Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bakü-Ceyhan Boru Hattı Projesine İnşaat Startı Verildi

Ticaret Gazetesi



b

Bakan Çakan, yaptığı yazılı açıklamada, talimatın BTC Co. şirketi tarafından Botaş’a verildiğini belirtirken, 10 Eylül’de başlayacak ve 32 ay sürecek arazi temin ve inşaat aşamasının 2005 yılı ilk aylarında petrolün akmasıyla tamamlanacağını kaydetti.

Bakan Zeki Çakan, arazi temin ve inşaat aşamasında arazi ve malzeme temin çalışmalarıyla başlayacak bu son aşamasının, boru hattı, pompa istasyonları ve Ceyhan Terminali inşaatı ile devam edecek, boru hattı ve yapılan tesislerin test edilerek projenin işletmeye alınmasıyla tamamlanacağını bildirdi. İnşaat işlerinin Botaş’ın gözetimi altında, ihaleleri kazanan müteahhit firmalar tarafından gerçekleştirileceğini ifade eden Çakan, şöyle devam etti:

“Böylece, Azerbaycan’ın Azeri-Çıralı-Güneşli petrol sahaları ile Hazar Havzası’nda üretilecek petrolü Gürcistan üzerinden Türkiye’nin Akdeniz kıyısında yer alan Ceyhan’a taşıyacak 1760 kilometre uzunluğundaki ve yılda 50 milyon ton ham petrol taşıma kapasitesine sahip ana ihraç boru hattının öngörüldüğü üzere 2005 yılı ilk aylarında işletmeye alınması sağlanacak.

Projenin zamanında tamamlanabilmesi için halkımızın, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve basınımızın bugüne kadar verdikleri desteğin artarak devam edeceğine inanıyor ve projenin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

Projenin müzakereleri 15 Mayıs 1998 tarihinde başlatılmış ve hükümetler arası anlaşma 18 Kasım 1999 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştı. Anlaşmaların 2000 yılının Mayıs ve Haziran aylarında Azerbaycan, Gürcistan parlamentoları ve TBMM’de onaylanmasını müteakip 15 Kasım 2000’de temel mühendislik çalışmaları başlamıştı.

19 Haziran’da detay mühendislik çalışmaları başladı ve 28 Ağustos 2002 tarihinde tamamlandı.

En büyük sermaye yatırımlarının başında gelen projenin Türkiye kesimi için 1.4 milyar dolar harcanacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/baku-ceyhan-boru-hatti-projesine-insaat-starti-verildi_1594.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!