Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yeşil Bina “ERKE Green Academy” Açıldı

Malzeme ve uygulama örneklerini yerinde inceleyebilme imkânı sunan yeşil bina “ERKE Green Academy” 9 Ekim’de açıldı. “ERKE Green Academy” farklı kullanım amaçlarını bir araya getiren bir proje…

yapi.com.tr
Yeşil Bina “ERKE Green Academy” Açıldı

ERKE GREEN ACADEMY-YEŞİL BİNA STRATEJİLERİ

PASİF HAVALANDIRMA STRATEJİLERİ

Stack Effect: Binada bulunan cam tüpte yaz aylarında sera etkisi durumunun önlenmesi adına pasif stack effect tasarımı yapılmıştır. Sürekli güneş radyasyonuna maruz kalan cam tüpte; diğer iç ve dış ısı kazançların etkisiyle ısınan hava toplanır. Hapsolan ekstra ısınmış havanın, mekanik iklimlendirme ile tekrar konfor şartlarına getirilmesi fazladan bir enerji tüketimine neden olacağından; tahliyesi tüpün üç bir yanında yer alan doğal havalandırma menfezleri ile sağlanır. Kış aylarında ise ısıtılan havanın yine cam tüpte toplanması ihtimali hacimin tepesine yerleştirilecek fan havanın homojen olarak aşağı katlara inmesini sağlar.

SU VERİMLİLİĞİ

Bina içi tüketimin azaltılması, atık suyun geri kullanımı, verimli bahçe sulama, su arıtma ile kullanılan suyun zararlı kimyasallardan arındırması stratejileri izlenmiştir. Bina içinde, 4l/d lavabo bataryaları, 5l/d eviye bataryaları, 8l/d duş bataryaları, susuz pisuarlar ve 2,5/4 l düşük kapasiteli rezervuarlar kullanılarak toplamda %37’lik bir tasarruf sağlanmıştır. Binada lavabo ve duşlardan -atık su tesisatından ayrı olarak- toplanan gri su depolanıp arıtılarak bina içi rezervuarlarda ve bahçe sulamada kullanılır. Bu bina içi tasarrufun %62’e ulaşmasını sağlar. Ayrıca arıtılmış gri su yağışın en az olduğu Ağustos ayında bile ihtiyacı %100 karşılamaktadır. Bu sebeple yağmur suyunun ayrıca depolanmasına ihtiyaç duyulmamıştır.

Su ile ilgili ayrıca ana bina girişinde suyun izlenmesi için otomasyona bağlı su sayacı ve majör su kaçaklarını önlemek amacıyla debi ölçer ve motorlu kesme vanası kullanılmıştır.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

ERKE Green Academy’de, tasarım aşamasında pasif ev standartları ve uygulamaları örnek alınmış, yapılan akademik boyutta incelemeler ve çalışmalar sonrasında enerji verimliliği konusu üç ana başlık altında değerlendirilmiştir:

* Bina kabuğu pasif stratejileri

* HVAC sistem stratejileri

* Aydınlatma ve BMS sistem stratejileri

Binanın mevcut yapı olması ve yönelimine müdahale edilemiyor oluşu pencere açıklıkları ile ilgili düzenlemelere yönlendirmiştir. Gün ışığından tüm hacimlerin faydalanmasını sağlayarak hem kullanıcı konforunun sağlanması hem de aydınlatmanın minimum kullanılması hedeflenmiştir.

Binada cam ve opak yüzey oranının %41 olması sebebiyle saydam yapı elemanlarında seçimler çok önemli bir hal almıştır. Cam ve doğramalarda dört faktör dikkate alınmıştır. Isı iletim katsayılarını minimuma indirmek adına camlarda boşluklarda argon gazı kullanılmış ve üçlü cam seçilmiştir. Yaşanabilecek ısı kaçaklarını önlemek amacıyla termal bariyerli tip doğrama seçilmiştir. Bu sayede 0.88 W/m2K ısı iletim katsayısı değeri yakalanmıştır. Camların gölgeleme katsayısının ısıtma ve soğutma sezonlarında oluşturduğu farklı etki göz önünde bulundurulmuştur. Camlarda %38 gölgeleme katsayısı seçilirken; motorlu perde sistemi otomasyon kapsamındaki farklı senaryolar ile çalıştırılacak ve yaz döneminde bu gölgeleme ışık geçirgenliğini engellemeden sağlanacaktır. Son olarak güney cephede sağ, sol ve tepede sabit ve önde mesh gölgeleme elemanları kullanılmıştır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-bina-erke-green-academy-acildi-_113162.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!