Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2 Bin Yıllık Köprüler için Acil Önlem

Bergama’daki 2 bin yıllık tarihi köprü ve su tünellerinin üzerinden geçen ağır tonajlı kamyonlar Meclis’e taşındı. CHP’li vekil Birgül Ayman Güler, Bakan Ömer Çelik’e soru önergesi vererek tarihi dokunun korunması için önlem çağrısı yaptı.

yapi.com.tr
2 Bin Yıllık Köprüler için Acil Önlem

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, İzmir’in Bergama ilçesindeki 2 bin yıllık tarihi yapıların üstünden geçen taş yüklü kamyonları meclis gündemine taşıdı. Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sol Gazetesi'nin haberine göre, Bergama’daki tarihi Kızılavlu’nun devamında yer alan köprü ve su tünellerinin üzerinden geçen ağır tonajlı kamyonların ciddi tehlikeler oluşturduğunu söyleyen Güler, Kozak Yaylası’ndaki granit taş ocağından çıkarılan malzemeleri taşıyan kamyonların geçtikleri güzergahta tarihi dokunun göçmesine ve yıkımlara neden olabildiğini kaydetti.

‘Acilen önlem alınmalı’

Selinos Çayı üzerinden geçen, Roma döneminden kalma Bodrumüstü ve tünellerin, 2 bin yıllık görkemiyle zamana meydan okuduğunu hatırlatan Güler, “Hem tarihi varlıkların tahrip edilmemesi hem de tarihi tünel ve köprü çevresine yerleşmiş yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği için taş yüklü kamyonların güzergahının acilen değiştirilmesi gerekiyor. Aksi halde ağır taşımacılıktan dolayı köprü ve tünellerde göçmeler olabilir. Bu durum tarihi dokunun çevresindeki yapıların hasar görmesine, yıkılmasına neden olabilir. Yetkililer acil önlem almalıdır” dedi.

Güler, “Bergama binlerce yıldan gelen tarihi ve kültürel mirasını 15 Haziran’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’yle taçlandırmanın son aşamasındadır. Fakat bu tarihi güzellikler olası bir göçük ve yıkım tehlikesiyle karşı karşıya. Böylesine zengin bir tarihin içinden ağır tonajlı taş ocağı kamyonlarının hoyratça geçmesi akıl alır şey değil. Yetkililer, sorumluluklarını yerine getirmelidir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2-bin-yillik-kopruler-icin-acil-onlem_120962.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!