fakir insanlar oldukları için verildiğini hatırlatan Nihat Argız, "Bizler buralara taşındıktan sonra önümüze çıkarılan ödemeler bizleri daha da zor duruma düşürdü. Bu evler bize mağduruz diye verildi daha da mağdur olduk. Şehir merkezinde kirada otururken giderlerim daha azdı. Burada oturanların ne doğru düzgün maaşı ver ne sigortası" dedi.

Öğrenciler okula gidemiyor

Okulların açılmasıyla birlikte yaklaşık 300 öğrencinin okula gidip gelme konusunda sorunlar yaşadığını belirten Ekrem Ataş (45), öğrenci taşımacılığı konusunda büyük sorun yaşadıklarını savundu. Okula giden çocuklarının servis paralarını ödeyecek durumlarının olmadığını belirten Azize Olcay (20) ise "Geçen yıl öğrenci taşımacılığı 60 TL'ye yapılıyordu, bu yıl 70 TL oldu. Bu paraları nasıl ödeyeceğimizi şaşırdık. Bu ev bizlere ilk çıktığında çok sevindik. Fakat cebimizden iki kat para çıkmaya başladı. Hepimizin maddi durumu kötü. Her ay 130 TL ev aidatı, 50 TL kalorifer aidatı veriyoruz. Şimdi de binaların etrafına duvar yapılacakmış bunun için her ay para istiyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.

"Derslere geç kalıyoruz"

TOKİ'ye en yakın okul olan yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Semiha Altunkan Ortaokulu 5'inci sınıf öğrencisi Kübra Sevindi (10), TOKİ'de oturan ve okula giden arkadaşlarının bulunduğunu dile getirerek, "Maddi durumumuz kötü olduğu için okula gidip gelmekte zorlanıyoruz. Bazen derslere geç kalıyoruz" dedi.

23 yaşındaki engelli kızıyla TOKİ evlerinde yaşadığını dile getiren Ayşe Ay (60) ise "23 yaşında engelli kızım var. Sık sık kontrol için hastaneye gidiyoruz. 400 TL maaşımız var. Aidat mı vereyim, duvar parası mı vereyim, çocuğun ihtiyaçlarını mı karşılayayım? Biz devletten tam yardım istiyoruz" dedi.

"Sadece ev aidatı topluyoruz"

Vatandaşların iddiaları hakkında açıklamalarda bulunan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, dar gelirli vatandaşların ikamet ettiği TOKİ ile ilgili olarak sadece ev sahiplerinin belirlenmesi aşamasında devreye girdiklerini belirterek, "TOKİ tarafından dar gelirli aileler için yapılan ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne devredilen konutlar geçtiğimiz yıl sahiplerine teslim edildi. Ev sahipleri ikametlerine yerleştikten sonra orada bir site yönetimi oluşturuldu. Şu anda da bütün çalışmaları bu site yönetimi sürdürüyor. Milas Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı olarak bizler sadece Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne ödenmesi gereken 130 TL aylık ev aidatını toplamaya çalışıyoruz. Bunun dışında vatandaşlardan hiçbir talebimiz de yok. Evlerin etrafına duvar yapılması veya evlere balkon yapılması tamamen site yönetimi ile ilgili kararlardır" dedi.

Öğrencilerin taşımasında yaşanan sorunları da değerlendiren Kaymakam Gürel, "TOKİ Milas'ta olduğu için biz buraya taşrada bulunan okullardaki gibi servis koyamıyoruz. Şu anda sadece Muğla Büyükşehir ile görüşerek burası için bir çözüm üretilmesini talep edebiliriz. Biz servis isteyen herkese servis veremeyiz. Durumu kötü olan aileler için zaten elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Güvenlik için duvar veya tel örgü

TOKİ'de toplanan aidat, duvar ve balkon yapılması konularında açıklama yapan TOKİ Site Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yılmaz, "TOKİ evleri yapılırken projesine balkonları koymamışlar. Balkonlar olmadığı için de mutlaka mağduriyetler yaşanıyor. Fakat buralarda oturanlar, TOKİ projesinde balkon olduğunu, müteahhittin kazanç sağlamak amacıyla yapmadığı söylentisine inanıyor. Aslında böyle bir şey yok. Zaten projesine balkon konulmamış. Bizler proje değişikliği yapılarak evlere balkon yapılması ve daha güvenli ortam oluşması için evlerin etrafına duvar veya tel örgü çektirme kararı aldık. Balkon için henüz netleşmiş bir şey yok. Fakat tel örgü için gönüllülerden destek toplamaya başladık" dedi.

ETİKETLER: TOKİ Muğla Milas
http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-isyani-tapu-sevinci-husrana-dondu_125030.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!