Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Taksim Meydanı’nda, Çağlayan’dakine Benzer Birşey Yapılmasından Korkuyorum

Taksimin yayalaştırılması projesini değerlendiren Doğan Hasol, "Bu projenin karşılaştırılabileceği en yakın örnek, Çağlayan Meydanı’dır. Çağlayan’da ne yapıldı ise, Taksim Meydanı’na da benzer bir şey yapılmasından korkuyorum" dedi.

E. Seda Kayım
Taksim Meydanı’nda, Çağlayan’dakine Benzer Birşey Yapılmasından Korkuyorum

strong>Taksim Meydanı ve yakın çevresinde, planlamanın odağına otomobilleri yerleştiren “yayalaştırma projesi” dışında da proje önerileri bulunuyor. Bu geniş ölçekli dönüşüm girişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

DH: Şu anda Taksim Meydanı’nda yapılmakta olan iki büyük hata var: Biri, az önce de değindiğim gibi, meydanın altını köstebek yuvasına çevirmek ve bunun için de çevreyi, oluşmuş düzeni, Taksim’e çıkan bağlantı yollarını zedelemek. İkincisi ise oraya yapılmak istenen kışla... Eski Kışla keşke yıkılmamış olsaydı. Dönemini yansıtan bir yapıydı. Ne var ki o tarihte Henri Prost’un “2 numaralı park” planına göre, Taksim’den başlayarak Nişantaşı’na uzanan kesintisiz bir yeşil alan halinde “İnönü Gezisi”nin yapılması söz konusuydu. Gezi, plana göre Maçka-Taşkışla-Dolmabahçe arasındaki yeşil alan ile bütünleşiyordu. Bugün vadideki bölümleri de bir miktar zedelendi ama yukarısı, gezi tamamen yok edildi. Hilton Oteli ile başlayan, Sheraton Oteli, Orduevi sonra da Hyatt Oteli ve Harbiye Kültür Merkezi ile devam eden bir ‘kemirme’ yaşandı. Bu büyük bir hataydı ama bugün, daha da büyük bir hata yapılıyor: Kaldırılmış bir kışla yeniden inşa edilmek isteniyor. Üstelik nitelikleri tartışılır başka işlevler için…

Nasıl işlevlendirilecek dersiniz?

DH: Ticari yapılar gelecektir; başka ne düşünebilirsiniz ki? Kültürel işlevlerden söz ediliyor ama o, işin göstermelik tarafı! AKM duruyor orada; önce onu düzeltip işler hale getirsinler. Yapılacak bina Topçu Kışlası olmayacak, onun komik bir replikası olacak. Anlamsız bir iştir bu.

Önerilen uygulamayı kamusallığa yaklaşımı açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

DH: Bir projenin nasıl gelişeceği ve değişeceğini anlamak için, hemen ondan önce yapılmış benzerlerine bakmak yeterlidir. Bu projenin karşılaştırılabileceği en yakın örnek, Çağlayan Meydanı’dır. Çağlayan’da ne yapıldı ise, Taksim Meydanı’na da benzer bir şey yapılmasından korkuyorum. İstanbul’un kalbi konumundaki bir alan böyle ele alınmaz. Daha ciddi olunması lazım.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/taksim-meydaninda-caglayandakine-benzer-birsey-yapilmasindan-korkuyorum_96840.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!