Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yörük Çadırlarına Güneş Enerjisiyle Elektrik

Adana'da hala göçebe olarak çadırlarda yaşayan yörükler, karanlıkta sürdürdükleri hayatlarını güneş enerjisi sistemi ile aydınlatıyor.

yapi.com.tr
Yörük Çadırlarına Güneş Enerjisiyle Elektrik

Adana'nın merkez Karaisalı ilçesinde bulunan Yörükler, hayvancılıkla uğraştıkları için kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor. Yörüklerde göçebe yaşamalarına rağmen teknolojiye de ayak uydurmayı ihmal etmiyor. Daha önce çadırlarda karanlıkta yaşayan ya da gazlı lamba ya da mum ile aydınlanmayı deneyen Yörükler, bu kez güneş enerjisinden elektrik üretmeye başladı. 750 lira maliyetle çanta biçiminde alınan güneş enerjisini çadıra yerleştiren Yörükler, bu sistem sayesinde özellikle güneşli günlerde üretilen elektrikten cep telefonlarını şarj edip, çadırın aydınlatılması ve hatta 37 ekran televizyonu izleme imkanı bile bulabiliyor.

Güneş enerjisi kullanan Yörük ailelerden biri de Gülizar ve Çelebi Öztürk çifti. İHA'nın haberine göre, 3 çocuklarıyla birlikte yıllardır göçebe yaşadıklarını anlatan Gülizar Öztürk, hayvancılık yaptıkları için hala çadırda ve göçebe yaşamak zorunda kaldıklarını belirterek, "Daha önce traktörün aküsüyle aydınlanmaya çalışıyorduk. Ancak sonra komşularımızın güneş enerjisi alıp bununla elektrik üretip bundan faydalandıklarını öğrendik. Bizde gidip bir panel ve sistemi aldık. Bu sayede karanlıktan kurtulduk çocuklarımız akşamda ders çalışabiliyor. Bu bizim için çok iyi oldu ancak yetersiz kalıyor. Güneşli günlerde idare ediyor ama güneş olmadığı zaman yararlanamıyoruz" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yoruk-cadirlarina-gunes-enerjisiyle-elektrik_104500.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!