Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Uluslararası Af Örgütü'nden Katar'a Sert 'Göçmen İşçi' Eleştirisi

Ulusararası Af Örgütü (Amnesty International), 2022'de Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapacak Katar'ın göçmen işçilere muamelesini sert dilde eleştiren bir rapor yayımladı. Af Örgütü, göçmen işçilerin sık sık ücretlerinin ödenmediğini, tehlikeli şartlarda çalıştıklarını ve sağlıksız yerlerde yatıp kalktıklarını söylüyor.

yapi.com.tr
Uluslararası Af Örgütü'nden Katar'a Sert 'Göçmen İşçi' Eleştirisi

Katar hükümeti, Dünya Kupası tesislerinin inşaatına dahil olan işçilerin uygun şartlarda çalıştırılacağını açıklamıştı. Katarlı yetkililer, Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna henüz bir tepki vermedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Af Örgütü, 'Göçün Karanlık Yüzü: Dünya Kupası Öncesinde Katar'da İnşaat Sektörü' başlıklı raporun yazımı için işçiler, işverenler ve hükümet yetkililerinden oluşan 210 kişi ile mülakatlar yaptı. FİFA'nın maçlar boyunca ana karargahı olması planlanan tesisle ilgili inşaat projesine malzeme sağlayan bir şirketin tuttuğu Nepalli göçmen işçiler, 'bir hayvan sürüsü gibi' muamele gördüklerini ve Katar'ın en sıcak aylarında dahi haftanın her günü günde 12 saate yakın çalıştırıldıklarını söylüyorlar.

Af Örgütü, emek sömürüsünün kimi durumlarda 'zorunlu çalıştırmaya' denk geldiğini belirtiyor. Raporda kimi işçilerin, ücretleri ödenmediği halde, işe gelmezlerse para cezasıyla ya da Katar'dan sınır dışı edilmekle tehdit edildikleri yazıyor.

İsmini gizli tuttuğu bir hastane yetkilisinin ifadesine yer veren Af Örgütü, başkent Doha'nın ana hastanesinde travma birimine 2012 yılında yüksek yerden düşen 1000'i aşkın kişinin getirildiğini ve bunların yaklaşık yüzde 10'unun sakat kaldığını yazıyor. Af Örgütü'ne göre ölümle sonuçlanan iş kazaları da 'kayda değer miktarda' çok.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, ''Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar'da bu kadar çok sayıda göçmen işçinin acımasızca sömürülüp hak ettikleri ücretten yoksun ve yaşama savaşı verir halde bırakılması affedilemez bir durum'' dedi. Shetty, dünya futbolunu temsil eden FİFA'nın 2022 Dünya Kupası ile ilgili inşaat projelerinde insan hakkı ihlallerine göz yummayacağı yönünde açık ve güçlü bir mesaj vermesi gerektiğini kaydetti.

Af Örgütü'nün raporundan önce Eylül ayında Guardian gazetesinin yürüttüğü bir araştırmada Katar'daki göçmen işçilerin çalışma koşulları 'modern kölelik' olarak tanımlanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uluslararasi-af-orgutunden-katara-sert-gocmen-isci-elestirisi_114015.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!