
Üsküdar'da Tartışmalı 'Dönüşüm'

Ankara’nın Boğazı Kuruyor

Üsküdar Meydanı'nda Müze Devre Dışı

Tarihi Karar: Üsküdar Yıkılacak!

İmrahor Betonlaşıyor, Uyarılar...

İBB, Üsküdar'da Arsa Satacak

Üsküdar'daki Gizemli Pencere Resimleri

İmrahor Çöp Doldu

Temel Çukurunda Toprak Kayması!

Moda Bostanı’na Otopark Yapılmayacak

İmrahor’un Can Damarı TBMM Gündeminde

Moda Bostanı'nda Nöbet Devam Ediyor!

İmrahor’un Can Damarı Kurudu

Yağmurdan Sonra Yine Aynı Manzara

Moda Bostanı Kiralanıyor

Moda Bostanı Halkın Afet Alanı,...

Moda Bostanı, Otopark mı Oluyor?

Bisikletlerle Bostanları Gezecekler

Moda’da Gezi Bostanı Açıldı

Moda'ya 'Gezi Bostanı'

İmrahor Bostanı'na İlk Ekim Yapıldı!

Bakanlık Yedikule'de Tarihi...

Yedikule Bostanları Yaşatılabilir!

Sarıyer Gümüşdere Bostanları Kurtuldu

Gümüşdere Bostanları Kurtuldu

Yedikule Bostanları Hobi Bahçesi...

Yedikule Bostanlarını Sordu

Yedikule Bostanlarını Koruma...

Yedikule Bostanları'nda Tarih Dersi!

"Tarihi Bostanlar Saldırı...

"Bostanları Yok Etmeden Park...

Yedikule Bostanları'nda Yıkım Sürüyor

Yedikule Bostanları için Çağrı

Kuzguncuklular Bostanlarına...
Üsküdar’da Yeni Bir Bostan: İmrahor Bostanı
Bostanlarıyla ünlü Üsküdar’a yeni bir bostan kuruluyor. Doğancılar Park Forumu’nun girişimi ile mahallenin içinde, kolay erişilebilir mesafede ve atıl bir vaziyette duran bir alan, birkaç haftadır devam eden çalışmalarla bostana dönüştürülüyor.

Geçtiğimiz pazar günü Üsküdar’ın yeni bostanını ziyaret ettik, çalışmaları ve çevreyi gördük. Doğancılar Park Forumu aktivistlerinden aldığımız görüşlerle İmrahor Bostanı’nın hikâyesini derledik… Olgun Yıldız/Üsküdar Doğancılar Forumu Aktivisti Bu alanın tarihçesi ve geçmişinde hangi amaçlarla kullanıldığı hakkında bilgi verir misiniz? Alanın bostan olması için şimdiye kadar neler yaptınız? Burada üç haftadır çalışıyoruz. İlk geldiğimizde çok fazla moloz ve inşaat atığı vardı. Onun içindeki gerekli doğal taşları topladık. Belediyeye sosyal medya üzerinden baskı uygulayarak molozları almalarını sağladık. Şu an temizlik işlerimiz bitmek üzere. 8-9 Mart’ta ekim şenliği yapacağız ve ilk tohumu toprakla buluşturacağız. Bu arada, bir de kuyu bulduk burada. Çok eskiden kalmış bir kuyu. Sulama sorunumuz da böylece çözülmüş oldu. Bulduğunuz kuyu hakkında bilgi verir misiniz? Alanın geçmişindeki kullanımlarında, kuyunun belli bir ihtiyaçtan dolayı buraya yapılmış olması gerekiyor, değil mi? Çok eskiden burada bir medrese varmış. O zamanlar kendi ihtiyaçları için küçük çaplı ekim yapılıyormuş, burada bulduğumuz kuyu da medresenin kuyusu. Daha sonra burası hamam olmuş. Sarnıçlarından birisi atıl olarak bostanın hemen kıyısında duruyor. Aslında tarihi bir arazinin üzerindeyiz. Bostanın adını neden İmrahor Bostanı koydunuz? Bostanın adını Doğancılar bostanı da koyabilirdik, ama bu mahallenin en eski ismi İmrahor’dur. Camisinin, kahvesinin adı hep İmrahor. Bundan dolayı bostanın adını İmrahor Bostanı koyduk. Çevrede yaşayanların bu olan biten hakkındaki düşünceleri ne, size yaklaşımları nasıl? Çevrede yaşayanlar molozları da kaldırtınca bizi biraz daha ciddiye almaya başladılar. Tohum getirip ekmeyi düşünenler var. Bizim gayemiz de zaten mahalliliyi buraya katmak. Biz forum olarak burayı kendi adımıza işgal etmedik. Sohbet ettiğimiz mahalleli de buranın artık çocuk parkı da olmasını istemiyor. Onlar da buranın bostan olmasından yana. Bostanda neler yapmak istiyorsunuz? Mevsimine göre çeşitli sebzeler üretmeyi istiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri çevre halkı ile birlikte paylaşmayı düşünüyoruz. Mesela domatesini alan buraya bostan için yararlı atıklarını getirebilir. Böylece o atığın dönüşümüne de faydalı olmuş olur. Gülay Sevdin/Üsküdar Doğancılar Forumu Aktivisti Burada bir ekolojik yaşam alanı kuralım istiyoruz. Mahalle içinde kullanılabilir, erişilebilir bir yerde. Büyük kentlerde uzakta kaldığımız toprakla buluşacağız burada. 26 Ocak’tan beri buradayız. İnsanlar önce pencerelerinden izlediler, yoldan geçerken şöyle bir baktılar, daha sonra içeriye girip sorular sordular, sonrasında da aralarından bizimle çalışmaya gelenler oldu. Yazın burada çocuklar için film gösterimleri yapmak istiyoruz. İnsanların sosyalleşmesi ve birbirini tanımasına yardımcı olacağını düşünüyoruz. Biz burada bir yeşil alan görmek istiyoruz.
Üsküdar Doğancılar Park Forumu bir yandan da, 16 Şubat’ta ‘Üsküdarlılar Üsküdar'ı Konuşuyor’ isimli bir panel organize ediyorlar. Kentsel dönüşüm, hukuki haklar, kazanımlar, mahallelerin başından geçen deneyimlerin konuşulacağı panel, 16 Şubat’ta saat 13:00’te Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde izlenebilir. Kent Bostanı nedir? Kent bostanı, İstanbul’da kent içi tarım arazileri olarak bilinirler. Osmanlı dönemi ziraat teknolojisi konularında çalışan ve Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Aleksandar Şopov, İstanbul’da kent içindeki bostanların tarihinin Bizans dönemine dayandığını söylüyor (http://birgun.net/haber/akp-girmis-bostana-1097.html). Osmanlı arşivlerinde bostancılığa dair binlerce belge bulunduğundan bahsediyor. Ayrıca, kent bostanlarında bostanlardaki tarımsal üretimin mimari kalıntıları olan su kuyuları ve su havuzları da bulunuyor. |