Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Borusan Neşe Fabrikası" Yarışması Kolokyum Notları

Borusan tarafından düzenlenen 'Organize Sanayi Bölgeleri'nde Kreş ve Gündüz Bakımevi Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın kolokyum Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) yapıldı. Kolokyumda yapılan tartışmaların tam metnini sizlerle paylaşıyoruz.

yapi.com.tr

Yarışma Sonuçları

"Borusan Neşe Fabrikası" Yarışması Kolokyum Notları "Borusan Neşe Fabrikası" Yarışması Kolokyum Notları

S.O: Suat Bey’in ilk sorduğu plan kesit ölçeği dışındaki sorulara yanıt vereceğim. Bunlar her hangi bir yerde tekrar edecek yapılar değiller. OSB’ler içinde tekrar edecekler. Yol erişimi plana uygun, otopark miktarı gibi belli bir standartlar var. Bunun dışında da OSB’de çalışan anneler için bir şey yapılması standardı var. Buradaki projeler içerisinde değişik yanıt üretenler var ama bunları tümden göz ardı eden bir şey görmedim. Sizin neyi kast ederek söylediğinizi bilmiyorum. Düz bir arazi üzerine yapılabilecek olması bence bir varsayım. Biz onu varsayamayız. Arazinin düz olduğunu varsayıyoruz tabi ama burası değil. Burası biraz eğimli. Çoğunun daha düz olduğunu varsayıyoruz. Eğimsiz bir arazi içerisinde topografik bir hareket yapmak o kadar zor bir iş değil. Eğer çocuğun ihtiyacı bunu gerektiriyorsa, ne kadar ikna edici olursa o ayrı bir konu, bu yapılabilir. Model, tekrar edilme, OSB içerisinde olma konularına şu gözle bakıyorum; bazı öneriler var ama 188 proje içerisinde 10 tane belki, iki defa tekrar etmeniz anlamsızlaşır. Kendi kalitesizliğinden değil. İki defa tekrar etmesi hem çok zor olur hem de pek mümkün değil.

Bunun dışında büyük bir kısmı içerisinde şu ya da bu şekilde OSB diye çerçevesini çizebileceğimiz, arsalar içerisinde çok zorlanmadan, anlamsızlaşmadan tekrar edilebilir şeyler var. Ama burada tartışılanlarda şöyle bir beklenti de var; sadece böyle bir edilebilirlik değil tasarımın kurgusunun bu tekrar edilme ve çeşitlenme üzerine kurulması gibi bir şey… Şartname ve soru-cevaplarda belli bir ağırlık verilmeksizin sıralandı bunlar. Bunlar jürideki bulunan herkes için ayrı şekillerde ve ayrı ağırlıklardaydı. Dolayısıyla da o şekilde tartışıldı. Örneğin bir model düşüncesinden kurgunun oluşması bana çok da gerekli gelmiyor. Bu kurum kimliği oluşturmaya çalıştığımız bir yapı değil. OSB’de bu anaokulu yapısını gören çocuk, bu yapılardan bir diğerini büyük olasılıkla hayatı boyunca bir daha görmeyecek. Bu, böyle bir model tekrarı gibi bir şey değil. Diyelim ki Borusan, 2 sene içerisinde hızlı bir şekilde 10 tane yapı yapacak, buna imkân vermesi gerekir. Bence model konusu örneği bu kadardır. Şartname ve soru-cevaplarda da buna aykırı bir şey söylenmedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11
http://www.yapi.com.tr/yarismalar/borusan-nese-fabrikasi-yarismasi-kolokyum-notlari_108968.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!