Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Taksim Meydanı’nda, Çağlayan’dakine Benzer Birşey Yapılmasından Korkuyorum

Taksimin yayalaştırılması projesini değerlendiren Doğan Hasol, "Bu projenin karşılaştırılabileceği en yakın örnek, Çağlayan Meydanı’dır. Çağlayan’da ne yapıldı ise, Taksim Meydanı’na da benzer bir şey yapılmasından korkuyorum" dedi.

E. Seda Kayım
Taksim Meydanı’nda, Çağlayan’dakine Benzer Birşey Yapılmasından Korkuyorum

Taksim Meydanı’nda düzenlemeye ihtiyaç olduğunu da yineliyorsunuz. Bir mimar olarak burada ne önerirdiniz?

DH: Tek ve kesinlikle zorunlu gördüğüm önerim, meydanın yarışmaya açılarak projenin topluma mal edilmesidir. İstanbul dünyanın en güzel şehri… Taksim ise İstanbul’un en önemli meydanı… Dünyanın çok önemli bir kentinin en önemli mekânı böyle mi ele alınır? Daha önce Taksim için bir yarışma yapılmıştı. Hatta yalnızca Taksim için değil, Üsküdar ve Beşiktaş için de yarışmalar düzenlenmişti. Nerede şimdi o yarışma projeleri? Neden tekrar yarışma yapılmaz? Neden yepyeni fikirler toplanmaz? Bugün gündemde olan projeyi yapan kimdir, kimlerdir? Yetkinlikleri nedir? Yetenekleri, uzmanlıkları nedir? Hangi görüşleri, hangi üstün mimari dehaları ile Taksim Cumhuriyet Meydanı’na el atmak cesaretini gösterebiliyorlar?

Süreçleri kamuya açmak bağlamında, Dalan döneminin Tarlabaşı operasyonu ile Taksim Meydanı’nın ele alınışını karşılaştırmanızı rica edebilir miyim?

DH: O tarihte de işin gereken ciddiyetle ele alındığını düşünmüyorum. Neden düşünmediğime ilişkin hemen bir ipucu vereyim: Tarlabaşı Bulvarı ilkin 30 metre genişliğinde kurgulanmıştı. Çalışmalar buna göre başladı, projeler belediyede askıya çıkarıldı. Ancak sonra ani bir kararla genişlik 36 metreye artırıldı. Neden, bilmiyorum. Daha şık olsun diye herhalde… (gülüyor) İşte kentsel kararlar, bu kadar sudan bir şekilde alınabiliyor. Dediğim gibi, dünyanın en güzel şehrinin en önemli meydanını yapıyorsunuz... Bu konuda sorum gayet açık: Bu iş böyle mi yapılır?

Peki salt bir kent kullanıcısı olarak Taksim Meydanı’nda nasıl bir düzenleme/iyileştirme hayal ediyorsunuz?

DH: Üzerinde çok çalışmak, konuyu olabildiğince çok fikirle irdeleyip geliştirmek lazım! Özellikle insan varlığını odağına alan bir proje hayal ederim. Taksim Cumhuriyet Meydanı bugün trafik kargaşası içerisinde… İstanbul için çok hoşuma giden bir yaya geçidi tanımım vardır, “İnsanların ancak koşarak canlarını kurtarabildikleri geçit” diye… Taksim de, insanların ancak kaçarak canlarını kurtarabildikleri bir meydan (gülüyor). Taksim Cumhuriyet Meydanı ele alınmalı, ama kesinlikle böyle değil!

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/taksim-meydaninda-caglayandakine-benzer-birsey-yapilmasindan-korkuyorum_96840.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!