Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Uzmanın Görevi, Yatırımcıyı ve / veya Tasarımcıyı Doğru Yönlendirmektir"

Cemil Yaman, LEED sertifikası almış hiçbir yatırımcının pişman olmadığını söylüyor ve "Bu konuda ne kadar çok talep gelirse, yatırımcılar da o kadar ilgili olacaklardır; yeşil bina sayısı da o kadar artacaktır" diyor.

Mesut Tufan
2 "Uzmanın Görevi, Yatırımcıyı ve / veya Tasarımcıyı Doğru Yönlendirmektir"

Çalıştığınız projelerde ne gibi uygulama sorunlarıyla karşılaşıyorsunuz?

Uygulamada kesinlikle bir zorluk yaşamıyoruz; ancak bu süreçlerin uzman firmalar ve kişiler tarafından yönetilmesi gerek. Bu nedenle, amaçlanan sonuca ulaşmak için, sürecin teorik ve pratik aşamalarının profesyonel, tecrübeli kişiler tarafından yönetilmesi şart. Elbette her projede olduğu gibi bu tür projelerde de insan kaynaklı bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Burada önemli olan karşı tarafın işini kolaylaştırmak. Siz karşı taraftan doneleri alacaksınız, bunları planlayacaksınız. Örneğin atık yönetimi planını yapmak, LEED AP olan kişinin işidir. Uzmanın görevi, yatırımcıyı ve / veya tasarımcıyı doğru yönlendirmektir. Yatırımcıların, düşük maliyet yüksek sertifika seviyesi elde etmek için teorik ve pratik(uygulama) tecrübesi yüksek, teknik konularda fikirler yürütebilecek, tüm disiplinlerin dilinden anlayabilecek uzman firmalar ile çalışmasını öneriyorum.

Disiplinler arası çalışma gerektiren bir süreçten bahsediyoruz. Koordinasyon nasıl sağlanıyor?

Koordinasyonu sağlamak danışmanlık hizmetini veren uzmana düşüyor. Biz, partnerlerden birinde olan bir değişikliğin diğerlerine de doğru aktarılması ve onların projelerinde de dikkate alınmasını sağlamak için tümleşik tasarım yönetim sistemini uyguluyoruz. Bütün partnerlerin bir arada olduğu toplantılar yapıyoruz. Tasarım aşamasında bu görev biraz da tasarımı koordine edecek ekibe düşüyor. Bu, mimari ekip de olabilir, proje yönetimi ekibi de.

Peki proje, sertifikayı alınca her şey bitiyor mu? Sonrasında ne oluyor?

Bu işin en önemli kriteri sürdürülebilirlik. Eğer bunu sürdüremiyorsanız, binayı dört dörtlük yapmış, sertifikayı almış olmanızın hiçbir anlamı yok. Bu noktada işletme ekibine büyük bir sorumluluk düşüyor. Bakımların düzenli olarak yapılması, ilgili kriterlerin sürekli izlenmesi gerekiyor.

Verilen sertifikanın geri alınması söz konusu mu?

Hayır, binaya verilen sertifikanın şartlarının korunup korunmaması yatırımcıya ya da işletmeciye kalmıştır. Sertifikanın geri alınması diye bir şey söz konusu değil.
   
Erke Tasarım'ın üzerinde çalışmakta olduğu projelerden bazıları

AMPLIO HILTON GARDEN INN OTEL (İstanbul)
PD Prime Development Gaziantep Alışveriş Merkezi
Transvaro TOSB WORK INN OTEL (İstanbul)
Birleşim Mühendislik Fabrika ve Yönetim binası (İstanbul)
Gelal Ofis ve Üretim Binası (Çankırı)
Istanbloom Ofis ve Konut Binası (İstanbul)
Coca Cola Karachi Project (Pakistan)
Method Reserach Company (İstanbul)

17 Eylül'de LEED eğitimi

Amerikan Yeşil Bina Konseyi'nin (USGBC) Türkiye'deki tek resmi eğitim partneri olan Erke Tasarım'ın düzenlediği LEED eğitimleri de devam ediyor. 17 Eylül Cumartesi günü yapılacak eğitimle, LEED BD+C değerlendirme sistemi, kredi amaçları, gereklilikler, referans standartlar, krediler arasındaki ilişkiler ve LEED sertifikasyon sürecinin temelini ele alacak. The Green Park Hotel Bostancı'da 08:30 - 18:30 saatleri arasında yapılacak eğitim, özellikle LEED AP'ler, LEED Green Associate'ler ve LEED AP BD+C sınavına katılmak isteyenler için öneriliyor. Cemil Yaman 'ın (USGBC LEED® Faculty™,  LEED AP BD+C) vereceği eğitimin sonunda verilecek USGBC onaylı sertifika ile LEED Green Associate sınavına girme hakkı kazanılacak.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/uzmanin-gorevi-yatirimciyi-ve-veya-tasarimciyi-dogru-yonlendirmektir_88839.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Cemil Yaman burda diğer eğitimlerin kabul edilmediğini deil ama USGBC adına eğitim verebilen Türkiye'deki tek partnerin olduğunu söylüyor. Ben eğitimine de katıldım, tüm dökümanlar ve sunum Amerikan Yeşil Bina Konseyinine ait. Linkten USGBC adına eğitim veren tek kurumun ERKE Tasarım olduğunu görebilirsiniz : http://www.usgbc.org/ShowFile.aspx?DocumentID=10114 Yani bence yanlış yönlendirme yok. YANITLA
  • Bu yazı diyor ki: Bu yıl USGBC ile imzaladığımız sözleşmeyle, söz konusu kurumun Türkiye’deki eğitim anlamındaki tek resmi partneri de Erke Tasarım oldu. Burada bir yanlışlık olmalı. Biz Türkiye'de bu konuda USGBC ile MOU imzalamış olan STK olan ÇEDBİK'den eğitimler aldık ve USGBC bu eğitimleride kabul ediyor. Yani LEED Associate veya LEED AP kalmak isteyenler ÇEDBİK'den de eğitim alabilirler. Burada Cemil Bey yatırımcıyı/tasarımcıyı doğru yönlendirmiyor... YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!