Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sarıyer Mahalleleri “İşte Çözüm” Diyor!

Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Kooperatifleri’nin düzenlediği “İşte Çözüm” gecesinde, mahalleliler, yaşadıkları süreçleri ve geliştirdikleri çözümleri aktardılar. “Bu öykü hepimizin” diyen mahalleliler, çözümün hukuki güvence ve arazilerin bedelsiz devri olduğunun altını çizdiler.

1 Sarıyer Mahalleleri “İşte Çözüm” Diyor!

Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Platformu 2011’de “Burada Yaşayan Var!”, 2012’de “Çözüm Bizde!” başlıklarıyla düzenlenen toplantıların üçüncüsünü “İşte Çözüm” başlığı altında Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenledi. Çalışmaların ve gelinen süreçte taleplerin anlatıldığı gecede mahalleler, siyasilere “Arazilerin devrine var mısın?”, “Birlikte planlamaya var mısın?”, “Ranta yol vermemeye var mısın?” sorularını sordular ve “Birlikteyiz, buradayız” mesajını verdiler.

Gece, mahallelerin öyküsünün yaşayanların kendi ağzından anlatıldığı bir video gösterimiyle başladı. Ardından mahallelilerden birer kişiden oluşan sunum heyeti gelinen süreci adım adım anlattı. “Yıllarca ettiğimiz emek, akıttığımız alınteri, hepsi daha insani ve onurlu bir hayat için” diyen mahalleliler, yerleşim alanlarına hizmetlerin ulaşması için gösterdikleri çabayı aktardılar.

2000’li yıllara gelindiğinde etraflarında rant projelerinin yapılmaya başlandığını anlatan mahalleliler, sürecin plan tadilatlarıyla, kamu arazilerinin talanıyla ve işgalci gösterilerek caydırılmaya çalışıldıklarını belirttiler. Siyasetçilerin kendilerine “Sizin sorunlarınızı çözeceğiz, tapu bagajda bekleyin” dediklerini söyleyen Sarıyerliler, daha sonra parçalı bir şekilde mahallelerinin tasfiye edildiğini anladıklarını ve bu tedirginlikle hukuki güvence istemenin zamanının geldiğini anladıklarını ifade ettiler.

Taleplerini siyasetçilerin ve idarecilerin toplantılarında dile getirdiklerini anlatan Sarıyerliler, bu süreçte kendi çözümlerini aklı vicdanı kendilerinden yana olan uzmanlarla oluşturmaya başladıklarını dile getirdiler.

Fatih Sultan Mehmet, Pınar, Reşitpaşa, Derbent, Kazım Karabekir, PTT Evleri, Ferahevler, Hisarüstü ve Maden mahallelerinde dernekleştiklerini anlatan Sarıyerliler, ortak düsturlarının komşu olmak olduğunun altını çizdiler. Yalnızca kendi mahalleleri için çözüm aramanın yetersiz olduğunu vurgulayan mahalleliler, bu amaçla Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Kooperatifleri olarak bir araya geldiklerini dile getirdiler.

“Çözüm hukuki güvence”

6306 sayılı yasayla riskli alan edilen FSM ve Derbent Mahalleleri için hep beraber mücadele ettiklerini vurgulayan Sarıyerliler, Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptal edilmesi için dava açtıklarını söylediler. Çözüm için her türlü hukuki, teknik hazırlıklarını ve örgütlenmelerini tamamlayarak; Kazım Karabekir, Derbent, Pınar, Emirgan, Reşitpaşa ve Ferahevler mahallelerinde kooperatif kurduklarını belirten Sarıyerliler, “Partimiz de seçimimiz de mahallemizdir” dediler.

“Kimse hukuk olanak vermiyor diye anlatmasın”

“Haklarımızı biliyoruz” diyen mahalleliler, “Bize kimse, bizden daha fazla iyiliğimizi istiyormuş edebiyatı yapmasın. Kimse bize yüksek katlı binaları ve kutu kutu evlerden oluşan bir hayatı çözüm diye satmaya çalışmasın. Yine kimse, ‘hukuk olanak vermiyor, teknik ve planlama bakımından mümkün değil’ diye de anlatmasın!" açıklamasında bulunarak taleplerini anlattılar.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/sariyer-mahalleleri-iste-cozum-diyor-_107099.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Sarıyer mahallelerinin kentsel dönüşüm yıkımına karşı işbirliği ve dayanışmasının tüm İstanbul Kentsel Dönüşüm mağduru mahalle işbirliğine dönüşerek, bir hukuk devletinde olmaması gereken bu yasaya (bu şekli ile) karşı bir duruş sergilemesi, gerçeklerin tüm topluma iletilmesinin yolunu açabilir. Medyanın yağlayıp ballayıp paketlediği Kentsel Dönüşüm Yasa ve uygulamaları hem insanların, hem de kentlerin canına okumakta. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!