Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’nin Ülke ve Bölge Planları için Özel Ekip

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bugün Gazetesi’nden Perihan Çakıroğlu’na verdiği röportajda Türkiye ve İstanbul için düşünülen projeleri açıkladı. Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin ülke ve bölge planlarının yapılması için özel bir ekibi görevlendirdiğini belirten Topbaş, çalışmanın Türkiye’ye çağ atlatacağını söyledi.

yapi.com.tr
Türkiye’nin Ülke ve Bölge Planları için Özel Ekip

p>İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bugün Gazetesi’nden Perihan Çakıroğlu’na verdiği röportajda Türkiye ve İstanbul için düşünülen projeleri açıkladı. Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin ülke ve bölge planlarının yapılması için özel bir ekibi görevlendirdiğini belirten Topbaş, çalışmanın Türkiye’ye çağ atlatacağını söyledi. Çalışmayla hangi şehrin nasıl planlanacağını, hangi sanayi dalının nerede olacağını ve şehirlerin hangi özellileriyle öne çıkacağının belirleneceğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “Türkiye’nin bugüne kadar gelişme planları yapılmadı. Ülke planlarında şehirler için gerekli fonksiyonları koyarsanız, ne yapılması gerektiği de daha iyi ortaya çıkar. Başbakanımızın talimatıyla başlatılan çalışmayla yüzde 5’lerde olan ülke planlama çalışması şu anda yüzde 65’lere yükseldi. Bizim elimizdeki verilerin de dikkate alındığı çalışmayla ülkemizin şehirlerinin ve bölgelerinin hangi özellikleriyle ön plana çıkarılacağı, hangi şehirde hangi sanayi dalının olacağı belirlenmiş olacak. Bu verimliliği arttıracak” diye konuştu.

İstanbul şantiyeye dönecek

İstanbul’un başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla şantiye alanına döneceğini de açıklayan Kadir Topbaş, olası bir afette İstanbul’un ekonomik kaybının 100 milyar doları bulabileceğinin hesaplandığına dikkat çekerek, “Dönüşüm çalışmasıyla 15-20 milyar dolarlık bir yatırımla büyük deprem zararlarının önünü kesebiliriz. Kentsel Dönüşüm Kanunu yakında TBMM’den çıkar. Kanunun çıkmasıyla dönüşümdeki adımları daha hızlı atabileceğiz” diye konuştu.

Röportajın ikinci bölümü
 
Başkan, Paris, Londra, Roma ve New York gibi şehirlerde insanlar o kenti her yönüyle yaşıyor. Meydanlarda, caddelerdeki kafelerde birlikte oturup, birlikte alışveriş yapıyorlar. Bizler, neden İstanbul'u böyle yaşayamıyoruz?

Mesela, gidin Sultanbeyli'nin caddesini görün. Orada, trafiği yerin altına alıp bir meydan yaptık, insanlar istediği gibi yaşıyorlar.  İnsan, kendi bildikleriyle sınırlıdır. Bakırköy'ün, Bağcılar'ın merkezine gidin. Esenler'in, Esenyurt'un merkezine gidin. Gaziosmanpaşa'nın merkezindeki dükkan değerleri İstiklal Caddesi fiyatlarına ulaşmış. Bu şehir 14 milyonluk bir yer. Paris'te 14 milyonluk bir profil yok ki. Paris'in arka sokaklarına, arka çeperlerine doğru gidin, oralarda da Afrika'dan gelen insanlar var. Bana Champs - Elysees'nin (Şanzelize) dışında başka yer söyler misiniz?

Herkes kendi kültürüne göre yaşar

Kadir Bey, İstanbul'un merkezi zayıf.  Yıllardır Taksim Meydanı'nın düzenleneceği söyleniyor, hala görünen bir hareket yok?

Taksim Meydanı'nda trafiği yeraltına alıp yeni düzenlemeler yapmak için hazırlanıyoruz. Ancak, her milletin geçmişinden ve yaşam biçiminden gelen bir kültürü var. Kent kullanım tarzları var. Geriye gidip şehirlerdeki Osmanlı tarzına baktığınız zaman kullanım mahalle kavramından öteye geçmez. Onlar da Fransız milleti. Başka bir millet. Oradaki yaşam tarzları kendi geleneklerine göre ortaya çıkabiliyor. Bizim de ta yüzyıllar öncesinden gelen bir kültürümüz var.

Merkezden bakarsak, İstanbul'a kaç meydan lazım?

Tüm insanların bir araya gelmesi için 300 - 500 binli yerlerden bahsediyorsak mesela Beyoğlu'nun 300 bine yakın nüfusu var. Beyoğlu'nun merkezleri İstiklal Caddesi, Tünel, Kasımpaşa, Kulaksız ve Dolapdere. Kendilerine göre merkezleri var. Koskoca top sahaları gibi yerler yapalım, herkes buralara gelsin diyemezsiniz. Böyle bir şey olmaz. Taksim Meydanı, hepsinin meydanı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-ulke-ve-bolge-planlari-icin-ozel-ekip_90578.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!