Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

UNESCO Yeni Haliç Metro Köprüsü Projesini Kabul Etti

Paris'te UNESCO Dünya Mirası Komitesi 35. toplantısında İstanbul'un projelerini ve miras alan yönetimini onayladı. Haliç Metro Geçiş Köprüsü hakkında da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın yaptığı bazı değişikliklerin Genel Kurula sunulmasının ardından yapılabilir kararı çıktı. Köprü, metro hattını Haliç'ten geçirerek Yenikapı'ya uzatacak.

bianet.org
UNESCO Yeni Haliç Metro Köprüsü Projesini Kabul Etti

Paris'te UNESCO Dünya Mirası Komitesi 35. toplantısında İstanbul'un projelerini ve miras alan yönetimini onayladı. Haliç Metro Geçiş Köprüsü hakkında da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın yaptığı bazı değişikliklerin Genel Kurula sunulmasının ardından yapılabilir kararı çıktı. Köprü, metro hattını Haliç'ten geçirerek Yenikapı'ya uzatacak. Projenin ilk hali İstanbul'un "Tehlike Altında Dünya Mirası Listesi"ne alınmasını gündeme getirmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UNESCO'nun gecen yılki genel kurul toplantısındaki talebi üzerine bağımsız yabancı bilim adamlarından oluşan iki ayrı ekip kurmuştu. Ekip, Haliç Metro Köprüsü Projesi'ni köprü mühendisliği, sismoloji, peyzaj mimarisi ve sanat tarihi, kültürel miras alanlarına etkisi açılarından ayrıntılı inceleme yapmış ve bu raporlar daha önce UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne sunulmuştu.

Bağımsız değerlendirme raporlarında tavsiye edilen pilotların boyunun kısaltılması, halatların ve sütunların inceltilmesi, istasyon örtüsünün kütlesinin azaltılması, köprünün renginin değiştirilmesi, çevre düzenlemesinin iyileştirilmesi gibi unsurlar yapılmak suretiyle bunun mirasa olabilecek olumsuz etkisinin asgariye indirilebileceği ifade edildi. Bu hususlar UNESCO Dünya Miras Komitesi Genel Kurulu'nca da uygun bulundu.

Renk, ton, ışıklandırma ve çevreyle uyum konularında da değişiklikler planlanıyor.

Köprünün inşası süresince de yabancı uzmanlardan danışmanlık hizmeti alınarak köprünün çevre ile uyumlu şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/unesco-yeni-halic-metro-koprusu-projesini-kabul-etti_88023.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!