Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bakanlık, Fikirtepe'de Çözüm İçin Sahaya İniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin, "Bir taraftan hiç başlanmamış adalarda İller Bankası ve Kiptaş olarak devreye giriyoruz, bir taraftan da çözüm bulamayan grupları birbirinden ayırarak, yeni imarlar yaparak orada yol açıyoruz." dedi.

yapi.com.tr / AA
Bakanlık, Fikirtepe'de Çözüm İçin Sahaya İniyor

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fikirtepe'deki  çalışmalar özelinde kentsel dönüşüm alanında yürütülen çalışmalar hakkında  bilgiler verdi. Özhaseki, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm faaliyetlerinin iyi niyetle  başladığını anlatarak, gönüllü aktörlerin zamanla geri çekilmesiyle vatandaşlarla  müteahhitlerin karşı karşıya kaldığını söyledi.
 
Fikirtepe'de birtakım çözümsüzlüklerin insanları bıktırdığını belirten  Özhaseki, "Bu bölge Kadıköy'ün en merkezi yeri. 45-50 bin kişiyi ilgilendirecek  bir olay var ortada. Tabii, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bizler kentsel  dönüşümün yasalarını yapıp bu işi düzenlemeye çalışan bir kurumuz. Fiili olarak  gidip arazide çalışan bir kurum değiliz. Burada daha çok şahıslar ya kendi  evleriyle ilgili dönüşüm yaparak veya belediyeler topluca insanları bir araya  getirerek yaparlar. Yasa böyle." diye konuştu.
 
Özhaseki, Fikirtepe'deki olan bitene, yıllardır süren birtakım  sıkıntılara göz yummadıklarının altını çizerek, iki aydır farklı bir çaba  içerisinde olduklarını anlattı.
 
"Fikirtepe'de çözüm ortağı olarak devreye giriyoruz"
 
Fikirtepe'deki vatandaşlarla ve müteahhitlerle belli aralıklarla bir  araya geldiğini belirten Özhaseki, şöyle devam etti: "Önce oradaki insanları dinledim. Platformlar var, derdini dile  getirmeye çalışan insanların bir araya getirdikleri birliktelikler var, onları  dinledim. Müteahhitler grubunu dinledim. Bulduğumuz çözümlerle şimdi Fikirtepe'de  adeta çözüm ortağı gibi devreye giriyoruz. Biz oradaki sıkıntıları birkaç ana  noktada tespit ettik. Sonra da her birine yeni çözümler getirdik. İnşallah  yapacağımız son toplantıda da umarım orada 15-20 gün, bir ay içerisinde bir temel  atma töreni düzenleriz. Binlerce insanı çözüme kavuştururuz. Aslında orada 60  civarında büyük ada var. Bu adalar içerisinde sadece 25 tanesi işi bitirmiş, işe  başlamak üzere. 15 tanesi ihtilaflı, sıkıntılı ve adeta yıllardır yılan  hikayesine dönen oradaki bu durumdan dolayı vatandaş müteahhitleri, müteahhitler  de vatandaşları suçluyor."
 
Özhaseki, sıkıntıya düşen müteahhitler olduğu gibi, "Son anda nasıl  istifade ederim" şeklinde, müteahhitlerden daha çok şey koparmaya çalışanların  varlığına da dikkati çekti.
 
Bu sorunlara buldukları çözümle, çok daha hızlı şekilde devreye  gireceklerini aktaran Özhaseki, "Bir taraftan sıkıntıya düşen müteahhitlerin  ellerindeki imkanlara ortak oluyoruz, bir taraftan hiç başlanmamış adalarda İller  Bankası ve Kiptaş olarak devreye giriyoruz. Bir taraftan da çözüm bulamayan  grupları birbirinden ayırarak, yeni imarlar yaparak orada yol açıyoruz. Öyle ümit  ediyorum ki çok kısa sürede inşaatlar başlar ve inşaat süresi 2 sene gibi bir  zaman içerisinde biter. Oradaki vatandaşın mağduriyeti de son bulur. Bunun çabası  içerisindeyiz." değerlendirmesini yaptı.
 
Bazı müteahhitlerin bir ada içerisinde çalışma yaptığını, kiminin  yüzde 10, kiminin yüzde 25, kiminin de yüzde 40 civarında vatandaşları ikna  ettiğini dile getiren Özhaseki, bu durumda bir araya gelerek anlaşmanın mümkün  olmadığını söyledi.
 
