Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Türkiye Kültür Mirasıyla 'Süper Devlet' Sayılmalı"

Dünya Miras Listesine kaydedilen, Bursa ve Cumalıkızık ile Bergama dosyalarının komitede görüşülmesine ilişkin bilgi veren Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Büyükelçisi Botsalı: Türkiye, medeniyet ve kültür mirasıyla dünyada gelişmekte olan bir devlet değil, süper devlet sayılmalıdır

yapi.com.tr / AA
"Türkiye Kültür Mirasıyla 'Süper Devlet' Sayılmalı"

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nezdindeki Daimi Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye'nin 'Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen, Bursa ve Cumalıkızık ile Bergama dosyalarının komitede görüşülmesine ilişkin bilgi verdi. Botsalı, Dünya Miras Sözleşmesi'ne imzacı taraf ülkeler arasında siyasi rekabet konusu olmadığını; listeye ne kadar çok dosya girerse, medeniyetlerin, ülkelerin, birbirine o kadar yakınlaşacağını ifade etti.

Bergama ve Cumalıkızık görüşmelerinde, farklı medeniyetlerin birbiri üzerine kurulmadığını belirttiklerini söyleyen Botsalı, "Osmanlı döneminde, önceki medeniyetler yok sayılmadı. Helen, Roma ve Bizans arkeolojik kalıntıları nasıl birbirine çelişki oluşturmuyorsa; Türkiye'nin devamı olarak varlığını sürdüren köy ve kentlerin de yok sayılamayacağını, mimari stil ve üslup farklılıklarının tarihi ve kültürel mirasın kıymetini etkilemeyeceğini anlattık" ifadelerini kullandı.

Komitede dosyaların görüşülmesinde yaptığı bu açıklamaların ardından, her iki dosyanın da oybirliğiyle kabul edildiğini aktaran Botsalı, "Bu Türkiye için büyük bir zaferdir. Türkiye, medeniyet ve kültür mirasıyla dünyada gelişmekte olan bir devlet değil, süper devlet sayılmalıdır. Ben böyle olduğumuza samimiyetle inanıyorum" diye konuştu.

"Sırada Efes ve Diyarbakır Surları var"

Türkiye'nin geçici listede 54 dünya miras aday adayı alanının bulunduğunu belirten Botsalı, "2015 yılında sırada 'Efes' ve 'Diyarbakır Surları' dosyaları var. Geçmişten alınan dersler ışığında bu dosyaların uluslararası kriterlere uygun olarak profesyonelce hazırlanması için gerekli yerlere tavsiye ve telkinlerde bulunacağız" dedi. Botsalı, "Dünya Miras Komitesi'nin gelecek yıl Almanya'nın Bonn şehrinde düzenlenecek toplantısında ele alınması öngörülen iki adaylık dosyasının da Liste'ye kaydedilmesi hedefine yönelik çalışma yürüteceğiz" şeklinde konuştu.

Bursa Cumalıkızık ve Bergama, 22 Haziran'da Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesine girmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-kultur-mirasiyla-super-devlet-sayilmali_122270.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!