Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ankara'nın Merkezi AVM'lere Direniyor

Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanlarının Tübitak ile ortaklaşa yaptığı araştırma, düşünüldüğünün aksine Ankara kent merkezinin ticari anlamda ölmediğini gösterdi. Detaylar için Dr. Özge Y. Ercoşkun ve Dr. Burcu Özüduru'ya kulak veriyoruz.

Mesut Tufan
2 Ankara'nın Merkezi AVM'lere Direniyor

p>Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanlarının Tübitak ile ortaklaşa yaptığı araştırma, düşünüldüğünün aksine Ankara kent merkezinin ticari anlamda ölmediğini gösterdi. Dr. Özge Ercoşkun ile Dr. Burcu Özüduru’nun yaptığı 'Alışveriş Mekanlarındaki Değişimin Sosyal Sürdürülebilirliğe Etkisi' başlıklı TÜBİTAK projesinde, Tunalı Hilmi, Sakarya, Mithatpaşa, Anafartalar Caddeleri ile Atatürk, GMK Bulvarları gibi alışveriş caddelerinin (AVC), özellikle eğlence, alışveriş, yeme-içme aktiviteleri için Ankara’da hızla artan AVM sayısına karşın halen yoğun bir şekilde kullanılmakta olduğu tespit edildi. Araştırmanın en önemli bulgularından biri de, AVC’lerin yerelleşmekte olduğu; diğer bir deyişle, uzak semtlerden (Çayyolu, Eryaman ve Sincan gibi) değil, yakın semtlerden (Küçükesat, Ayrancı, Kavaklıdere, Kurtuluş gibi) kullanıcı çekmekte oldukları.

Proje, Ankara’nın Merkezi İş Alanı (MİA) sınırları içinde bulunan 11 alışveriş caddesini (AVC)  sosyal sürdürülebilirlik açısından kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Şubat 2010- Şubat 2011 ayları arasında gerçekleştirilen araştırma, Atatürk ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarları ile Mithatpaşa, Ziya Gökalp, Meşrutiyet, Sakarya, İzmir, Necatibey, Tunalı Hilmi, Arjantin ve Anafartalar caddelerini kapsıyor.

Araştırmanın önsözünde, Ankara’daki alışveriş merkezlerinin (AVM) hızlı artışının, kentsel perakende sistemini, özellikle kent merkezlerinin kimliğini veren, kamusal alanlarla bütünleşmiş, sosyal etkileşimin odağı olan alışveriş caddelerinin (AVC’ler) yapısını değiştirmekte olduğu; literatürde, bu değişimin boyutlarına dair tahminler olduğu, ancak henüz bilimsel bulgularla açıklanmadığı savunuluyor ve şöyle deniliyor:

"Özellikle, Türkiye’nin kişi başına düşen en fazla AVM alanı olan Ankara’da bu tür bir çalışma yapılmamıştır. Bu projede ise, AVC’lerin mevcut durumları literatürdeki çeşitli yöntemlerle Ankara özelinde analiz edilmektedir. Bu kapsamda, öncelikle seçilen AVC’lerde arazi kullanımı, emlak değerleri ve klon kent analizleri yapılmış, daha sonra, AVC kullanıcıları ve esnafla anket yapılarak, AVC’lerin kullanım şekli ve talepler hakkında bilgi edinilmiştir.

Ayrıca, AVC’lerde sosyal sürdürülebilirlik analizi ve bu alanlara yönelik kentsel rehber hazırlanmıştır. Böylece, hem AVC’lerin mevcut durumunu özetlenmiş, hem de bu AVC’lerin yenilenip, canlandırılarak daha etkin bir şekilde kullanılması amacıyla önerilebilecek fiziksel, sosyal, ekonomik ve ekolojik düzenlemeleri ve stratejileri ortaya konmuştur. Bu projenin çıktıları, kamu ve özel sektör yöneticileri ile sivil toplum örgütleri tarafından AVC’lere yönelik kentsel yenileme ve canlandırma uygulamalarında kullanılabilir".

Araştırmanın detayları için Dr. Özge Y. Ercoşkun ve Dr. Burcu Özüduru'ya kulak veriyoruz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
http://www.yapi.com.tr/haberler/ankaranin-merkezi-avmlere-direniyor_89370.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyorum. Görüşlerinize katılmamak elde değil. Toplumu bu yönde bilinçlendirmek ve halka bunları anlatmak gerek. YANITLA
  • Gençlerin ellerine ve bilgilerine sağlık. Bu araştırma iki yılda bir yapılarak trend incelenmeli. Gidişatın nereye doğru olduğu görülmeli. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!