 "Vatandaşı ikna edip işi bitireceğiz"
 
Özhaseki, bazı adalarda her bir köşede ayrı ayrı insanlarla anlaşan  değişik müteahhitler bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
 
"Bunun dışında zamanında girmiş, vatandaşın büyük bir çoğunluğunu ikna  etmiş ama birkaç kişiye takıldığı için iş 2-3 senedir kendi ekonomik gücünü  yitirmiş bir müteahhit grubu da var. Bir taraftan iki müteahhit arasında ayrım  yaptığımızda imardan doğan haklarını kaybeden müteahhitler de var. Bütün bunlara  ayrı ayrı çözümler getirdik. O çözümleri getirince işler hareketlenmeye başlıyor.  Tahmin ediyorum ki bir 10 kadar adada temel atacağız, 5 kadarında da yıkıma  başlayacağız. Bu 15 adada da nereden baksanız 15-20 bin kişiyi ilgilendiren bir  hareket başlayacak. Orada nihayetinde hareketlenmeyen, hiç hareket olmayan  yerlerde de İller Bankası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak gideceğiz ve  levhamızı takacağız. Vatandaşı ikna edip işi bitireceğiz. Bu aşamadayız."
 
 "İstanbul'u rezerv alanlarla rahatlatacağız"
 
Kentsel dönüşüme giren yerlerdeki konut stokunun artması konusunu da  değerlendiren Özhaseki, şunları kaydetti: "Fikirtepe ile ilgili şu anda artık yapabilecek bir şey yok. Ok yaydan  çıkmış, menzile giderken menzil şaşırmış. Biz onu menzile doğrultmaya  çalışıyoruz. Orada bütün planlamalar yapılmış, yoğunluklar verilmiş. Artık kimi  inşaatlar başlamış, kimi evler yıkılmış, kimi hafriyat aşamasında kalmış. Yeniden  bir planlama söz konusu olmaz ama İstanbul özeli için söyleyecek olursak burada  mutlaka bizim rezerv  alanlarla rahatlamamız lazım. Bir mahallede dönüşüm olacağı  zaman iki misli yoğunluk vererek işi çözemeyiz. İki misli konutu fazlalaştırarak  insanları rahat ettiremeyiz. Çünkü oradaki sosyal donatı alanları dediğimiz  okullar, yeşil alanlar, otoparklar, yollar vesaire iki misli büyümüyor. Evler  çoğalıyor, yollar, okullar yeşil alanlar aynı kalıyor. O zaman bir başka felaket  bekliyor. Bunu çözecek başka formüller ürettik şimdi. İstanbul için onları  uygulayacağız."
 
Özhaseki "rezerv alanlar" dendiğinde kamu arazilerinin de anlaşılması  gerektiğini belirterek, kamu alanlarını da dönüşümlerde kullanacaklarını  yineledi.
 
Askeri alanların yeşil alanlara dönüşmesinde bir istisna olmadığına  vurgu yapan Özhaseki, şehrin çeperlerinde kalmış arazileri de değerlendirip bu  noktaları rezerv alanlar olarak kıymetlendireceklerini söyledi.
 
Özhaseki, Fikirtepe'nin, öngörüldüğü gibi iki yıl içerisinde  bitirileceğini belirterek, bunun inşaat hızı için makul bir süre olduğunu  anlattı.
 
"Kentsel dönüşümde hız artacak"
 
Kentsel dönüşümde hedeflenen hız konusunda da değerlendirmelerde  bulunan Özhaseki, "2012’de yasa çıkmış, yaklaşık 4 yıl boyunca uygulamada kalmış.  Bu süre içinde ancak 3 milyon insanı ilgilendiren bir dönüşüm yapabilmişiz.  Halbuki bizim bunu çok daha hızlı, 2-3 misli fazla yapmamız lazım. Yapılırken de  mutlaka birtakım hatalar olmuş, onları da görmüşüz bu 4 yıl içinde. Şimdi bu yıl  çıkaracağımız yasalarla ve alacağımız tedbirlerle bir taraftan kentsel dönüşümü  eskiden olduğu hızının birkaç misli hıza ulaştıracağız. İstanbul için söyleyecek  olursak, eğer bilim adamları '15 yıl içerisinde 2030'a kadar bir deprem olacak'  diyorlarsa ve 'Bunun şiddeti 7 civarında olacak' diyorlarsa bunu ciddiye almak  gerek diye düşünüyorum."
 
KİPTAŞ ve bazı firmalar arasında protokol imzalandı
 
Öte yandan, Fikirtepe kentsel dönüşüm alanında yaşanan tıkanıklığı  gidermek amacıyla çalışmalarını hızlandıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  mağduriyetleri gidermek için bir adım daha attı.
 
Bakanlık koordinesinde Fikirtepeki inşaatların bitirilmesi için  yürütülen çalışma kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de  katıldığı toplantıda, Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve 2 firma yetkilisi  arasında protokol imzalandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakanlik-fikirtepede-cozum-icin-sahaya-iniyor_153587.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!