Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sarıyer Gümüşdere Bostanları Kurtuldu

İstanbul Sarıyer’e bağlı Gümüşdere Köyü’nde, halkın uzun süredir Gümüşdere bostanlarını korumak için verdiği mücadele sonuç verdi.

yapı.com.tr
Sarıyer Gümüşdere Bostanları Kurtuldu

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, Gümüşdere bostanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, ‘sulu özel ürün arazisi’ statüsüne alınarak yapılaşmaya kapatıldı. Alınan kararla bostanlar, İSKİ’nin bölgede yapmak istediği su arıtma tesisinden kurtuldu.

İl Toprak Koruma Kurulu’nun kararı tepki çekmişti

İSKİ, Gümüşdere bostanlarına ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmak için mart ayında İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren İl Toprak Koruma Kurulu, 600 dönümlük bostanın 80 dönümünün tarım dışı alanda kullanılması için İSKİ’ye tahsis etti. Ancak bu karar Gümüşdere halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Gümüşdere bostanları üzerine kurulacak olan su arıtma tesisinin tarım alanlarını yok edeceğini savunan köy halkı, karara itiraz ederek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurdu.

Köylünün itirazı üzerine bölgede değerlendirme yapan bakanlığın teknik elemanları su arıtma tesisi yapılması istenilen alanın, ‘sulu özel ürün arazisi’ olduğunu tespit etti. Teknik elemanlarının tespitini değerlendiren bakanlık, Gümüşdere bostanının Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13. maddesine göre tarım dışı amaçla kullanılmaması gerektiğini belirterek İstanbul İl Toprak Koruma Kurulu’nun daha önce aldığı kararı iptal etti. Alınan kararla bostanlık alanda yapılması istenilen su arıtma tesisi iptal edilirken, bölge de yapılaşmaya kapatılmış oldu.

Gümüşdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği’nden ziraat mühendisi Beyhan Uzunçarşılı 90 dönümü kapalı sera alanı olan Gümüşdere bostanının imara kapanmasıyla bakanlığın doğru bir karar aldığını söyledi.

Eğitim de verilecek

Uzunçarşılı kararı değerlendirdi: “Giderek yapılaşmaya giden İstanbul’da bu tarz tarım alanlarının daha çok korunması lazım. Çünkü kent içi tarım alanları hem üretici hem de tüketiciyi en iyi şekilde bir araya getiren tarım yöntemidir. İstanbul’un gıda ihtiyacı hep dışardan karşılandığı için yeni nesil tükettiği besinin nereden geldiğini ve nasıl yetiştiğini bilmiyor. Kent içi tarımın korunması aynı zamanda yeni neslin tarımın nasıl yapıldığını öğrenmesi için bir fırsattır. Amacımız bostanları üretici için bir ekonomik gelir kapısı haline getirirken, aynı zamanda tüketici için bir eğitim alanına dönüştürmek.’’

http://www.yapi.com.tr/haberler/sariyer-gumusdere-bostanlari-kurtuldu-_114472.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!