Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ'ye 'Ataş Yerleşkesi' Şoku!

Mersin'deki Ataş Yerleşkesi, HDP'li Akdeniz Belediyesi'nin girişimleri sonucunda Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 'Kentsel SİT Alanı' ilan edildi. Bu kararla yerleşkede yıkım yapılması yasal anlamda suç haline gelirken, alandaki tüm yıkımlar da durduruldu.

yapi.com.tr
TOKİ'ye 'Ataş Yerleşkesi' Şoku!

TOKİ tarafından toplu konut yapılması için gecekondu önleme bölgesi ilan edilen, ancak belediyenin itirazı sonucu Danıştay tarafından 'Söz konusu alanın gecekondu önleme bölgesi olarak nitelendirilmesine olanak yoktur' kararı verilen Ataş Yerleşkesi'nin Kentsel SİT Alanı ilan edilmesi üzerine Akdeniz Kent Konseyi Salonu'ndaki bir toplantı düzenlendi. DHA'nın haberine göre, toplantıya, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, Kent Konseyi Başkanları Faik Burakgazi ve yardımcısı Ful Uğurhan ile mimarlar, çevre ve elektrik mühendisleri, şehir plancıları ve oda temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Yüksel Mutlu, Ataş Yerleşkesi için başlattıkları hukuki mücadelede önemli bir kazanım elde ettiklerini söyledi. TOKİ'nin konut alanı olarak kullanmak istediği yaklaşık 26 hektarlık yerleşkede yaptıkları incelemede yerleşkenin Cumhuriyet dönemi sanayileşmesinin Akdeniz Bölgesi'ndeki önemli temsilcilerinden biri olduğunu belirlediklerini ifade eden Mutlu, şunları söyledi:

"Böylesi bir değere sahip yerleşkenin acilen tescillenmesi için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurduk. Fakat Kurul, alanı, 'SİT alanı özelliği taşımadığı' gerekçesiyle tescile değer görmedi. Kurulun bu kararına karşı belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na karşı Mersin 2'nci İdare mahkemesinde dava açtık. Dava sürecinde Bilirkişi Heyeti atanmış ve bu kapsamda heyet bölgede keşif yapmıştır. Bilirkişi Heyeti'nin rapor ve incelemeleri sonucunda Mahkeme, hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle Bölge Kurulu'nun kararını iptal etmiştir. Mahkeme kararıyla, ATAŞ lojman Yerleşkesi'nin, 2'nci Dünya Savaşı sonrasında dünya genelinde gelişen rasyonel-işlevsel mimarlık akımını temsil ettiği, yerleşkenin yapısal özellikleri ve tasarımda öngörülen yaşam şekli itibariyle 'Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sinin mimari belleği için ünik, (tek, eşi, benzeri olmayan) sayılabilecek özellikler yansıttığı tespit edilmiştir. Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin mimari belleği için 'tek örnek' sayılabilecek bu alanın, TOKİ tarafından yapılmak istenen yıkım projesine karşı mücadele eden ve yıkımları Yargı kararlarıyla durduran belediyemiz, bu yaptırımıyla da bu değerin rant uğruna yok olmasını engellemiştir."

Yüksel Mutlu ayrıca, Ataş Yerleşkesi'nin rekreasyon alanı olarak yeniden modernize edilerek kente kazandırılacağını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tokiye-atas-yerleskesi-soku_132674.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!