Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Tasarısına Akademisyen Şerhi

Yazılı bir açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi ve yardımcıları, kentsel dönüşüm adı altında yapılmış ve yapılabilecek olan uygulamaların kayıtsız şartsız savunucuları ve uygulayıcıları olmayacaklarını bildirdiler.

yapi.com.tr
1 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Tasarısına Akademisyen Şerhi

"Tasarı, doğrudan ya da dolaylı olarak insan haklarını ihlal edebilecek içerikte"

‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’, doğrudan veya dolaylı olarak insan haklarını (mülkiyet hakkı, sağlıklı çevrede yaşama hakkı, yeterli eğitim ve sağlık hizmeti alma hakkı, vb.) ihlal edebilecek içeriktedir. Katılım, şeffaflık, sağlıklı bilgi altyapısı gibi demokrasi kültürünün vazgeçilmez bileşenleri, sürdürülebilirlik ve yaşanabilirlik ilkeleri yok sayılmaktadır. Oysa güvenli ve sağlıklı yapı üretimini düzenleyen hukuki altyapının oluşturulması, süreçteki tüm yetkililerin sorumluluk üstlenecekleri bir sistemin kurulması, bu bağlamda yapı üretiminin her aşamasının standartlara ve kurallara uygunluğunu belgeleyen yapı güvenlik sertifikasını da içeren bir yasal düzenleme yapılması risk yönetiminin vazgeçilmez önkoşuludur. Öte yandan topluma karşı sorumlulukların bütüncül olarak yerine getirilmemesi, artan yoğunluklar ve eksilen donatı alanları nedeniyle can ve mal kayıplarımızın artabileceği ve dolayısıyla yasal düzenlemeler eliyle yeni afetlere sebep olunabileceği unutulmamalıdır".

YTÜ Senatosu, kentsel dönüşüm çalışmalarının odağında yer almaya ve katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıklamıştı

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Senatosu, kentsel iyileştirme ve dönüşüm konusunda üretilen politikaların vakit kaybetmeden planlama aşamasından uygulama aşamasına taşınmasının bir gereklilik olduğuna dikkat çekmiş ve bu kapsamda YTÜ Senatosu'nun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'ağır yükünü' ve 'sorumluluğunu' paylaşmak amacıyla kentsel refah ve yaşam kalitesini artırıcı her türlü 'sürdürülebilir kentsel dönüşüm projesinin üretilmesine ve uygulanmasına' katkıda bulunmaya ve sorumluluk almaya hazır olduğunu belirtmişti.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/afet-riski-altindaki-alanlarin-donusturulmesi-tasarisina-akademisyen-serhi_90889.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • İhmal edilebilecek bir konu olmamasını düşünerek, bu ele geçmiş durumu bir an evvel ama çok akılcı bir çözüm ile neticelendirmek gerekmektedir. Özellik ile Çekmece gölleri havzasına çok dikkat etmek gerekmektedir. Zemin emniyetinin çok gevşek olduğu bu bölgede yapılan sitelerin temel kazılarında çakılan temel fore kazık sisteminin emniyeti ciddi boyutlarda ve gözle görülen hazin durumları da beraberinde sergilemektedir. Akademisyenler ile sektörün duayenlerine çok büyük sorumlulukla yüklenmiştir. Yapılarda sadece mimari estetiğe değil, onun yanında temel ve mekanik sistemler ile birlikte değerlenmiş projelerin sağlayacağı güvene ihtiyaç duyulduğunu unutmamamız gerekmektedir. Lütfen ciddi çözümler sunalım. Görülmektedir ki ucuz proje arayışları ucuz etin yahnisine yönelmeleri ortaya koymaktadır. İngiliz ata sözünü bir kere daha hatırlayalım: "UCUZ MAL ALACAK KADAR ZENGİN OLMADIĞIMIZI" HATIRLAYARAK DEĞERLENDİRME YAPALIM" YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!